Mielenosoituksista täytyy tulevaisuudessa ilmoittaa paljon nykyistä aiemmin?

Kokoontumislakiin ehdotetaan muutosta, jonka mukaan ulkona järjestettävästä yleisestä kokouksesta, kuten mielenosoituksesta olisi tehtävä ilmoitus poliisille huomattavasti nykyistä aiemmin. Muutoksen tarkoituksena on oikeusministeriön mukaan auttaa poliisia paremmin turvaamaan kokoontumisvapaus.

Nykyisin laki määrää tekemään ilmoituksen vaikkapa mielenosoituksesta kuusi tuntia ennen tilaisuuden alkua, kun taas ehdotuksen mukaan ilmoitus olisi tehtävä vähintään kolme vuorokautta aiemmin. Ilmoitusajan pidentämisellä pyritään antamaan poliisille nykyistä paremmat edellytykset hoitaa mielenosoituksiin liittyviä tehtäviään, kuten turvata kokoontumisvapauden käyttämistä.

Oikeusministeriö näkee sosiaalisen median mahdollistaneen sen, että suuriakin mielenosoituksia – ja vastamielenosoituksia – on mahdollista järjestää melkoisen nopealla aikataululla. Nykyinen kuuden tunnin ilmoitusaika onkin ministeriön selvityksien mukaan osoittautunut käytännössä liian lyhyeksi, jotta poliisi pystyisi kaikissa tilanteissa turvaamaan kokoontumisvapauden ja tarvittaessa esimerkiksi neuvottelemaan kokouksen järjestäjien kanssa.

Tapahtumien paremman turvaamisen lisäksi pidemmän ilmoitusajan nähtäisiin tarjoavan poliisille myös lisää mahdollisuuksia toteuttaa liikennejärjestelyjä sekä mahdollistaisi poliisin henkilöresurssien tarkoituksenmukaisemman käyttämisen.

– Nykyinen kuuden tunnin aikaraja ennakkoilmoituksen tekemiselle on myös kansainvälisesti vertaillen varsin lyhyt. Euroopassa edellytetään yleisesti, että ilmoitus tulee antaa viimeistään kaksi tai kolme päivää ennen kokousta, oikeusministeri Antti Häkkänen sanoo.

Ehdotuksen mukaan myöhemmin tehtyä ilmoitusta voitaisiin kuitenkin nykyiseen tapaan pitää pätevänä, jos kokouksen järjestämisestä ei aiheudu kohtuutonta haittaa yleiselle järjestykselle. Se, miten ja kenen toimesta tuo kohtuuton haitta arvioitaisiin, ei toistaiseksi ole tietoa.

Luonnos on lähetetty lausunnolle ja siihen voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 15.11.2018 saakka ja ehdotetun lain on tarkoitus tulla voimaan ensi elokuussa.

Lähde. Oikeusministeriö

6 thoughts on “Mielenosoituksista täytyy tulevaisuudessa ilmoittaa paljon nykyistä aiemmin?

 • 29.10.2018 at 10:12
  Permalink

  Antifa ja anarkistit eivät ole koskaan ilmoittaneet mielenosoituksistaan. Sen sijaan he ovat ilmaantuneet joka kerta häiriköimään kansallismielisten laillisia ja hyvissä ajoin ilmoitettuja mielenosoituksia. Anarkisteilla ja antifalla on myös runsaasti rahaa nielevää oheismateriaalia. Mistä ja miten persaukiset narkit ja liimanhaistajat niitä hankkivat? Kuka rahoittaa antifaa ja anarkisteja? Open society? Vai vihreät, sdp, vasemmistoliitto., keskusta, kokoomus ja rkp?
  Merkille pantavaa on myös että poliisit eivät ole juuri kättään nostaneet kun antifa ja anarkistit ovat harjoittaneet rajua väkivaltaa kansallismielisiä mielenosoittajia kohtaan.

  Reply
 • 29.10.2018 at 10:21
  Permalink

  Eikö poliisin valmius voitaisi parhaiten varmistaa siten, että poliisi määrää hallinnollilla päätöksellä mielenosoitusten ajan paikan ja sisällön.

  — Mielenosoituksia pidettäisiin hallituksen nelivuotissuunnitelman mukainen määrä
  — tarkoitukseen varatussa paikassa, esimerkiksi kansallisessa mielenosoitushallissa. Siellä olisi
  — lämpimät tilat ja oluttarjoilu.
  — Mielenosoittajille maksetaan palkkaa ja
  — kuljetukset valtion laskuun.
  — Kieltäytyminen on työsuhteen purkuperuste.

  Näin ainakin meillä täällä Pohjois-Koreassa on eikä hallituksella ole ollut mitään valittamista tätä käytäntöä kohtaan.

  Reply
 • 29.10.2018 at 10:54
  Permalink

  Totuus on tietenkin päinvastainen. Niitä harmittaa, kun kaikkiin mielenosoituksiin ei ole ehditty järjestää häirintää ja häiriköinnin turvaavia poliisivoimia, tai ettei ole ehditty keksiä tekosyytä jonka nojalla ”neuvottelemalla” voidaan evätä oikeus tarkoituksenmukaiseen mielenosoituksen toteutukseen.

  Reply
 • 29.10.2018 at 14:09
  Permalink

  Ensisijainen syy tietenkin tosiaan tuo Antifan informointi ja vastamielenosoituksen keräämisajan antaminen dullapelleille. Jatkossa kun saavat nuo pykälät paremmin vastaamaan agendaa, niin kolmessa päivässä ehtii näppärästi ”round up the usual suspects” ja koko mielenosoitushan kuivuu kokoon.

  Reply
 • 29.10.2018 at 15:53
  Permalink

  ”…turvata kokoontumisvapauden käyttämistä.” Hah-hah-haaaa! Niin varmaan. Poliisin ”apupoliisit” eli kommari anarkistit saavat aikaa ”valmistautua” kansallismielisten hakkaamiseen ja häiriököintiin siten, että voivat aseistautua korviin asti ”yhteiskunnallista toimintaa” varten.

  Poliisilla on aikaa nyysiä mielenosoitukseen osallistujat ja pidemmällä ”karanteeniajalla” voidaan pyytää mielivaltaisia ”lisäselvityksiä” ym. vaikeuttaa tulevaa eliitin kannalta epämieluista pliittista kannanottoa eli EU:n ja haittamaahanmuuton vastustusta sekä hallituksen holtitonta ja Suomelle vahingollista luonnonvarojen ja yritysten yksityistämistä ja myymistä ylikansallisille yhtiöille pilkkahintaan, joka koituu lyhentämättömänä veronmaksajien tappioksi. Ei kait niitä muuten myitäiskään!

  Kaikki mitä Häkkänen ja Sipilän hallitus on ”turvaaminaan” merkitsee tosiasiassa kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien ja demokraattisten oikeuksien huonontamista, joka sotii Suomen perustuslakia vastaan, jota on jo vuosikymmeniä luettu kuin piru Raamattua.

  Reply
 • 29.10.2018 at 18:19
  Permalink

  Anarkistit eivät välitä. Eiväthän he nykyäänkään ilmoittele mitään.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.