Moldovan tasavalta: 7 henkilöä pakoteluetteloon – Ukrainan alueellista koskemattomuutta heikentävien toimien vuoksi

Neuvosto on päättänyt määrätä rajoittavia toimenpiteitä 7 henkilölle kahdessa eri pakotekehyksessä. Ensimmäinen on äskettäin hyväksytty järjestelmä, joka koskee henkilöitä, jotka ovat vastuussa Moldovan tasavallan suvereniteettia ja itsenäisyyttä epävakauttavista, heikentävistä tai uhkaavista toimista. Toinen järjestelmä koskee henkilöitä, jotka ovat vastuussa Ukrainan alueellista koskemattomuutta, suvereniteettia ja itsenäisyyttä heikentävistä tai uhkaavista toimista.

Josep Borrell, EU:n ulkoasiainedustaja

Josep Borrell, EU:n ulkoasiainedustaja
Moldova on yksi maista, joihin Venäjän laiton hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa eniten. Pyrkimykset horjuttaa maan vakautta ovat vakavia, yhä tiheämpiä ja jatkuvia. Henkilöiden merkitseminen pakotelistalle on tärkeä poliittinen signaali ja osoitus EU:n tuesta Moldovalle tässä vaikeassa tilanteessa. EU:n kanta on järkkymätön: aiomme jatkossakin puuttua lähinaapurustomme vakauden horjuttamisesta vastuussa olevien toimintaan.

Pakotepaketilla puututaan yhtäältä Moldovan ongelmalliseen sisäiseen tilanteeseen ja pyrkimyksiin horjuttaa maan vakautta ja toisaalta joidenkin Moldovan kansalaisten osallisuuteen pyrkimyksissä heikentää Ukrainan alueellista koskemattomuutta tukemalla Venäjän hyökkäyssotaa.

Pakotteiden kohteena on poliitikkoja ja liiketoiminnan harjoittajia, joilla on Moldovan tai Venäjän kansalaisuus ja jotka ovat syyllistyneet epävakauttaviin toimiin. Osalla on yhteyksiä pankkipetostapaukseen, josta aiheutui valtavia tappioita Moldovan valtiontaloudelle. Toisilla taas on yhteyksiä Kremlin ohjailemiin pyrkimyksiin horjuttaa Moldovan vakautta esimerkiksi suunnittelemalla väkivaltaisia mielenosoituksia, taloudellisilla väärinkäytöksillä, pääoman luvattomalla maastaviennillä ja tukemalla Venäjän federaation turvallisuuspalvelun (FSB) toimintaa. Ukrainaan liittyvät kaksi pakotekirjausta koskevat henkilöitä, jotka antoivat tukea Venäjän asevoimille ja tekivät yhteistyötä Venäjän miehitysviranomaisten kanssa.

Luetteloon merkittyjen henkilöiden ja yhteisöjen varat jäädytetään, ja EU:n kansalaisia ja yrityksiä kielletään asettamasta varoja näiden käyttöön. Lisäksi heihin sovelletaan matkustuskieltoa, joka estää heitä tulemasta EU:n alueelle tai kulkemasta sen kautta.

Pyrkimykset horjuttaa Moldovan tasavaltaa ovat lisääntyneet huomattavasti Venäjän Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen, ja ne ovat välitön uhka EU:n ulkorajojen vakaudelle ja turvallisuudelle. EU tukee edelleen määrätietoisesti Moldovaa, sen selviytymiskykyä, turvallisuutta, vakautta, taloutta ja energiahuoltoa ottaen huomioon ulkoisten toimijoiden epävakauttavat toimet.

Taustatietoa

Eurooppa-neuvosto myönsi 23. kesäkuuta 2022 Moldovan tasavallalle ehdokasmaan aseman.

Moldovan pyynnöstä EU perusti 28. huhtikuuta kohdennettuja rajoittavia toimenpiteitä sisältävän pakotekehyksen henkilöille, jotka ovat vastuussa Moldovan tasavallan suvereniteettia ja itsenäisyyttä sekä maan demokratiaa, oikeusvaltiota, vakautta tai turvallisuutta heikentävien tai uhkaavien toimien tukemisesta tai toteuttamisesta.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.