Uskomaton pelastuminen – Kuha-poliisikoira löysi alakouluikäisen lapsen lumikasasta

Poliisikoirayhdistys kirjoittaa tapahtumista seuraavasti:

Hätäkeskus antoi 23.12.2023 klo 22.00 poliisille tehtävän kadonneesta ihmisestä Korpilahdella.
Alakouluikäinen lapsi oli nähty viimeksi kotipihassaan klo 19.00 aikaan.

Sakeasti pyryttänyt lumi oli peittänyt lapsen jäljet, mutta alustavasti ne näyttivät lähtevän Korpilahden keskustan suuntaan. Omaiset olivat tehneet lähietsintää, kunnes katsoivat parhaaksi hälyttää viranomaiset etsintöihin mukaan.

Sisä-Suomen poliisilaitos perusti paikalle tilanneorganisaation, johon liittyi myös koirapartio Jyväskylästä. Muiden partioiden keskittäessä resursseja keskustan suuntaan, teki koirapartio etsintää kodin lähistöllä poliisikoira Kuhan avulla. Partio sai omaisilta tietää, että n. 20.00 aikaan kadulla oli käynyt lumiaura ja kadun päässä näkyikin korkea lumikasa. Kasan takapuolella oli lasten tekemiiiä lumionkaloita ja koirapartio tarkasti kasan huolellisesti. Kun Kuha ei reagoinut mihinkään ja kasa oli käsin mahdoton tarkastaa, päätti partio keskittää etsintöjään lähimaastoon.

Noin tunnin lenkin heitettyään koirapartio oli palaamassa autolle. Reitti kulki edellä mainitun lumikasan ohitse. Koiranohjaaja päästi Kuhan vielä haistelemaan kasaa. Yhtäkkiä Kuha jähmettyi yhteen kohtaan, eikä suostunut enää jatkamaan matkaa. Kohdasta pilkotti havuja lumen läpi, joita Kuha haisteli kiinnostuneena. Koirapartiomies alkoi repimään havua ja tästä innostuneena myös Kuha ryhtyi kaivamaan lumikasaa. Hanki muuttui sen verran kovaksi, että koirapartiomies lähti hakemaan lähitalosta lapiota. Kuha jatkoi sillä aikaa käpälillään kaivamista ja hetken päästä vastaan tulikin kengänpohja. Oltiin jo jouluaaton puolella ja kello 00.30. Kaikki lähistöllä olleet poliisit riensivät paikalle ja ryhtyivät raivokkaaseen kaivamiseen. Pitkältä tuntuneen, mutta todellisuudessa lyhyen hetken päästä lapsen kasvot saatiinkin esiin. Hän oli aluksi täysin reagoimaton käsittelyyn, mutta alkoi pikkuhiljaa virkoamaan ja pystyi paikalle saapuneessa ambulanssissa jo keskustelemaan.

Tarinan onnellinen loppu tällä tehtävällä on monen tekijän summa. Keskiössä on kuitenkin hyvin koulutettu poliisikoira sekä koirapartion sinnikäs perustyö. Lapsi oli ollut leikkimässä rakentamassaan lumiluolassa, kun auran tuoma uusi lumikuorma oli romahduttanut luolan. Lunta oli ollut lapsen päällä 1 – 1,5 metriä. Lumeen oli onneksi kuitenkin jäänyt pieni ilmatasku.

Koiranohjaaja on käyttänyt Kuhan kouluttamiseen satoja tunteja ja tällaisella tehtävällä onnistuminen on paras palkinto tuosta työstä. Myös kokeneen ohjaajan tietoisuus siitä, että lumessa ihmisen haju nousee pintaan hitaasti on aiheuttanut sen, että hän on antanut koiran vielä uudelleen haistella kasaa. Lopulta partion luottamus koiraan on aloittanut pelastustyöt. Kukaan ei halua edes ajatella mitä olisi tapahtunut, jos lasta ei olisi löydetty näin nopeasti. Tapaus on herättänyt myös ansaittua huomiota poliisikoirayhteisössä, herkistänytkin.

Tällaiset onnistumiset motivoivat myös muita koirapartioita harjoittelemaan ja tekemään tehtävillä kaikkensa, jotta kadonneet löytyisivät ajoissa. Mutta ennen kaikkea yhteisöllä on valtavan hyvä mieli kyseisen perheen puolesta, joka sai taatusti parhaan joululahjan mitä voi saada.

Suomen poliisikoirayhdistys onnittelee koirapartiota mahtavasta onnistumisesta ja esittää kolminkertaisen eläköön-huudon poliisikoira Kuhalle!

9 thoughts on “Uskomaton pelastuminen – Kuha-poliisikoira löysi alakouluikäisen lapsen lumikasasta

 • 26.12.2023 at 14:52
  Permalink

  Kopioit sitten Poliiskoirayhdistyksen Facebook-päivityksen kokonaan sanasta sanaan ja julkaisit sen sitten ikäänkuin omana ”uutisena”. Ja eilen räksytit tällä sivulla kirjoituksessasi median tilasta. O tempora, o mores!

  Reply
  • 26.12.2023 at 15:50
   Permalink

   Poliisikoirayhdistyksen päivitys oli erinomainen ja sitä ei ollut tarvetta muokata. On yleensä parempi jättää muokaamatta muiden kirjoitukset. Esimerkiksi kun valtamediat lähtee muokkaamaan muiden kirjoituksia menee ne yleensä täysin vihkoon. On tärkeää että sanoma tulee juuri semmoisenaan ulos miten se on alkuperäisesti kirjoitettu.

   Valitettavan usein törmää medioissa asiaan missä on otettu jonkun kirjoitus ja ammattitaidoton ja moraaliton toimittelija muokaa toisen kirjoitaman tekstin täysin toiseksi.

   Lähdehän oli mainittu artikkelin ensimmäisenä sanana.

   Reply
 • 26.12.2023 at 15:56
  Permalink

  Lisäsit tuon lähteen kun siitä mainitsin. Ja oikeasti tuossa olisi alunperin pitänyt mainita a) Missä noin on kirjoitettu. b) Kuka kirjoitti. Alkuperäisessä ”uutisessa” noita asioita ei ollut.

  Reply
  • 26.12.2023 at 16:40
   Permalink

   En ole muokannut uutista kertaakaan. Etkä myöskään ole maininnut lähteestä mitään.

   Tossa on selvästi mainittu kuka kirjoitti.

   Reply
 • 26.12.2023 at 17:02
  Permalink

  Jos ohjenuorana pidetään JSN:n Journalistin ohjeita, niin niitä tässä ei ole noudatettu. Eli alunperin olisi pitänyt mainita selvästi mistä tuo koko teksti on lainattu ja myös laitettu linkki alkuperäiseen kirjoitukseen. Muuten tuosta syntyy vaikutelma että se olisi Juha Korhosen kynästä. Mutta kirjoituksiasi lukeneena huomasin heti ettei näin ole, koska tekstissä ei ole kielioppivirheitä ja se on kirjoitettu ymmärrettävällä suomen kielellä.

  Ja mitä tarkoitat tällä lauseella:”Etkä myöskään ole maininnut lähteestä mitään.”? Minä itsehän mainitsin alunperin aikaisemmassa kommentissani, mistä tuo teksti on kopioitu.

  Reply
  • 26.12.2023 at 17:55
   Permalink

   Joo nyt puhut siitä jos siteerataan toista mediaa, silloin laitetaan linkki sinne ja mainitaan mistä on lainattu.. En oikein tiiä mistä nyt edes puhut täällä, ensin väität että ei oo lähdettä vaikka oli ja sitten väität että olet huomauttanut lähteestä, vaikka et ollut maininnut sanallakaan siitä.

   Sun on pakko olla joku toimittelija, mikä on joskus etäisesti kuullut niistä ohjeista, sisällöstä ei oo kuitenkaan mitään hajua.

   Mutta alkuperäinen aihe, valtamedia valitettavasti muokkaa muiden kirjoituksia mieleisekseen, se on moraalitonta ja todella väärin alkuperäistä kirjottajaa kohtaan. Me emme Nykysuomessa toimi niin.

   Reply
 • 26.12.2023 at 18:10
  Permalink

  Siteeraamisessakin on säännöt. Jos otat toisen kirjoittaman kokonaisen tekstin, kertomatta kuka sen on alunperin kirjoittanut, niin se ei ole siteeraamista vaan plagiointia ja varastamista.
  Ja jos sun luetun ymmärtäminen on tuolla tasolla, niin kehoitan hakemaan apua, lue ensimmäinen viestini aiheesta. Siinä mainitsen mistä tuo sun ”uutinen” on otettu, sanasta sanaan.
  Ja joo, olen toiminut media-alalla jo kolmattakymmentä vuotta. Onnea vaan sulle sun toimittajalarppiin.

  Reply
  • 26.12.2023 at 22:29
   Permalink

   Joo niin kuin huomaat että siellä on mainittu mistä kirjoitus on. Arvasin että olet toimittelija. En ymmärrä miten te olette onnistunut sössimään alanne niinkin täydellisesti, teiltä puuttuu moraali, ette välitä enää journalismista ajatte vaan agendaa. Ammattitaidottomia agendan ajajia, mitään muuta ette enää ole.

   Reply
 • 26.12.2023 at 23:30
  Permalink

  Huonosti kestät kritiikkiä, jota sulle ihan aiheesta annoin, koskien tuota koirauutista. Nyt yrität kääntää huomion haukkumalla koko journalistien ammattikunnan ja esittämällä täysin tuulesta temmattuja väitteitä. Sulla tässä on peiliin katsomisen paikka.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.