Ministeriön selvityshenkilö: ”Asenteet suurin este omaishoidon ja ansiotyön yhdistämisessä, ei lainsäädäntö”

Selvityshenkilö Laura Kalliomaa-Puha Tampereen yliopistosta luovutti selvityksensä omaishoidon ja ansiotyön yhdistämisestä tänään perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle. 

– Suomessa on jo nyt tarjolla paljon keinoja helpottaa omaishoidon ja ansiotyön yhdistämistä, mutta niitä ei ole otettu riittävästi käyttöön. Syinä ovat tiedon puute ja asenteet työpaikoilla, Kalliomaa-Puha toteaa.

Kalliomaa-Puhan selvityksen perusteella onnistunut omaishoidon ja työn yhdistäminen riippuu työpaikan käytännöistä ja asenteista. Omaishoivan mahdollistavilla työpaikoilla on joustavat työjärjestelyt ja ilmapiiri, jossa omaishoitajuudesta uskalletaan puhua. Joustot ja avoin ilmapiiri tekevät työpaikasta laajemminkin perheystävällisen, joten hyötyjiä ovat omaishoitajien lisäksi esimerkiksi lapsiperheet.

Kalliomaa-Puhan mukaan työpaikat tarvitsevat lisää tietoa omaishoidosta ja omaishoitoperheiden oikeuksista. Niille voitaisiinkin suunnata erillinen tiedotuskampanja, jolla levitettäisiin tietoa omaishoitajuudesta ja omaishoitajien määrästä, jo olemassa olevista lainsäädännön mahdollistamista vapaista sekä erilaisista keinoista, joilla omaishoitajia voitaisiin tukea työpaikoilla.

Kalliomaa-Puha on tunnistanut lainsäädännössä joitakin muutostarpeita, jotka liittyvät pääasiassa omaishoitajien ansionmenetyksen korvauksiin ja työttömyysturvaan. Nykylainsäädäntö on siis harvoin esteenä omaishoidon ja työssäkäynnin toimivaan yhdistämiseen. Lain tulkintoja sen sijaan olisi yhdenmukaistettava esimerkiksi TE-toimistoissa, kun arvioidaan, onko omaishoitaja työmarkkinoiden käytettävissä vai ei, tai kunnissa, kun käsitellään omaishoitajien palveluita.

Selvityshenkilön ehdotuksia asiantolan korjaamiseksi

 • Sosiaali- ja terveysministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön yhteinen tiedotuskampanja, jolla lisätään tietoisuutta keinoista yhdistää omaishoito ja ansiotyö.
 • Omaishoitosopimukseen perustuva omaishoito listataan yhdeksi työttömyysturvalain tarkoittamaksi soviteltuun työttömyysturvaan oikeutetuksi tilanteeksi, jos omaishoitajan on mahdollista hakea vain osa-aikatyötä (edellyttää lain muutosta).
 • Omaisten ansionmenetys korvataan erilaisissa omaishoitotilanteissa kehittämällä lasten erityishoitorahasta kaikenikäisten hoitoraha (edellyttää lain muutosta). Toinen vaihtoehto on omaishoidon tuen kattavuuden laajentaminen erityisesti niihin omaishoitajiin, jotka käyvät ansiotyössä
 • Ansiotyössä käyville omaishoitajille taataan oikeus kolmeen vapaapäivään kuukaudessa silloin, kun hoito on sitovaa ja vaativaa (edellyttää lain muutosta).
 • Kuntien työntekijöille tarjotaan enemmän koulutusta ja tietoa, jotta omaishoitajat saavat riittävät ja tarpeenmukaiset palvelut.

Lähde: STM

4 thoughts on “Ministeriön selvityshenkilö: ”Asenteet suurin este omaishoidon ja ansiotyön yhdistämisessä, ei lainsäädäntö”

 • 16.1.2019 at 17:15
  Permalink

  Dementikko iskän tulisi tosiaan voida ottaa työpaikalle, siinähän ne imbesillit sukulaiset hoituu samalla kun sorvaa.

  Reply
  • 18.1.2019 at 04:25
   Permalink

   YLLÄPIDOLLE: USA:ssa Nancy Pelosi heitti keskaria Trumpin suuntaan taas. Tällä kertaa Nancy perui kutsun presidentille tulla johonkin tilaisuuteen. Trump vastasi tähän perumalla Pelosin matkat eri puolille maailmaa. ”Vai haluatko pelata tätä peliä?” Trump kysyi myös, miksi Nancy Pelosille maksetaan palkkaa, kun jotkut töitä tekevätkään eivät saa palkkaa.

   https://www.youtube.com/watch?v=F6EAB7FzajE

   LIVE: TRUMP CANCELS PELOSI TRAVEL PLANS. OBAMA DOJ, FBI JAMES COMEY KNEW DOSSIER LINKED TO CLINTON

   Reply
 • 16.1.2019 at 18:21
  Permalink

  Omaishoito on raskasta työtä fyysisesti ja psyykkisesti. Siitä tulisi saada kansanedustaja tason palkkiot ja luontoisetuudet. Sekä sopeutumiseläke kun omaishoito päättyy, koska siinä vaiheessa omaishoitaja on zombie.

  Reply
 • 17.1.2019 at 12:18
  Permalink

  Olen tuossa muutamaa omaishoitaja/hoidettava-pariskuntaa ehtinyt lähiaikoina seuraamaan, ja hallinnon taholta heille ei periaatteessa tule kuin muutama lantti ja sylkeä silmille. Suurin osa Suomen omaishoitajista painaa 24/7 ”työsuhdetta” jo valmiiksi hoidettavansa kanssa. Jos tuossa tilanteessa hallituksen suosimilla ”kannustimilla” vielä pakotetaan johonkin alipalkattuun työkokeilukikkailuun, saadaan tosiaan lopputuloksena tapettua se hoitaja pois kuleksimasta samaan aikaan hoidettavan viimein päästessä viimeiseen lepoon. Saarikko on Sipilän ja Orpon ohella tämän hetken ministeritason väestä pahimpia sosiopaatteja, muun mielenvikaisuuden päälle on vielä tuo täysi piittaamattomuus ja kylmyys tavallista suomen kansalaista kohtaan.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.