Sisäministeriö: Suomen itäraja pysyy kiinni

Valtioneuvosto on päättänyt, että Suomen ja Venäjän maarajan rajanylityspaikat pysyvät edelleen suljettuina 14.4.2024 asti. Myöskään kansainvälistä suojelua ei voi hakea Suomen ja Venäjän välisen maarajan rajanylityspaikoilla. Asiasta päätettiin valtioneuvoston istunnossa 8.2.2024.

Nyt tehty päätös jatkaa itärajan täyssulkua kahdella kuukaudella. Vallitsevassa tilanteessa tämä on välttämätöntä ja oikeasuhtaista, koska kyseessä on vakavasti kansallista turvallisuutta ja yleistä järjestystä uhkaava välineellistetyn maahantulon ilmiö. Viranomaisten tietojen perusteella on todennäköistä, että ilmiö käynnistyisi uudelleen, jos itärajalla olisi avoinna olevia rajanylityspaikkoja.

– Venäjän toiminnan muutoksesta ei ole saatu mitään havaintoja. Päinvastoin, saadut tiedot vahvistavat sitä arviota, että Venäjä jatkaa hybridioperaatiotaan. On syytä olettaa, että käsillä on pitkäkestoinen tilanne.  Venäjän rajan läheisellä alueella oleskelee vähintään satoja mutta todennäköisesti tuhansia siirtolaisia, jotka odottavat mahdollisuutta jatkaa Suomeen, toteaa sisäministeri Mari Rantanen.

– Itärajan täyssulun jatkaminen on ymmärrettävästi ikävää erityisesti niille Suomessa asuville ihmisille, joilla on perheenjäseniä tai muita lähiomaisia rajan toisella puolella. Rajanylityspaikkojen väliaikainen sulkeminen on kuitenkin seurausta Venäjän toimista, joiden vuoksi Suomen täytyy asettaa kansallinen turvallisuus muiden asioiden edelle, hän jatkaa.

Välineellistetty maahantulo on yksi Venäjän keinoista painostaa ja vaikuttaa Suomen ja EU:n turvallisuuteen ja yhteiskunnalliseen vakauteen. Sisäministeriö selvittää parhaillaan vaihtoehtoisia toimenpiteitä ilmiön päättämiseksi yhteistyössä muiden ministeriöiden kanssa. Huolellinen lainsäädännöllinen selvitystyö ja sen perusteella tehtävät johtopäätökset edellyttävät riittävää valmisteluaikaa.

3 thoughts on “Sisäministeriö: Suomen itäraja pysyy kiinni

 • 8.2.2024 at 17:31
  Permalink

  Ainoat keneltä rajat pitäisi sulkea, on NATOn miehitysjoukot ja CIA/WEF

  Reply
 • 8.2.2024 at 22:15
  Permalink

  Huhtikuussa on jo pitkään valoisaa ja lumet kadonneet. Raja-asemia on turha pitää kiinni, koska on 1300km asematonta rajaa. Venäläiset ovat vain tyytyväisiä, kun alueella odottelevat maksavat ylläpidosta ja ohjeista. Kannattaa kuitenkin maksaa ja odotella, koska Suomesta saa asunnon, terveyden huollon ja käsirahaa korvaamaan odotusmenot.

  Reply
 • 8.2.2024 at 23:07
  Permalink

  Suomi on hirttäytynyt johonkin kansainväliseen sopimukseen, jonka mukaan jokainen turvapaikkaa hakeva on otettava sisään siihen asti kunnes oikeus turvapaikkaan on tutkittu. (Käytännössä lähes kaikki tulijat saavat joko turvapaikan tai voivat notkua maassa, vaikka ovat nimellisesti laittomia.) Edellämainitusta sopimuksesta olisi helppo kiemurrella irti vetoamalla hybridivaikuttamisen uhkaan. Hallitus itse asiassa perustelee typerän poikkeustila-politiikkansa tuolla uhalla. Miksi asiallisilla luvilla ja papereilla kulkevia ei voi päästää läpi ja olla sallimatta paperittomien ”turvisten” tulo? Myös uuden rajasopimuksen voisi sopia venäläisten kanssa, mutta siihenhän uusi hallitus on täysin kykenemätön.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.