Käräjäoikeuksia lopetetaan ensi vuoden alusta – ”Vahvistaa käräjäoikeusverkoston rakennetta”

Käräjäoikeuksien rakenneuudistus tulee voimaan ensi vuoden alussa. Uudistuksen jälkeen käräjäoikeuksia on 20. Uudistuksella halutaan oikeusministeriön mukaan varmistaa käräjäoikeuksien toimintakyky myös tulevaisuudessa. Käräjäoikeuksien määrää on vähennetty Suomessa kovalla kädellä viime vuosina. Vuonna 2017 Suomessa oli vielä 57 käräjäoikeuden toimipaikkaa.

Uudistuksessa yhdistyvät Espoon ja Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudet, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan käräjäoikeudet, Oulun ja Ylivieska-Raahen käräjäoikeudet sekä Kemi-Tornion ja Lapin käräjäoikeudet. Lisäksi yhdistyvät Itä-Uudenmaan, Tuusulan ja Vantaan käräjäoikeudet ja osa Hyvinkään käräjäoikeuden tuomiopiiristä sekä Kanta-Hämeen käräjäoikeus ja osa Hyvinkään käräjäoikeuden tuomiopiiristä.

Ensi vuoden alusta alkaen käräjäoikeudet sijaitsevat siten Espoossa, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Kajaanissa, Kouvolassa, Kuopiossa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Maarianhaminassa, Mikkelissä, Oulussa, Porissa, Rovaniemellä, Seinäjoella, Tampereella, Turussa, Vaasassa ja Vantaalla.

Käräjäoikeuksien toimipaikkoja on jatkossa 36 paikkakunnalla. Käräjäoikeuksien 20 hallinnollisen kanslian lisäksi erilliset kansliat sijaitsevat Hyvinkäällä, Kemissä, Kokkolassa ja Ylivieskassa. Erilliset istuntopaikat ovat lisäksi Inarissa (Ivalo), Kauhavalla, Kittilässä, Kuusamossa, Nurmeksessa, Porvoossa, Raaseporissa, Raumalla, Salossa, Savonlinnassa, Sodankylässä ja Utsjoella.

Käräjäoikeusverkoston muuttuminen vaikuttaa myös hovioikeuspiireihin ja siihen, miltä hovioikeudelta haetaan muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun. Jatkossa Hyvinkään käräjäoikeuden pohjoiset kunnat, Hausjärvi, Loppi ja Riihimäki, siirtyvät Helsingin hovioikeuspiiristä Turun hovioikeuspiiriin. Nykyisen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomiopiiri puolestaan siirtyy Turun hovioikeuden tuomiopiiristä Helsingin hovioikeuden tuomiopiiriin.

Uudistuksen oikeusministeriön asettamana tavoitteena on vahvistaa käräjäoikeusverkoston rakennetta niin, että oikeusturvan saatavuus ja lainkäytön laatu voidaan turvata tulevaisuudessakin. Nyt tehtävillä muutoksilla on pyritty luomaan tehokas ja maantieteellisesti riittävän kattava toimipaikkaverkko, jossa käräjäoikeuksien työmäärä sekä resurssit voidaan jakaa nykyistä tehokkaammin ja tasaisemmin.

Lähde: Oikeusministeriö

10 thoughts on “Käräjäoikeuksia lopetetaan ensi vuoden alusta – ”Vahvistaa käräjäoikeusverkoston rakennetta”

 • 20.11.2018 at 09:45
  Permalink

  Suomen valtion alasajo jatkuu.
  Toimivat rakenteet hävitetään ja tilalle saadaan jotakin mikä ei toimi. Juhlapuheet ovat silkkaa valhetta kuten jokainen tavan kansalainen ymmärtää.
  Julkishallinnon palveluiden teurastus näkyy jokaiselle parhaiten Postin osalta. Sielläkin lopetettiin yksiköitä, palvelukonttoreita, jakeluterminaaleja, lajittelukeskuksia yms. Postit kulkevat omasta kunnasta ensin 500 km päähän, josta ne tulevat (jos tulevat) takasin omaa kuntaa lähinnä olevaan jakelutoimipaikkaan osoitelajittelun ja jakeluun. Joka sekin pilattu, kun Suvi Linden KOK aikanaan vapautti kerman kuorinnalle.
  Mielenkiiintoista että julkishallinon saneerausmalli on suora kopio teollisuuden saaneerauksista. Jokainen 1990 luvun alusta alkaen teollisuudessa työskennellyt on nähnyt miten jatkuvat organisaatio-muutokset pilkkoivat pala palalta työn sujuvuutta. Väen vähennys ja kiire ovat tehneet sen että huolellisuus ja laatu ovat vitsejä. Ei ihme että pahoinvointi on lisääntynyt.
  Kuuluisa arvopohja on saavutettu aikoja sitten. Edes nenä ei yllä pinnalle hengittämään,
  Suomineito hukkuu.

  Reply
  • 20.11.2018 at 11:30
   Permalink

   Uusliberalismi jyllää. Uusliberalismista voi vetää melko suoran yhtäläisyysmerkin USA:n uuskonservatiiveihin (esim. Irving Kristol) ja näistä kumouksellisia aatteita hautoneisiin trotskilaisiin, jotka Stalin ajatti Venäjältä pois. Kulttuurimarxistinen arvomädätys on osa samaa aaterypästä, jossa pyritään kumoamaan länsimaissa vallinnut sosiaalinen järjestys ja erityisesti sen sukupolvien ketjuissa kulkevat perinteet. Äärikapitalismin ja kommunismin välinen yhteys alkaa paljastua.

   Reply
 • 20.11.2018 at 10:55
  Permalink

  Lopetaan kaikki oikeudet ja otetaan omankäden oikeus ainoaksi, kuten villissä lännessä ennen wanhaan. Porvarit ajavat alas kaiken kehäkolmosen ulkopuolisen, se saattaa toisin kostautua esim. poliisen puutteessa ja se ettei rikoksia tutkita. Ihmiset tutkivat itse ja kiinni jäänyt kokee pikatuomion.

  Reply
 • 20.11.2018 at 10:57
  Permalink

  Suomi ottaa lähivuosina käyttöön vanhan, ainoaksi toimivaksi järjestelmäksi osoittautuneen KORVEN LAIN (modernit ihmiset kutsuvat KADUN LAKI nimellä) ja sen jälkeen todellinen oikeuden jakaminen voi alkaa.

  -Suosittelen jokaista oikeuksistaan kiinnipitävää valmistautumaan em.tilanteeseen tarvittavin toiminpitein ja varustein -ne jotka eivät pysty itse pitämään puoliaan tullaan murskaamaan valtiovallan ja maahan tuotujen miehitysjoukkojen toimesta.

  Reply
 • 20.11.2018 at 11:13
  Permalink

  Loppujen lopuksi tuo 20 käräjäoikeutta on kuitenkin niin pieni määrä, että onko niidenkään ylläpitämisessä enää mitään järkeä. Eikö ne voitaisi
  — yhdistää yhdeksi kokonaisuudeksi kansalaisten yhdenvertaisen kohtelun edistämiseksi ja
  — siirtää Brysseliin kansallisen itsemääräämisoikeuden turvaamiseksi.

  Reply
 • 20.11.2018 at 11:16
  Permalink

  Hyvä. Vapaamuurareiden riiteistä tihkuva suitsukkeiden käry hälvenee ainakin jossain.

  Reply
 • 20.11.2018 at 11:56
  Permalink

  Postin toimet availla ja laittomasti vakoilla kirjeitä yms. on järjestäytynyttä rikollisuutta. Suomesta ei ole vielä löytynyt tahoa joka tutkisi, yhtenä esimerkkinä, Eestin kautta kulkeneen postimme vakoilutoimintaa.

  Yksi anekdootti keskustelupalstoilta:

  ”Kun taannoin muutin tähän yhtiöön, ihmettelin isosti, kun jouduin pihaparlamentin ahdistelemaksi, että mistä vietävästä ne tiesivät minusta niin paljon. Olin muuttanut ulkopaikkakunnalta yhteen Suomen isoimmista kaupungeista. Talossa ei kukaan todellakaan tuntenut minua, enkä minä ollut puhellut itsestäni muiden asukkaiden kanssa. Ja kas, kävi ilmi, että talossamme asui postimies, joka kantoi postimme. Talossamme asui myös hänen vaimonsa äiti – aktiivinen pihaparlamentin jäsen.

  Luotto meni!”

  Reply
 • 20.11.2018 at 18:21
  Permalink

  Aivan kuten ”posti pekka” 1980-luvun viime metreillä ”paransi” postin palveluja lakkauttamalla postitoimipaikkoja.
  ”Järkeistämisessä on usein kyse vain siitä, että valtion rahat ovat loppumassa ja sieltä oltetaan mistä helpoimmin saadaan eli suomalaisten palveluista. Ja nimenomaisesti tässäkin tapauksessa suomalaisten, sillä haittamaahanmuuttajat eivät kuormita oikeuksia kuin hyvin harvoin, jos on valtamediaa uskomista.

  Reply
 • 21.11.2018 at 11:41
  Permalink

  Koko oikeusmurhalaitoksen saa lopettaa. Ja suurin osa tuomareista vankilaan.

  Tuomarit jotka pyyhkivät oikeudella persettä sopivat paremmin esimerkiksi maksullisiksi rattopojiksi.

  Reply
 • 22.11.2018 at 07:17
  Permalink

  Noissahan on jo nyt ollut kova jono juttujen kanssa, miten kummassa meinaavat saada oikeudenkäynnit käytyä ollenkaan ? Ehkä ei halutakaan tiettyjen ryhmien tekemiä rikoksia koskaan tuomiolle vaan roikotetaan uhria löyhässä hirressä kunnes peruu kanteen tai rikos vanhenee ?

  Plus tuota kansliatoimintaakin tarvitaan : tutun yrittäjän piti noutaa viralinen paperi käräjäoikeuden kansliasta, jonotusaika oli liki 3 tuntia. Oudolta tuntuu että vielä vähennetään.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.