Lukijan kynästä: Farssi, Haukivuoren Pääskylän kiertolaiset

Pääskylän palvelukodin päärakennuksen ohessa sijaitsevan rakennuksen vuokrasopimus on kulisseissa irtisanottu. Toiminta loppuu vuoden 2018 lopulla.

Rakennus irtisanottiin ilman asukkaiden, omaisten ja henkilökunnan kuulemista. Tunnin mittainen kuulemistilaisuus oli järjestetty omaisten toimesta. Essoteko on henkilökunnan suita sulkenut? Tietoisesti Essote on Pääskylän asiaa käsitellyt sellaisella tasolla, ettei asian todellisuus ole kaikille selvinnyt.

Mikä on irtisanomisen todellinen tarkoitus? Tehdäänkö vammaisista ja vanhuksista kiertolaisia? Essoten vähäpätöinen läpinäkymätön tiedotuslinja ei ole saanut omaisten, asukkaiden ja henkilökunnan taholta ymmärrystä.

Omaisten epäily Pääskylää koskevista päätöksistä heräsi palvelusuunnitelmapyyntöjen myötä. Epäily osoittautui salamyhkäiseksi toiminnaksi.

Asukkailla on oma rivitaloasunto ja pihapiirissä yhteinen päärakennus. Pihalla olevassa rakennuksessa tapahtuu ruokailut, kahvitukset ja muut arjen yhteiset tapahtumat. Rakennuksessa voi esimerkiksi saunoa, tehdä käsitöitä ja seurustella. Tilassa tapahtuu paljon erilaista viriketoimintaa. Se on tärkeä yhteisöllisyyden aikaansaamiseksi.

Viriketoimintaa suunnitellaan toteutettavaksi Haukivuoren Kotikartanossa. Asukkaat kuljetettaisiin Kotikartanoon kaksi kertaa viikossa muutamaksi tunniksi. Asukkaita pidetään kiertolaisina.

Onko asukkaiden kuljettaminen Kotikartanoon muutamaksi tunniksi järkevää? Miten on huomioitu asukkaiden valinnan vapaus ja itsemääräämisoikeus?

Asukkaissa on esimerkiksi aistivammaisia ja muistihäiriöisiä. Tuleva kiertolaisuus saattaa aiheuttaa turvattomuuden tunnetta, sekavuutta ja ahdistusta. Omaisetkin saattavat kokea läheisen jatkuvan kiertolaisuuden stressaavana. Henkilökunta siirretään säästösyistä kotipalveluun. Tämä aiheuttaa stressiä myös henkilökunnalle. Tuleeko henkilökunnastakin kiertolaisia?

Todellinen syy farssiin on säästö. Säästö-sanasta on muodostunut kirosana. Onko säästö-sanan uusi orwellilainen sana kehittäminen. Toiminnan tehostaminen korvataan palveluiden parantamisella. Essote näyttää ottaneen käyttöön orwellilaisen kielen.

Ihmiset haluavat viettää aikaa toistensa seurassa. Myös vammaiset ja vanhukset. He ovat tottuneet toisiinsa, osa voi olla hyvinkin läheisiä. Katkaistaanko näin ystävyyssuhteita? Onko tämä yhteisöllisyyden toteuttamista?

Asioita olisi voitu hoitaa avoimesti. Asukkaita, omaisia ja henkilökuntaa kuulemalla. Asianomaisilla olisi pitänyt olla riittävä valmistautumisaika näin suureen muutokseen.

Neuvottelukulttuuri on sanahelinää, kun sanelulla mennään?

Mervi Eskelinen ja Karin Karjalainen

5 thoughts on “Lukijan kynästä: Farssi, Haukivuoren Pääskylän kiertolaiset

 • 4.12.2018 at 01:44
  Permalink

  > Todellinen syy farssiin on säästö.

  Todellinen syy on sosialismi. Se tahtoo kunnallistaa työpaikat, luvata työntekijöille parempaa palkkaa, jos vain äänestävät sosialisteja. Tällä tavalla kuntien hallinto otetaan kunnan työntekijöiden haltuun. Kuntalaisista tulee vain veronmaksajia. Suuri enemmistö kupataan tyhjäksi pienen vähemmistön hyvinvoinnin edessä.

  > Ihmiset haluavat viettää aikaa toistensa seurassa.

  Juuri näin. Ihmisen, varsinkaan vanhuksen, elämän tarkoitus ei ole tehostetut palvelut. Ei myöskään taloudellisesti tuottava elämä ja hyvä veronmaksukyky. Se on aivan jotain muuta.

  Tuo Pääskylän malli on arkipäivää muissakin isoissa hoitopiireissä.
  — Salakähmäiset päätökset.
  — Nopea toimeenpano.
  — Näin on sovittu.

  Reply
  • 4.12.2018 at 09:45
   Permalink

   Ja vientiteollisuus näivettyy ja sitä kautta vientitulot, jolla touhut rahoitetaan. Omistava luokka huomaa tämän ja koittaa pelastaa itselleen sen minkä voi, ehkä juuri siksi on nykysin näin kova ahneus ja itselle kähmiminen vallalla.

   Lopulta sosialistinenkin työväestö kunnilla (naiset) jää nuolemaan näppejään, koska taloudessa ei ole rahaa palkan maksuun.

   Matumiehet sitten lämmittää sentään sänkyä.

   Reply
 • 4.12.2018 at 08:48
  Permalink

  Asukkaat siis jätetään lähes tulkoon oman onnensa nojaan, kun päivätoiminta loppuu ja hoitajat siirretään kotipalveluun? Globalistinen ylikansallinen Kokoomus on jo laskenut että yksi hoitaja hoitaa 5-6 asukasta varttitunnin kotikäynnillään ”hoitokodissa” ja YT neuvottelut voidaan käynnistää koska hoito tarve on vähentynyt kotipalvelutoiminnan uudelleen järjestämisellä ja kotihoidon laskennallisella tehokkuudella.
  On se hienoa olla EU:ssa ja globalisti-mafian kuristuspannassa. Silti ihmiset äänestävät vaaleista toiseen kokoomusta, keskustaa, sdp:tä, vihreitä, vasemmistoliittoa ja rkp:tä, jotka ajavat vain globalisti-eliitin rahapussin täyttämistä ja Suomen kansallisvaltion täydellistä tuhoa hillotolppa-palkalla.
  Ranskalaiset nousivat jo kapinaan, samoin hollantilaiset, belgialaiset ja saksalaisetkin liikehtivät. Italia haistaattaa vittua Eu:lle ja globalisteille ja tomerat Vicegrad-maat sen ovat pitäneet järjen päässään koko ajan.

  Reply
 • 4.12.2018 at 19:17
  Permalink

  Huono tiedotus ja salailu sekä filunkipeli ovat alkujansa suurten ylikansallisten korporaatioiden ylimielistä ja suurta taloudellista ylivaltaa hyväksikäyttämällä harjoitettua pienten kansalaisten ja kokonaisten valtioiden alistamista röyhkeyden mitalla, jota ei yksikään normi kotikasvatuksen saanut ihminen voi todeksi uskoa, saatika itse sellaista käyttää.

  Suomalaiset vanhukset Suomessa aivan kuten ruotsalaiset Ruotsissa ovat taakkoja ja ihmisjätettä, joista ei ole yhteiskunnalle mitään hyötyä eikä heillä voi tehdä rahaa älyttömiä ylihinnoiteltuja taksoja käyttämällä kuten haittamaahanmuuttajilla, joille käytännössä järjestetään täydellä ylläpidolla joukkoraiskaus -happengejä poliisin ja valtiovallan ylimmässä suojeluksessa.

  Oletteko vielä tullut itse ajatelleeksi missä aiotte vanhuutenne viettää? Tuskinpa 100-vuoteen vanhuuden ja haudan välinen ero ole ollut näin ohut kuin se nyt on. Yli 100-vuotta syyn ymmärsi ottaen huomioon tuolloisen yhteiskunnan yleisen kehittyneisyyden tason, jolloin oltiin oikeasti köyhiä. Nyt ollaan vain julmia ja välinpitämättömiä sekä rakkaudettomia!

  Reply
 • 5.12.2018 at 01:09
  Permalink

  Tapausta sopii verrata seuraavaan:

  ”Katso tuet mamutusta edistäville järjestöille veikkausvaroista vuonna 2018
  MV:n lukija teki jättityön kerätessään tuen saajat luetteloksi.

  Alla on pitkä luettelo veikkausvoittovaroista tukea saavista haittamaahanmuuttoa, matutusta ja mamutusta avustavista ja edistävistä yhdistyksistä ja järjestöistä sekä niiden saamista euromääräisistä tukisummista.

  Luetteloa selatessa on hyvä muistaa, että jokainen euro edellämainittuiden tukemiseen on pois suomalaisen tukemisesta.

  Heti alkuun. Seuraavalle yhdistykselle ei riittänyt euroakaan:

  VEIKKO JA LAHJA HURSTIN LAUPEUDENTYÖ – HURSTINAPU RY myönnetty: 0 EUROA. Anottu oli 300 000 euroa…”

  Koko artikkeli: https://mvlehti.net/2018/12/03/katso-tuet-mamutusta-edistaville-jarjestoille-veikkausvaroista-vuonna-2018-2/

  Brysseliä kumartavat maanpetturit vallankahvassa, eikä rikollisia vallanpitäjiä tukevan valtaVALEmedian horrostama kansan enemmistö huomaa sitä.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.