Asuntomurtojen määrä kasvussa – Poliisi kehottaa suojaamaan kodin

Asuntomurtojen määrä on kasvanut voimakkaasti viime kuukausien aikana. Asuntomurtojen määrä lähti nousuun heti syksyn ja pimeiden alettua. Ilmiö on sama kuin viime vuonna tähän aikaan.

Itä-Uudenmaan poliisille on pelkästään tämän vuoden lokakuun aikana tehty jo lähes 50 rikosilmoitusta asuntomurroista. Tapauksia tutkitaan törkeinä varkauksina tai niiden yrityksinä, ja niitä on tehty lähes kaikissa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueen kunnissa ja kaupungeissa.

Tekotapa asuntomurroissa on usein sama, eli asuntoihin on päästy sisään oven ikkuna rikkomalla tai irrottamalla. Saaliina tapauksissa on ollut muun muassa arvokorut ja raha.

Asuntomurtoja on tapahtunut Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueen lisäksi myös pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa.

– Asuntomurtoihin liittyen on jo tämän vuoden aikana otettu kiinni ja vangittu useita ulkomaan kansalaisia, jotka ovat tulleet maahan tekemään rikoksia ja tekijöillä on ollut entisyyttä muissa Euroopan maissa, rikoskomisario Mikko Minkkinen kertoo.

Varkaiden keinot helppojen kohteiden valitsemiseksi ovat loputtomat, joten on tärkeää muistuttaa, että koti kannattaa suojata. Koti kannattaa jättää tyhjänäkin näyttämään asutulta. Valojen sammuttaminen sekä kiinni olevat verhot ja kaihtimet kertovat asukkaiden olevan poissa. Hämärä- tai liikekytkin pihavalossa on halpa keino tehdä asunto asutun näköiseksi. Lähinaapureiden kanssa kannattaa sopia asunnon valvonnasta lomien aikana ja pyytää heitä tyhjentämään postilaatikko.

– Myös hyvästä lukituksesta on syytä huolehtia. Asuntoihin asennettavat hälytyslaitteet ovat tänä päivänä yleistyvä ja edullinen lisäsuoja kodille. Puhelinvastaajaan ei kannata laittaa lomaviestiä eikä sosiaalisen median kanavissa kannata hehkuttaa lomasuunnitelmiaan, Minkkinen muistuttaa.

Vihjeitä asuntomurtoihin liittyen voi lähettää osoitteeseen vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi.

Lähde: Itä-Uudenmaan poliisilaitos

5 thoughts on “Asuntomurtojen määrä kasvussa – Poliisi kehottaa suojaamaan kodin

 • 25.10.2018 at 11:35
  Permalink

  Siis suomalaiset saavat maksaa suojatakseen asuntonsa ulkomaalaisilta roistoilta. Halvempaa olisi estää mahdollisten roistojen pääsy Suomeen.

  Reply
  • 25.10.2018 at 13:07
   Permalink

   Tai vihervasemmisto ja muut suvakit sais maksaa.

   Reply
 • 25.10.2018 at 11:55
  Permalink

  On se vapaa likkuvuus sitten ihanaa! Ei riitä että shengen-alueelta tulee rovot ja ryövärit. Päättäjät ovat halunneet että myös kolmannen maailman tantereilta pääsee vapaasti Suomeen ryöstelemään tappamaan ja raiskaamaan riekkumalla asylym.
  Kun valtio ei valvo ulkorajojaan nin rajat siirtyvät yksittäisten kansalaisten ovien kynnyksille. Silti kansalainen ei saa käyttää voimaa suojellakseen omaisuuttaan, eikä edes henkeään.
  Sauli Niinistöllä on aseistetut henkivartijat 24/7 ja sitten seniili maanpetturi höpöttää että Suomi ei voi sulkeutua sulkeutumatta itse. Normaali rajatarkastus ei ole sulkeutumista vaan viisautta.
  Sauli Niinistöltä puuttuu viisaus. Onkohan muuten Sauli Niinistön gradu-työ tarkistettu? ja kaikkien muidenkin eduskunnassa kököttävien napin painiskelijoiden? Vai eikös tasa-arvoinen kohtelu olekaan vihreiden, sdp:n, vasemmistoliiton, rkp:n, kokoomuksen ja keskustan ihanteena?

  Reply
 • 25.10.2018 at 12:16
  Permalink

  Niinpä. Ihana vapaa liikkuvuus.
  Seurauksena se että maahamme tulevat pakoloiset, kerjäläiset, taskuvarkaat, murtokoplat, huorat, huumediilerit ynnä muu PASKASAKKI!
  Saatana että pitää olla pässejä päättäjiä!

  Reply
 • 25.10.2018 at 14:53
  Permalink

  Osalla on koira ja osalla ruma akka!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.