Turvallista kaupankäyntiä verkossa – ota huomioon verkkoshoppailun ikävät puolet

Ihmisten ostotottumukset ovat siirtyneet tänä päivänä entistä enemmän verkkoon. Aiemmin tavarat ja palvelut hankittiin vierailemalla itse henkilökohtaisesti liikkeissä. Näissä kaupoissa tuotteita pääsi tutkimaan itse, sovittamaan sekä tarvittaessa kysymään lisätietoja myyjältä. Tämän jälkeen ostopäätös tehtiin paikan päällä.

Verkko on tuonut mukanaan tähän päivään erilaisen ostoympäristön, jonka mukana on tullut  paljon ostosten tekemistä edistäviä tekijöitä. Niiden lisäksi on tullut valitettavasti myös uhkia. Sellaisia asioita, joita perinteisessä ympäristössä ostoksia tekevä ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi. Mitä siis kannattaa ottaa huomioon, jotta tavaroiden ostaminen verkosta olisi yhtä turvallista kuin perinteisestä kivijalkakaupasta.

Lue verkkoarvosteluita verkosta

Ensinnäkin, ostoksia kannattaa tehdä sellaisesta verkkokaupasta, joka on luotettava ja tunnettu, tai ostosten tekijälle ennestään tuttu. Mikäli kuitenkin haluaa asioida uudessa verkkokaupassa, on suositeltavaa lukea kyseisestä kaupasta etukäteen netistä – ja tutustua myös paikalle annettuihin asiakasarvosteluihin.

Jos arvostelut ovat huonoja, on järkevämpää tilata tuote toisesta verkkokaupasta.

Yksityisten välinen kaupankäynti

Seuraava huomioon otettava seikka on kehotus välttää lähettämästä myyjälle rahaa etukäteen. Koska siinä piilee huijaamisen vaara. Yksityisten henkilöiden välinen kaupankäynti on turvallisinta hoitaa sille varatuilla sivustoilla, joissa myyjien ja ostajien on tunnistauduttava esimerkiksi pankkitunnusten avulla.

Tämä vähentää huomattavasti riskiä tulla huijatuksi. Muut yksityiset kaupankäyntitilanteet on suositeltavaa hoitaa vaikkapa kasvotusten käteisen rahan avulla.

Verkko-ostoksien dokumentit

Ostajalla tulee olla tavaran vaihtotilanteessa olla todiste tehdystä kaupasta. Kivijalkakaupassa saa ostoksistaan kassakuitin, joka on todisteena takuuta, palautusta tai vaihtoa varten.

Verkko-ostosten yhteydessä mukana tulee lukuisia erilaisia dokumentteja, jotka kannattaa ehdottomasti säilyttää. Näitä ovat kaikki sellaiset asiakirjat, jotka koskevat tuotteen myynyttä yritystä, kyseessä olevaa tuotetta sekä kaupankäynnin ehtoja, kuten itse tilausta, sitä koskeva tilausvahvistus, tuotteen maksuehdot, maksukuitti sekä toimitusehdot.

Verkkoturvallisuutta voi parantaa erilaisilla työkaluilla

Verkossa ei voi nykyisin olla turhan varovainen, sillä kaikki käyttäjän liikkeet netissä ovat tallennettavissa. Jolloin niitä voidaan mahdollisesti hyödyntää eri tavoin. Esimerkiksi verkkoselailusta tallentuu käytettäville palvelimille valtava määrä tietoa juuri sinun verkkokäyttäytymisestäsi, jollet käytä tietojen poistamiseen suunniteltuja työkaluja.

Yksi niistä työkaluista, jolla voit parantaa omaa verkkoturvallisuuttasi on VPN. Tällöin eri yritykset eivät pääse hyödyntämään tietoja verkkotottumuksistasi. VPN-palvelun yksi loistavista ominaisuuksista on kaikkien muiden ohella se, että voit hankkia palvelun verkosta täysin ilmaiseksi.

Varmista aina epäselvät asiat

Aina kannattaa kysyä, jos jokin seikka mietityttää. Näin on varsinkin käyttäessäsi ulkomaisia verkkokauppoja. Ostajan kannattaa selvittää esimerkiksi toimitusajan pituus ja pyytää siitä samalla vahvistus, jolloin sen toteutumista voi seurata. Oman tilauksen sisältö kannattaa myös varmistaa.

Lisäksi on suositeltavaa varmistaa myös tilauksen kokonaiskustannukset. Siinä tulee huomioida myös mahdolliset toimitusmaksut, sekä verot ja tullimaksut. Myös itse tuotteen osalta voi valmiiksi selvittää myös erilaiset takuuasiat, kun tuote ei ole hankittu tutusta ympäristöstä tutuilla ehdoilla.

Omat oikeudet verkko-ostamisessa

On myös tärkeää pitää mielessä se, että verkkokaupan asiakkaalla on paljon oikeuksia turvallisen kaupankäynnin varmistamiseksi. Näihin kuuluvat esimerkiksi kaupan peruutusoikeus. Sen mukaan etämyynnissä, eli verkkokaupasta ostettaessa, henkilöllä on 14 päivän palautusoikeus. Aika lasketaan siitä päivästä alkaen, kun tuote on saapunut henkilön kotiin. Ostajalla on tämän ajan puitteissa oikeus tutustua tuotteeseen kokeilemalla ja testaamalla sitä. Tuotetta ei saa kuitenkaan vahingoittaa eikä käyttää.

Miten toimitaan tilanteessa, jossa saatu tuote osoittautuu vialliseksi?

Myyjä on näissä tilanteissa velvollinen korjaamaan, vaihtamaan tai hyvittämään viallisen tuotteen. Tällaisten tilanteiden sovittelussa auttavat kuntien kuluttajaneuvojat tai ulkomaisten asioiden osalta Helsingissä toimiva EU-kuluttajaneuvonta.

2 thoughts on “Turvallista kaupankäyntiä verkossa – ota huomioon verkkoshoppailun ikävät puolet

 • 26.4.2019 at 17:43
  Permalink

  Aiheellinen tietoisku!!!

  Kantisii lukea ja ottaa vielä itsekin enemmän selvää sieltä verkosta!

  Reply
 • 27.4.2019 at 17:34
  Permalink

  https://www.eurocanadian.ca/2019/04/what-makes-one-percent-think-they-will-escape-chaos-they-have-made.html

  he richest man in Denmark, Anders Holch Povlsen, and his wife, have just suffered an unimaginable tragedy; three of their four children were killed in the Muslim-organized bombings in Sri Lanka.

  Kiltämättä en sääli pätkääkään oman rotunsa pettänyttä! Sai mitä tilas! Yleensä nämä terroristi teot osuvat viattomiin ja tällä kertaa osote oikea! Mutta nämähän tiedetysti uhraa NWO takia vaikka omat lapsensa!!

  Kun valittu kansa eli saatana käskee! Sairasta porukkaa globalistit, mutta ymmärtäähän tuon tavallaan massojen tyhmyyden ja aivopesun kuilu näyttää olevan pohjaton!! Omassa kuplassakun on niin mukava elää! Holokaustit ”terrorismi” cia, mossad m16 kgb ym. rahajärjestelmä ym muut kun joko pelottaa totuus tai sit liian laiska uhraamaan POSSEN JA SALKKAREIDEN katsomiselta edes vähää aikaa näiden asioiden tutkimiseen!!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.