Alle kourallinen ravintoloita yrittänyt kiertää koronarajoituksia

Poliisi on valvonut ravitsemisliikkeiden toimintaa lakimuutoksen voimaantulon jälkeen aktiivisesti. Lauantain 4.4. ja 13.4. välisenä aikana poliisi tarkasti melkein neljä tuhatta ravitsemisliikettä. Ravitsemisliikkeet ovat poliisin mukaan toimineet pääsääntöisesti hyvinkin moitteettomasti, mutta poikkeuksiakin on ollut.

Poliisin havaintojen mukaan valtaosa ravitsemisliikkeistä on ollut suljettuna ja avoinna olevat ovat jatkaneet toimintaansa take away -paikkoina. Valvonnassa on kuitenkin tähän mennessä tullut vastaan joitakin yksittäisiä tapauksia, joissa ravitsemisliike on yrittänyt kiertää majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain toimintakieltoa. Toiminnanharjoittajat ovat laajentaneet lain tulkintaa henkilöstöravintolasta tai toimineet tämän lisäksi muita asiakkaita palvelleina take away -paikkoina. Tapauksia on Poliisihallituksen tiedossa alle viisi eri puolilta Suomea.

‒Käytännössä näissä tapauksissa ravintolat ovat toimineet siten, että niissä on käynyt ruokailemassa muitakin henkilöitä kuin henkilöstöravintolan asiakkaita, kuten muiden yhteisöjen sopimusruokailijoita tai ravintolassa on voinut asioida kuka tahansa, jolloin asiakasmäärä on ollut käytännössä kontrolloimaton. Lisäksi on havaittu sellaista, että on toimittu henkilöstöravintolana ja sen lisäksi myyty ruokaa ja juomaa muille asiakkaille take away -toiminnan muodossa. Ravintola ei voi olla sekä henkilöstöravintola että myydä muille asiakkaille take awaytä, kertoo poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta.

Ravitsemisliikkeet on suljettu vaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Henkilöstöravintolatoiminnan laajentaminen tai toiminnan jatkaminen niin sanottuna sopimusruokapaikkana, jossa asiakasmääriä ei kontrolloida tarkoittaa käytännössä sitä, että ravitsemistoiminta jatkuu entisellään, vaikka se nimenomaan on määräaikaisesti kiellettyä.

Poliisihallitus on ohjeistanut poliisiyksiköt valvontaan ja valvonnan ohjeistusta on täsmennetty tarpeen mukaan.

Poliisi on saanut myös vinkkejä niin sanotuista salakapakoista. Lisäksi on tullut tietoja siitä, että suljetuissa anniskelupaikoissa olisi järjestetty yksityistilaisuuksia. Poliisitarkastaja Arvelin muistuttaa, että tilaisuuden luonne ei tee toiminnasta sen sallitumpaa.

‒Ravitsemistoiminta on nyt kiellettyä, Arvelin kiteyttää.

Majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annettuun lakiin tehdyn muutoksen sekä sitä tarkentavan valtioneuvoston asetuksen perusteella ravitsemisliikkeet on velvoitettu sulkemaan ovensa koronaviruksen leviämisen estämiseksi 31.5.2020 asti, ja ainoastaan take away -ruoan sekä -juoman myynti on sallittu. Rajoitus ei kuitenkaan koske henkilöstöravintoloita. Henkilöstöravintolalla tarkoitetaan sellaista ravitsemistoimintaa, jossa ruokaa tai juomaa tarjotaan yhteisön, säätiön tai laitoksen omalle henkilöstölle tai muuten rajoitetulle henkilöpiirille.

Lähde: Poliisi

One thought on “Alle kourallinen ravintoloita yrittänyt kiertää koronarajoituksia

  • 18.4.2020 at 11:19
    Permalink

    Persut saavat nyt orgasmeja, kun poliisivaltio estää liiketoimintaa. Sulkua jatketaan pitkälle kesään, koska pelätään ties mitä koronan pikkuserkkua ja jälkiaaltoja. Moni ravintola ei avaa enää ikinä ja tilat siirtyvät isojen ketjujen käyttöön elleivät jo sellaisessa ole. Suomi vihaa pieniä kotimaisia yksityisomisteisia yrityksiä ja rakastaa ulkomaisia jättiläismäisiä korporaatioita.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.