Brexit: Iso-Britannia aloitti neuvottelut suhteestaan unioniin – Edessä brittien ja EU:n vapaakauppasopimus?

Britannia eroaa EU:sta 1.2.2020, EU:n ja brittien välisen erosopimuksen astuessa voimaan. Erosopimuksella puretaan hallitusti kaikki Britannian EU-jäsenyyteen perustuva yhteistyö ja määrätään vuoden 2020 loppuun asti kestävästä siirtymäkaudesta, jonka aikana EU:n ja Britannian suhde jatkuu EU:n nykysäännöillä, eli täysi ero ei astukaan voimaan välittömästi helmikuun alusta.

Siirtymäkauden aikana Britannialla on edelleen EU:n jäsenvaltion oikeudet mutta myöskin velvollisuudet. Ainoa merkittävä poikkeus on, että Britannia ei enää osallistu EU:n päätöksentekoon, eikä EU:n elinten toimintaan. Siirtymäkauden aikana Britannia noudattaa siis edelleen EU:n perussopimuksia ja lainsäädäntöä. Maa myöskin pysyy EU:n sisämarkkinoilla ja tulliliitossa siirtymäkauden yli. Esimerkiksi henkilöiden, tavaroiden ja palveluiden vapaa liikkuvuus jatkuu EU:n ja Britannian välillä aina siirtymäkauden päättymiseen saakka.

Erosopimuksessa sovitaan ainoastaan Britannian lähdön ehdoista. Se ei sisällä määräyksiä EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta joten eilen alkaneita neuvotteluja tarvitaan mm. kauppasuhteiden ja ehtojen määrittelemiseksi.

Erosopimuksella esimerkiksi turvataan vain niiden EU-kansalaisten asema ja oikeudet, jotka asuvat Britanniassa siirtymäkauden päättyessä, sekä vastaavasti vuoden 2020 päättyessä EU-maissa asuvien Brittien tilanne. Erosopimus ei siis kerro, millä ehdoilla siirtymäkauden jälkeen käydään kauppaa tai millä ehdoilla EU-kansalaiset voivat siirtymäkauden jälkeen muuttaa Britanniaan. Sovittavaa siis riittää.

EU:n ja Britannian tuleva suhde

EU:n ja Britannian uusi suhde on neuvoteltava ja saatettava voimaan jokaisella alalla erikseen siirtymäkauden eli vuoden 2020 aikana.

Britannian reunaehdoista johtuen tulevasta suhteesta tulee selvästi EU-jäsenyyttä etäisempi.  Toisaalta myöskin EU itse laittoi eroneuvottelujen aikana kapuloita brittien rattaisiin. Neuvotteluaikataulu on tiukka, sillä Britannian erosopimuksen hyväksymistä koskevan lain mukaan siirtymäkautta ei voida pidentää. On siis periaatteessa mahdollista, että joillakin aloilla pudotaan 1.1.2021 alkaen sopimuksettomaan suhteeseen.

Kaupan osalta tuleva suhde tulee valtioneuvoston kanslian tiedotteen mukaan pohjautumaan vapaakauppasopimukseen. Vaikka saataisiin neuvoteltua kunniahimoinen vapaakauppasopimus, sen edut eivät virallisen näkemyksen/linjauksen mukaan vastaa EU:n sisämarkkinoiden etuja.

”EU:n ja Britannian väliseen kauppaan tulee syntymään tulevasta sopimuksesta huolimatta 1.1.2021 alkaen. Kauppa voi olla täysin vapaata vain sisämarkkinoilla.” – tiedotteessa todetaan.

Lähde: Valtioneuvoston kanslia

4 thoughts on “Brexit: Iso-Britannia aloitti neuvottelut suhteestaan unioniin – Edessä brittien ja EU:n vapaakauppasopimus?

 • 28.1.2020 at 08:14
  Permalink

  En usko että mitään erikoisempaa ”vapaakauppasopimusta” tarvitaan. Iso-Britanialla on yhä voimassaoleva ETA-sopimus, niinkuin Suomellakin, jolla voidaan käydä kauppaa kuten EU-aluella nytkin.

  Ja toisaalta, Iso-Britanialla ja Hollannilla on poikkeusluvat tuoda maahan sellaisia tuotteita joiden tuonti muihin EU-maihin on kielletty. Ja oikeus myydä niitä EU-alueella kuin ne olisi valmistettu näissä maissa.

  Reply
 • 28.1.2020 at 13:19
  Permalink

  Toivottavasti Brexit innoittaa muutkin kansat itsenäistymään antidemokraattisen EU:n kurimuksesta.
  Brittien patrioottinen laulu Rule, Britannia on melkein yhtä komea kuin Jääkärimarssimme.

  When Britain fi-i-irst, at heaven’s command,
  Aro-o-o-ose from out the a-a-a-zure main,
  Arose, arose, arose from out the a-azure main,
  This was the charter, the charter of the land,
  And guardian a-a-angels sang this strain:
  Rule Britannia!
  Britannia rule the waves
  Britons never, never, never shall be slaves.
  Rule Britannia!
  Britannia rule the waves.
  Britons never, never, never shall be slaves.
  The nations, no-o-o-o-ot so blest as thee,
  Must i-i-i-i-in their turn, to ty-y–yrants fall,
  Must in their turn, to ty-y-rants fall,
  While thou shalt flourish, shalt flourish great and free,
  The dread and e-e-e-e-nvy of them all.
  Rule Britannia!
  Britannia rule the waves.
  Britons never, never, never shall be slaves.
  Rule Britannia!
  Britannia rule the waves.
  Britons never, never, never shall be slaves.

  Reply
 • 29.1.2020 at 17:04
  Permalink

  Tämä tulee merkitsemään sitä, että EU verottaa yksityisiä EU-kansalaisia ns. EU-verolla. EU:lla ei ole aikaisemmin ollut verotusoikeutta yli kansallisten hallintojen. Tämä on tietysti ollut aina tavoitteena EU:lla muutoinkin, koska liittovaltio.

  Kun Iso-Britannia nyt erittäin viisaasti eroaa EU:n paska -liitosta, merkitsee se sitä, että tuon kansantalouden maksamat jäsenmaksut jäävät saamatta.

  Eli EU-syöttiläät ovat kusessa, sillä heidän ahneudellaan eikä mädännäisyydellään ei ole mitään rajaa, sillä nuo huorat ja huoripukit ovat himoissansa kyltymättömiä ja parantumattomia.

  Iso-Britannia vastaa yksinään 18 EU:hun kuuluvaa pientä kansantaloutta yhteensä, johon on luonnollisesti laskettuna oma maailmannapamme Suomi, joka on niin perkeleen tyhmää kansaa, että joutaakin kuolla pois.

  Reply
 • 1.2.2020 at 19:03
  Permalink

  Huulipuna-toimittajien peppukivun täyteiset päivät: ”Britanniaa jättää EU:n ha Trumpin syytteet jälleen kaatumassa:

  Valtavirran toimittajat eivät ainoastaan palvele maksavaa isäntäänsä, vaan he ovat itsekin omaksuneet globalisaation ”voittajien” antinationalistisen asenteen. He eivät enää kerro asioista niin kuin ne ovat vaan niin kuin he toivoisivat niiden olevan.

  Kun kansallismielinen Lega-puolue lisäsi vajaa viikko sitten Pohjois-Italian Emilia-Romagnassa pidetyissa paikallisvaalessa kannatustaan 15 prosenttia ja vasemmisto menetti samalla paikkoja, Yle tulkitsi tämän populistipuolueen tappioksi. Ylen punavihreän toimittaja Jenna Vehviläisen analyysissä Italian Sardiiniliike laittoi kampoihin oikeistopopulisteille – Salvini hävisi paikallisvaalit Lega-puolueen tappiona pidetään sitä, että vasemmisto pystyi hupenevasta kannatuksestaan huolimatta pitämään niukasti enemmistönsä. Pienessä ovat toimittajien ilon aiheet nykyään. Huvittavinta mielipidekirjoituksessa on se, kuinka valtamedian prostituutiti panee toivonsa demokraattisia oikeuksia halveksuvalle ulkoparlamentaariselle häirikköjoukolle.

  Toimittajien lapselliselta mieliharmilta ei voinut välttyä viime yönä kun Iso-Britannia erosi vihdoin ja viimein Euroopan Unionista. Yle tv 1:n viime öinen Brexit-lähetys olikin suurta tahattoman komiikan ilotulitusta kun kaikki toimittajat ja tarkoin valitut asiantuntijat surkuttelivat Britannian EU-eroa. Jo heidän kasvonsa ja ilmeensä kertoivat kärsimyksen täyteisistä unettomista öistä asian tiimoilta.

  Silmiinpistävintä lähetyksessä oli se, että kaikki toimittajat Ylen studiossa, Helsingin yöelämässä, Brysselissä, Lontoossa, Edinburgissa ja Pohjois-Irlannin Londonderryssä olivat naisia. Myös studioon raahatut ”asiantuntijat” olivat enimmäkseen naisia kuten Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen ja Vihreiden tuore EU-meppi Alviina Alametsä. Kummallisen naisituksen taustalla lienee joku statement, jolla kai haluttiin hieroa valkoisen nationalistisen heteromiehen naamaa. Naisvieraiden lisäksi studioon kutsutut Helsingin yliopiston asiantuntijat olivat arvattavasti fanaattisia EU-federalisteja.

  Ylen studiossa ei kuultu ainuttakaan kritiikkiä EU:n tominnasta ja perusteista, vaan kaikesta syytettiin Britannian ”tyhmää eropäätöstä”…”

  Koko artikkeli: http://ylewatch.blogspot.com/2020/02/toimittajien-peppukivun-tayteiset.html

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.