Tanja Vahvelainen: Kuka puolustaa pientä ihmistä?

Routa liikutti taloa, porras eli pakkasessa. Ovi jumittui. Liikuntarajoitteinen ei saanut ovea kuin rakoselteen, ei riittävästi mahtuakseen ulos.  Liikuntarajoitteinen oli vankina kodissaan. Apua ei soitoista huolimatta kuulunut…

Kela eikä kaupunki uskonut tarinaa, joka kuulosti tarinalta, mutta oli totta.
Kirje tuli: ”Kuntoutus evätty, ette käyttäneet teille myönnettyä.”
Ihminen itki. Itki, koska oli anonut ja anonut kuntoutusta, itki, koska tuntui ettei kukaan auta ja ymmärrä. Hän halusi kuolla.

Miksi apua ei saa, kun sitä oikeasti tarvitsee?
Miksi naapurit ja omaiset hoitavat asioita, jotka kuuluisivat kaupungille?

Paperit hautautuvat virkailijoiden käsissä toinen toistensa alle. Pienen ihmiset asiat unohtuvat tuhansien asioita käsitellessä. Kuitenkin, tämä yksikin ihminen on riippuvainen siitä virkailijan päätöksestä. Meistä voi jokainen olla jokin päivä siinä samassa tilanteessa, sattui meille sitten kolari, jossa halvaannumme, aivoverenvuoto, jonka johdosta menetämme liikuntakykymme tai työttömyys, jonka johdosta turvaudumme Kelan apuun selviytyäksemme.

” Vapaus on yksi perustuslaillinen perusoikeus. Vapaudenriisto on rikoslaissa kielletty. Vapaudenriisto voi tapahtua kahdella tavalla. Joko riistämällä toiselta liikkumisvapaus tai eristämällä toinen ympäristöstään.”

”Henkilön liikkumisvapaus voidaan riistää ainakin sulkemalla sisään, sitomalla tai kuljettamalla johonkin. Sisään sulkeminen tarkoittaa sitä, että uhri suljetaan sisätiloihin.”

Yhä edelleen Suomessa syrjityin ryhmä on vammaiset, kukaan ei tunnu riittävästi pitämään heidän puoliaan. Vaikka vammaisilla on lukuisia yhdistyksiä, lakimiehiä, aktiivisia omaisia, ja vaikka he kuinka kovasti yrittävät itse tuoda asioita ja oikeuksiaan esille, heidän oikeuksiaan poljetaan.

Nyt vammaiset ovat saaneet hieman näkyvyyttä taksikuljetuksiin liittyen, mutta tämä ei riitä. Tälläkin ryhmällä on erilaisia oikeuksia, myös oikeus elää ihmisarvoista elämää.

Monissa rakennuksissa ei edelleenkään huomioida vammaisten liikkumista. Suunnittelijat kulkevat omilla jaloillaan, eivät he kokeile kuinka pyörätuolissa istuva liikkuisi heidän suunnittelemissaan arkkitehtuurisesti upeissa rakennuksissaan ja niiden huoneissa.

Meillä Suomessa pyritään täyttämään normit, ja silti mennään usein sieltä missä aita on matalin. Palkataan niin sanottua halpatyövoimaa, joka rakennusalalla saattaa osoittautua ikävä kyllä virheellisen rakentamisen ansiosta valitettavasti yllättävän kalliiksi. Mutta, meillä ollaan tyytyväisiä, ollaanhan sitä noudatettu normeja, vaikkeivat asiat käytännössä toimisi.

Muistakaamme, että useat meistä tarvitsevat jossakin elämänsä vaiheessa apua. Suomessa saa yli 30.000 ihmistä aivovamman joka vuosi. Kolarien uhreista ja muista vammoista puhumattakaan. Huolehditaan läheisistämme, pidetään heikompien puolta, muutetaan Suomi takaisin inhimilliseksi, jollainen maamme oli ennen rahanvallan himoa ja hillotolppien havittelua.

Nimimerkillä: Pyörätuolissa istunut ja uudelleen kävelemään opetellut

Tanja Vahvelainen

Vantaan valtuutettu, eduskuntavaaliehdokas, numero 80

8 thoughts on “Tanja Vahvelainen: Kuka puolustaa pientä ihmistä?

 • 3.4.2019 at 13:16
  Permalink

  kävin tänään äänestämässä sinua jo ,toivottavasti menet läpi eduskuntaan koska sydämmesi on täyttä kultaa.

  Reply
 • 3.4.2019 at 13:18
  Permalink

  Tärkeä aihe jälleen Tanjalta.
  ” Muistakaamme, että useat meistä tarvitsevat jossakin elämänsä vaiheessa apua. Suomessa saa yli 30.000 ihmistä aivovamman joka vuosi.” juuri näin on asia.
  Itse havahduin joitakin vuosia sitten ajattelemaan asioita, kun näin erään postilaatikon yllä keltaisen kyltin jossa luki: Tänään terve voi huomenna olla vammainen.
  Poliittisesti pakotettu monikulttuurisuus syö 3,2 miljardia vuodessa. iImastokusetus maksaa herra ties kuinka paljon ja vielä enemmän tulevaisuudessa. Poliittisen korrektius on syytä heittää romukoppaan niin rahat riittävät Suomessa oman kansan apua tarvitseville ja teiden kunnossapitoon ja kaikkeen mitä kansakunta tarvitsee.

  Onneksi on perussuomalaiset.

  Reply
 • 3.4.2019 at 13:21
  Permalink

  ” Kuka puolustaa pientä ihmistä?”

  Tehdään siihen vielä pieni lisäys:
  Kuka puolustaa KANTASUOMALAISTA pientä ihmistä?

  Vastaus: eivät ainakaan tällä hetkellä valtaa pitävät Brysselin korruptoimat maanpetturit.

  Reply
 • 3.4.2019 at 13:37
  Permalink

  ”Pienet ihmiset” eivät mene huppu naaman edessä huutamaan ja raivoamaan sekä käyttäytymään väkivaltaisella tavalla kaikkea kohtaan, mikä vain liikkuu keskelle Helsinkiä paikallisen polpon vielä katsoessa vieressä hevosen selästä tai torilla seisten mellakkapuvuissa – ei anarkistien takia – vaan tavan ihmisten, jotka lopulta pinnan katketessa lyövät anarkistia päin pläsiä itsepuolustus tarkoituksessa häntä hakattaessa kepillä kasvoihin anarkistin taholta, jolla on silmät nuripäin päässä primitiivisestä eläimellisestä vihasta, jonka voi vain matala otsalohko taata.

  Polpon luiskaotsat näin käyvätkin suojattinsa eli anarkistien hakkaaman kunnon kansalaisen kimppuun kuin verikoirat retuuttaen hänet maijaan ”yleisen turvallisuuden vaarantamisesta” ja ”väkivaltaisesta käytöksestä” ”rauhallisia” mielenosoittajia kohtaan vastoin kaikkia ent. maanpetturi -hallituksen ”arvopohjia” häpäisten tavalla, joka saattaa tällaisen käytöksen mitä ankarimman rangaistuksen piiriin ”vihatekona” sekä ”terrorismina” maassa, jossa on ”hyvä tahto” kaikkea rikollisuutta, korruptiota, väärinkäytöksiä ja sananvapauden loukkaajia kohtaan sillä olkoon täysi räyhä EU:ssa vääräuskoisten ja muslimien kesken.

  Reply
 • 3.4.2019 at 19:57
  Permalink

  Sodan jälkeen aina 80-luvulle rakennetun turvaverkon silmiä on vaivihkaa koko ajan suurennettu leikkauksin ja resursseja vähentämällä. Muutokset on markkinoitu äänestäjille laman varjolla ja vetoamalla talouden elvytyksen tarpeella. Ja tottakai toimeentulonsa puolesta pelkäävä työväestö on lähtenyt tähän mukaan. Työiässä ihminen on myös usein fyysisisesti ja henkisesti parhaassa vedossa eikä osaa samaistua vanhusten, vammaisten tai syrjäytyneiden asemaan. He eivät näin ollen näe eivätkä ymmärrä mitä yhteiskunnan vähä-änisemmille tapahtuu. Ehkeivät he myöskään työelämän kiireiltä ehdi tai jaksa. Näin ollen ollaan tilanteessa, jossa heikoilta viedään eivätkä vahvat ole heitä puolustamassa. Toisaalta yhteiskunnassa on jo pitkään ollut vallalla ohjelmointeja, jotka synnyttävät ja tukevat muista piittaamattomia narsisteja. Näin on menty jo neljännes vuosisata, emmekä vielä ole olleet kertaakaan tilanteessa, jossa taloudella pyyhkisi hyvin ja yhteiskunta palaisi kohti hyvinvointivaltiota rakentamalla uudelleen purettuja ihmisiä suojelevia rakenteita.

  Reply
 • 3.4.2019 at 20:37
  Permalink

  Ilmeisesti ihmiset odottavat, että parempi huominen tulee kaupan hyllylle muoviin käärittynä ja sitä mainostaa televisiossa joku huippu-urheilija, Putous-näyttelijä tai hevosenhampainen rullahuuli. Siihen asti laahustetaan heikosti proteiineja saaneen ja potkaistun näköisenä päivästä toiseen. Veikkaan, että sitä päivää ei tule ja joko tämä kansakunta tuhoutuu tai se herää rakentamaan tuon paremman tulevaisuuden ihan itse.

  Reply
 • 4.4.2019 at 08:27
  Permalink

  Valitettavasti tätä Suomea ei korjata äänestämällä.

  Minulle suomalaisuus on etnistä suomalaisuutta, johon kuuluu tietenkin suomlalaiset perinteet, suomalainen historia, suomalainen rehellisyys, talkoohenki, välittäminen,sisu jne.. aito suomalaisuus on geeneissä, suomensukuisuus.Sitä ei voi ”ostaa”, sitä ei saa suomalaisella nimellä pelkästään tai kielen osaamisella.
  Ei minustakaan tulisi aitoa italialaista, vaikka osaisin kielen ja nimeni olisi käännetty italiaksi.

  Tällä hetkellä suomensukuiset, isänmaalliset eivät ole missään päättävillä paikoilla ja tulokset näemme ympärillä, että hyvin menee, vai mitä?Aika ”tuhoisaa” ihan kaikki ja ihan outoa ”arvoineen” päivineen,sanoisin vastenmielistä.

  Vaikka yksittäisinä asioina vanhustenhuolto, nuorten asiat, laiton maahanmuutto jne.. asiat , jotka ovat koko ajan esillä, ovat niin tärkeitä ,siis epäkohtien poistaminen. Näitä ei pysty korjaamaan yksittäinen kansanedustaja , ei edes yksi puolue tällä hetkellä.

  Loppupeleissä nuo asiat ja niiden korjaaminen ovat ihan ”läpihuutojuttu”, kun koko Suomen järjestelmä palautetaan ennalleen ennen eeuta eli ero eeusta ja jne.Siinä tulee samalla rajavalvonta takaisin edellyttäen tietenkin suomensukuisten isänmaallisten saaman takaisin vallan omassa esivanhempien maassa.

  God bless Suomea

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.