Pohjanmaa, pitäkää pankkitietonne visusti omana tietonanne!

Pohjanmaan poliisi varoittaa tili- ja yhteystietojen kalasteluyrityksestä. POP-pankin nimissä on ihmisille lähetetty sähköpostia, jossa pyydetään päivittämään yhteystietoja sekä tekemään järjestelmäpäivitys annetun linkin välityksellä. Pankin nimissä on myös soitettu uhrille ja pyydetty antamaan avainkortin tunnuslukuja. Myös Säästöpankin ja S-pankin nimissä on tehty vastaavia yhteystietojen kalasteluyrityksiä.

Erityisen korostettavaa kaikille kansalaisille on se, ettei mikään pankki toimi näin. Sähköpostitse lähetettyä linkkiä ei missään nimessä saa avata eikä minkäänlaisia henkilö-, pankki,- tai yhteystietoja ei saa antaa vieraille.

Poliisin mukaan ainakin näissä tapauksissa kyseessä on ollut tietojenkalasteluyritys. Tietojen joutuminen vääriin käsiin voi johtaa vakaviin taloudellisiin vahinkoihin, sillä hyvin usein ne päätyvät järjestäytyneen kansainvälisen rikollisuuden käyttöön. Tietojen kalastelijat käyttävät tietoja joko itse tai käyvät niillä kauppaa, myymällä tiedot eteenpäin yhtälailla rikollisiin tarkoituksiin.

Virkavalta pyytää, että omaiset huolehtivat myös omista ikääntyneistä läheisistään niin, ettei kukaan erehtyisi lähettämään mitään tietojatietojenkalastelijoille. Myös pankin kanssa kannattaa varmistaa, että tilillä on esto ulkomaille tapahtuvien siirtojen osalta erityisesti, mikäli siirroille ei ole muutoin tarvetta.

Tunnusmerkeiksi tällä kertaa ”esiteltävälle” tietojenkalasteluporukalle on osoitteen loppuosa ”@cepadnigeria.org”. Mahdollisesti rikollisen aineksen voi tässäkin tapauksessa tunnistaa myöskin hieman ontuvasta kielestä ja kirjoitusasusta.

Poliisista korostetaan, että pankki tai poliisi ei kysy pankin käyttäjätunnuksia, salasanoja tai avainlukutunnuksia puhelimitse. Pohjanmaan poliisille on tehty marraskuun aikana useita ilmoituksia, joissa huomattaviakin määriä rahaa on päätynyt rikollisten haltuun kyseisellä tekotavalla.

Lähde: Poliisi

5 thoughts on “Pohjanmaa, pitäkää pankkitietonne visusti omana tietonanne!

 • 28.11.2018 at 19:55
  Permalink

  Järkyttävintä asiassa on se että osa kansasta on oikeasti niin kirkasotsaisia kuplasilmiä, että kun joku vain soittaa ja esittäytyy poliisiksi tai pankkivirkailijaksi niin nämä pöljäthän pölöttävät kaikki tietonsa rikollisille. Ja samat ihmiset imevät YLE:n tissiä ja äänestävät mitä käsketään.

  Reply
 • 28.11.2018 at 22:23
  Permalink

  ”Vastasin yhteen, ja laitoin Petteri Orvon tiedot siihen.”

  Reply
 • 29.11.2018 at 05:37
  Permalink

  Vanhukset eivät ymmärrä näitä varoituksia vaikka niitä olisi joka päivä lehdissä. Eikö näille tosiaan saa mitään. Jos valtio valjastaisi vaikka samanlaisen koneiston käyttöön näiden rikollisten kiinniottamiseksi kuin esim. erään ihmisen tuomisesksi andorrasta. Siinähän ei voimavaroja säästelty.

  Reply
 • 29.11.2018 at 07:35
  Permalink

  Monesti miettii vainoharhaisena.. että iPadin ”silmä” vakoilee.. tiedä mihin kaikkeen taitavat hakkerit pystyy..

  Pidänkin tunnuslukulistan kamerasilmältä piilossa..

  Joskus peitin sen teipillä, mutta jos joku haluaa tätä rumaa äijän naamaa katsella niin siitä vaan..

  Reply
 • 29.11.2018 at 16:53
  Permalink

  ”Kalastelu” ilmeisesti on sinällään ilo, vaikka ”saalista” ei aina tulisikaan. Kaikkein pahimmassa vaarassa ovat sellaiset oldtimerit, jotka hallitsevat tietokoneen käytön. Tosin sellaista vireyttä osoittavat voivat olla vaikeampia huijattavia, mutta se että kunnioittaa esivaltaa ja instituutioita merkitsee se sokeaa luottamusta näitä kohtaan ja jopa velvollisuuksia näitä kohtaan.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.