Paavo Arhinmäki: Hallitusohjelman asuntopoliittisen kirjaukset ovat täysin pimeitä

Hallitusohjelman asuntopoliittisen kirjaukset ovat täysin pimeitä tässä suhdannetilanteessa. Jos hallitus toteuttaa lasit sumeana ideologiapäissään hallitusohjelmaan kirjattua asuntopolitiikkaa, merkitsee se työttömyyttä ja talouden hiipumista.

Asumistuen leikkaukset iskevät todella rajusti pienituloisiin, eteenkin työssäkäyviin pienipalkkaisiin. Työssäkäyvän yksinhuoltajan asumistuki voi laskea jopa 400-600 euroa kuukaudessa. Pienipalkkaisilla ei ole varaa käydä enää töissä.

Hallitusohjelman kirjaukset lopettaa asumisoikeustuotannon tuki kokonaan, ja merkittävästi leikata säännellyn kohtuuhintaisen vuokra-asuntorakentamisen tukea, synnyttää työttömyyttä ja heikentää taloutta. Nyt ja tulevaisuudessa.

Tällä hetkellä kovan rahan asuntotuotanto on käytännössä jäätynyt. Tuhannet ja tuhannet rakennustyöläiset jäävät työttömäksi, jos rakentaminen pysähtyy. Ja tämä vaikuttaa laajemmin talouteen.
Hallitus suunnittelee ajavansa säännellyn kohtuuhintaisen asuntotuotannon alas tilanteessa, jossa sitä juuri talouden näkökulmasta erityisesti pitäisi tehdä.

Rakentamisen nousukaudella kohtuuhintaisiin asuntorakentamishankkeisiin ei ole tullut edes tarjouksia. Nyt niitä tulisi, ja ne työllistäisi muuten työttömäksi jääviä.

Hallitusohjelman linjauksilla on vaikutus myös pidemmälle tulevaisuuteen. Jos nyt ajetaan alas säännelty asuntotuotanto, ja aiheutetaan sillä työttömyyttä ja talouden hiipumista, viedään myös talouden kestävän kasvun mahdollisuuksia tulevaisuudesta.

Asumisen kohtuuttoman korkea hinta on jo nyt isoin yksittäinen ongelma suurissa kaupungeissa, erityisesti Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla.

Jos säännelty kohtuuhintainen asuntotuotanto loppuu, tulee Helsingistä entistä enemmän vain hyvätuloisten kaupunki. Jo nyt on vaikea löytää moniin tehtäviin työntekijöitä, jatkossa tämä vaikeutuisi entisestään.

Katseet kääntyvät kohti asuntopolitiikasta vastaavaa ministeriä Kai Mykkänen. Hän espoolaisena ymmärtää asiasta toivottavasti enemmän kuin ne perussuomalaiset ja kokoomuslaiset, jotka ovat silmittömässä markkinauskossaan kirjoittanut turmiollisia linjauksia hallitusohjelmaan.
Lähde: Paavo Arhinmäki facebook

4 thoughts on “Paavo Arhinmäki: Hallitusohjelman asuntopoliittisen kirjaukset ovat täysin pimeitä

 • 24.8.2023 at 12:05
  Permalink

  Yksikään puolue ei esitä sanaakaan velkaantumisen todellisista syistä ja kinaa vain keskenään tavoitteiden hyvyydestä ja pahuudesta

  Jostain on pakko säästää, koska velaksi eläminen antaa suuren vallan rahanjaosta määrääville. On selvää, säästäminen aiheuttaa aina pulaa rahan käyttöön. On siten harkittava tarkkaan, missä ollaan tehty väärin ja mihin kuluu liikaa rahaa.
  1900 luvun alussa brittiläinen talousprofessori arveli, että vuosisadan lopulla energian käyttö ja tekniikka on niin kehittynyttä, että jokaiselle kansalaiselle riittää, kun tekee 15 tuntia viikossa töitä ja silti elintaso paranee. No tekniikka on kehittynyt edelleen, mutta siitä huolimatta tarvitaan yli kaksinkertainen määrä työtä mukavaan elämiseen. Miksi professori erehtyi pahasti?
  Hän ei osannut kuvitella, että hallintovirkailijoiden määrä kasvoi moninkertaiseksi ja näiden toimet jopa vähentävät työn tuottavuutta. Siinä se on ongelma johon tulisi puuttua. Hallinto on luonut byrokratian ja valtavan määrä turhaa työtä tekeviä. Suomen hallituksen ei tulisi nytkään aiheuttaa vahinkoa köyhimmällä väestölle vaan vähentää byrokratiaa ja turhaa työtä tekevien määrää.

  Reply
 • 24.8.2023 at 21:13
  Permalink

  Vaikka MATUT vievät lukaalit (pääasiassa) niin kautta euroopan ja tietenkin naapurimaassamnme Ruotsissa tulevat perseidenpyyhkijät menevät huippuajoilla ”paalupaikolle” mitä tulee asuntojen saatavuuteen kaupungeissa! Lisäksi tulee muistaa EU, YK, NATO, Ukraina ym. rahojen kylvökohteet muutamia pääprioriteettejä mainitakseni. Eurooppa tulee ensi talvena olemaan todella kusessa, koska energialähteet ovat pelkän ilmastopolitiikan kannalta katsottuna mitä parhaimmassa tämmissä! Kun lämpö ja ruokakin alkaa loppumaan hyllyltä. Tietää se melkoista persekipua valkoisille eurooppalaisille, sillä he ovat ravintoketjussa kaikkein huonoimmassa asemassa, sillä ”valkoista ylivaltaa” mukaillen ”mustat donkkaavat tykimmin”!!!

  Reply
 • 24.8.2023 at 22:30
  Permalink

  Kannattaa katso taulukkoa https://vm.fi/budjetin-taulukot terveen järjen kanssa. Valtion varainministeriö ottaa budjetista 34,6 miljardia, mutta ei kerrota mihin rahat jaetaan. Luultavasti rahoista suurin osa kuluu hallintoon ja menee täysin hukkaan aiheuttaen vain haittaa kansalaisille. Lainaus https://vm.fi/ministerio
  ”Strategiset tehtävämme ovat:
  Huolehdimme julkisen talouden vakaudesta ja rakennamme julkista hallintoa entistä tehokkaammaksi, vaikuttavammaksi ja uudistumiskykyisemmäksi.
  Rakennamme edellytyksiä kestävälle talouskasvulle.
  Rakennamme ihmislähtöistä digitalisaatiota ja tiedon parempaa hyödyntämistä yhteiskunnassa.
  Luomme pelisääntöjä, jotka pitävät yllä luottamusta rahoitusmarkkinoiden vakaaseen, tehokkaaseen ja tasapuoliseen toimintaan. ”
  Sosiaali ja terveysministeriö käyttää 16,1 miljardia. Siinä tietty suurin osa kuluu kansalaisten terveyden huoltoon, mutta todennäköisesti tästäkin katoaa selllaisten virkamiesten palkkoihin miljardeja, joiden potkiminen viroistaan voisi vain lisätä kansalaisten terveyttä.

  Reply
 • 24.8.2023 at 23:03
  Permalink

  Miten pääministeripuolueet saavat rahoja kulumaan
  Kokoomus 2011-2015 (Katainen, Stubb) velkaa tuli 34,5 miljardia
  Keskusta (Sipilä) 2015-2019 velkaa lisää 10,9 miljardia
  SDP (Marin) 2019-2023 velkaa lisää 56 miljardia.
  Kokoomus (Orpo) 2023- ???
  Historiaa: Paasikiven-Kekkosen aikana 30 vuodessa (1945-1975) sotakulut vähenivät 70 miljardia nykyrahassa (BKT verrattuna) ja velkaa oli enää 5 miljardia. Johtajien valinnasta näköjään riippuu valtion talouden kehittyminen. Kokoomus ja SDP ovat 12 vuodessa hävittäneet valtion rahoja yli 90 miljardia.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.