Hanhikiven paineastia valmistetaan rauniokaupungissa!?

Aikaisempien tietojen mukaan Hanhikiveen suunnitellun ydinvoimalan paineastia tulee Rossatomin alihankkijalta, jota toimii Kramatorskissa Donetskin alueella Ukrainassa. Ei siinä muuten mitään ihmeellistä, mutta tuo kaupunki ei ole nykyisellään yhteiskunnallisesti kovin vakaata seutua.

krematogorski01Ydinreaktorin sydän on paineastia. Sen sisällä ovat polttoainesauvat, joita säätelykoneisto siirtelee ulkopuolelta käsin. Paineastiaan kohdistuu korkeita lämpötiloja, metallia haurastuttavaa säteilyä, ja tietty se paine.  Jos astia sanoo POKS, seuraukset koskettavat miljoonia ihmisiä, ja vaikutukset tuntuvat sukupolvien ajan. Tunnettujenkin valmistajien paineastioissa on havaittu valuvikoja, ja ne on korjattu huolellisesti. Joo, on ne. Uskotaan.

Ydinvoimalan tilanneen maan viranomaisilla, Suomessa se on STUK, on tapana käydä tarkastamassa voimalan laitteiden valmistajat, että työ tehdään huolellisesti ja *yrityskulttuuri* on sellainen että valmistajaan voi luottaa 100%:sesti.

krematogorski02Oletettavasti samalla katsotaan, etteivät voimalan komponentteja valmistavalla paikkakunnalla ihmiset ammuskele toisiaan esm. tykeillä, ja olosuhteet ovat muutenkin suotuisat mega-mittakaavan hienoteknisen laitteen valmistukseen. Sitaatit Kalevasta, kuvat Rosatomin alihankkijan tehdaspaikkakunnalta Kramatorskista.

Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalan reaktoripaineastian osia alettaneen valmistaa Itä-Ukrainassa jo ensi kesänä, jos Säteilyturvakeskus (STUK) suunnitelman sitä ennen hyväksyy.

0001f594_medium– Alustavia materiaali- ja rakenneratkaisuja on jo käyty läpi STUKin kanssa useissa teknisissä neuvotteluissa, projektijohtaja Minna Forsström kertoo.

– Kokoamme STUKille materiaaliin ja astian kestävyyteen liittyvää aineistoa vielä tänä vuonna. Ensi vuoden alkupuolella toimitamme myös rakennekuvia ja laatusuunnitelmia Kramatorskin tehtaasta

kramatorsk23Lainsäädäntö antaa mahdollisuuden aloittaa ydinvoimalan keskeisten osien valmistus jo ennen laitoksen rakentamislupapäätöstä, koska niiden toimitusaika on pitkä.

Fennovoima uskoo silti edelleen saavansa rakentamisluvan vuonna 2018. Voimalan kaupallisen käytön on määrä alkaa vuonna 2024.

Jotta paineastia ehtii valmistumaan, se täytyy tilata jo keväällä, ja valmistus aloittaa kesällä 2017. Fennovoimalla on siis kiirus?

mdj04_ukraine_crisisVoimme siis olla varmoja, että Kramatorskin tehtaat täyttävät korkeimmatkin kriteerit, ja Hanhikiveen tuleva pytty kestää isältä pojalle. Sen kunniaksi:

 

Asiasta kirjoitti Kaleva 18.11.2016, kuvat Googlelta, haulla ”Kramatorsk”.

One thought on “Hanhikiven paineastia valmistetaan rauniokaupungissa!?

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.