Osakehuoneistojen tiedot digitaaliseen rekisteriin – Osakekirjojen painaminen loppuu

Ensi vuonna Suomessa otetaan käyttöön sähköinen osakehuoneistorekisteri, jonne kerätään vähitellen kattavat tiedot asunto-osakkeiden omistuksista ja panttauksista.

Omistusten ja panttausten sähköinen kirjaaminen alkaa, mikäli uusi lainsäädäntö astuu voimaan vuoden 2019 alusta alkaen. Uudet asuntoyhtiöt perustetaan tämän jälkeen vain digitaalisesti, eikä osakekirjoja näiden yhtiöiden osalta enää painateta. Uusien asuntoyhtiöiden osakkeet tulevat suoraan osakehuoneistorekisterin piiriin.

Ennen vuotta 2019 perustetut taloyhtiöt voivat siirtää osakeluettelonsa osakehuoneistorekisteriin 1.5.2019 lähtien. Siirron jälkeen taloyhtiöllä ei ole enää velvollisuutta pitää yllä osakeluetteloa. Siirron edellytyksenä on, että yhtiön edustajatiedot ovat kaupparekisterissä ajan tasalla.

Taloyhtiöille ja isännöitsijöille tiedotetaan lähempänä siirtoajankohtaa, miten siirto käytännössä tehdään. Samalla tarkennetaan eri toimenpiteiden aikatauluja.

Taloyhtiöt ja isännöitsijät saavat osakastiedot suoraan osakehuoneistorekisteristä. Osakkeenomistajan ei enää tarvitse huolehtia osakekirjan säilyttämisestä. Omat omistukset ja panttaukset pääsee tarkistamaan rekisteristä tunnistautumalla Maanmittauslaitoksen palveluun. Sähköisten palveluiden kehittäminen kiinteistönvälitysliikkeissä ja pankeissa helpottuu.

Asuntoyhtiöiltä vaaditaan toimenpiteitä

Jotta tähän päästään, ennen vuotta 2019 perustetuissa yhtiöissä tarvitaan ensiksi yhtiön toimenpiteitä. Vasta sen jälkeen yksittäisen osakkeenomistajan osakekirja voidaan mitätöidä.

Ensimmäisessä vaiheessa asunto-osakeyhtiö siirtää osakeluettelonsa sähköiseen osakehuoneistorekisteriin. Tämän jälkeen osakkeenomistaja voi halutessaan hakea osakekirjan mitätöintiä. Samalla osakehuoneistorekisteriin vahvistetaan sähköinen omistajamerkintä.

Siirron jälkeen osakkeensaajan on haettava omistajakirjausta aina, kun osake luovutetaan edelleen. Jos omistajakirjausta ei ole haettu 10 vuoden kuluttua siitä, kun osakeluettelo siirtyi Maanmittauslaitokselle, osakkeenomistajan on haettava kirjaamista voidakseen osallistua yhtiökokoukseen.

Lisätietoja: https://osakehuoneistorekisteri.fi

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö

4 thoughts on “Osakehuoneistojen tiedot digitaaliseen rekisteriin – Osakekirjojen painaminen loppuu

  • 9.11.2018 at 17:09
    Permalink

    > Osakkeenomistajan ei enää tarvitse huolehtia
    > osakekirjan säilyttämisestä.

    Tällä tavalla saadaan lopultakin koko Suomen asuntokanta siirrettyä valtion suoraan hallintaan. Tulevassa talouskriisissä sitten voidaan helposti pantata koko Suomen asuntokanta valtion lainojen vakuudeksi.

    Näin on toimittu ennenkin. Valtion omistamat ARAVA-lainasaamiset luovutettiin 1990 lamassa kansainvälisille pankeille valtion lainojen vakuudeksi. Jälkikäteen joku poliitikko retosteli tällä ”nerokkaalla oivalluksella”, olikohan Katainen.

    — Keskitetty rekisteri mahdollistaa sen, että jo pankille pantattua eli ”merkittyä” omaisuutta ei pantata uudestaan.

    Samapa tuo lienee maksaako korkoa omasta asunnosta vaiko vuokraa kansainväliselle liikepankille, joka otti asunnon haltuunsa ja rahoilla pelasti valtion.

    Reply
    • 9.11.2018 at 18:18
      Permalink

      Sama tuli mieleen. Liittyneekö tämä pirullisen juonikkaasti sisäministeriön laatimaan sadan tuhannen – miljoonan turvapaikanhakijan tsunamin varautumis suunnitelmaan? Siinähän kerotaan kapulakielellä että valtiolla on mahdollista ottaa pakkokeinoin kantasuomalaisten asunnot, autot ja omaisuus turvapaikanhakijoiden käyttöön.

      https://www.youtube.com/watch?v=mqXonh1yVNY

      Reply
  • 9.11.2018 at 17:12
    Permalink

    Milloinkahan vessapaperi ”digitalisoidaan”?

    Reply
  • 13.11.2018 at 06:29
    Permalink

    Hyvin harva tietää; että jo viime syksynä pankkien hallinnoimat omakotitalojen panttikirjat sirrettiin sähköiseen muotoon .

    Näitä sähköisiä panttikirjoja hallinnoi Maanmittauslaitos; joka perii maksun muutoksista.

    Näitä ei ainakaan oma pankki herkästi antanut muuttaa omiin nimiini, kun kaikki lainat oli maksettu.

    Meni lähes puoli vuotta saada panttikirjat omiin nimiin ja se maksoin noin 70 euroa .

    Pankki kun saa keskuspankilta lainaa 7 kertaisesti vapaisiin vakkuuksiin katsottuna ,,, vapaat pankin nimissä olevat panttikirjat siis ovat pankille kullan arvoisia ?

    Katsokaapa entisen lainalaiset pankkitunnuksilla maanmittauslaitoksen sivuilta kuka omistaa jo maksetun talosi ?

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.