Afgaani tuntee olonsa arvottomaksi Ruotsissa – Ei voi käyttää Swish-tilisiirtopalvelua

Afgaani tuntee olonsa arvottomaksi, kun hän ei pysty maksamaan ravintolalaskuja Swish-aplikaatiolla kavereidensa tileille.

19-vuotias Hossein Jafary on saanut viime päivinä julkisuutta, kun hän valitti Aftonbladet-lehdelle, ettei hän pysty käyttämään Swish-aplikaatiota rahan siirtoon, kun hän on käymässä ravintolassa ystäviensä kanssa. Kaveriporukalla on ollut tapana antaa yhden maksaa, minkä jälkeen muut siirtävät oman osuutensa maksajan tilille Swishillä.

Mies elää kunnan sosiaalitukien varassa. Kaikki tulot lasketaan kuluvalla kuulla yhteen kyseisen kuun tuloksi ja tukikaton ylittävä osa vähennetään seuraavan kuun tuista. Lidingön kaupungissa myös Swish-siirrot lasketaan tuloksi.

– Tunnen oloni arvottomaksi, valitti Jafary Aftonbladetille.

Tilanne selvisi afgaanille elokuussa, kun Lidingön kaupunki vaati Jafarylta ja useilta hänen ystäviltään kolmen kuukauden pankkitiliotteita. Seurauksena oli, että monet heistä saivat vain vähän tukea syyskuussa.

– En tiennyt, että he voivat vähentää tukea Swish-siirtojen takia. Minä ja ystäväni käytämme sitä paljon.

– Olisi kohtuullisempaa, jos kaupunki asettaisi jonkun rajan Swish-siirroille, vaikkapa noin 500 euroa kuussa.

Samhällsnytt-julkaisu selvitti tilannetta pidemmälle. Hossein Jafary haki turvapaikkaa Ruotsista lokakuussa 2015. Perusteena oli pelko palata Afganistaniin, vaikka Jafary on viimeksi ollut kotimaassaan kaksivuotiaana. Jafaryn mukaan sukulaiset voisivat tappaa hänet olettaessaan, että hän palaa vaatimaan osuutta maaomistuksesta.

Maahanmuuttovirasto ei niellyt väitettä ja epäsi turvapaikan. Maahanmuuttoviraston päätöksestä ilmeni myös, että miehen identiteetistä ja iästä oli epäilyä, sillä mies ei ollut esittänyt minkäänlaista asiakirjaa henkilöllisyytensä selvittämiseksi. Maahanmuutto-oikeus vahvisti valituksen jälkeen maahanmuuttoviraston päätöksen, mutta ilmoitti, että voimassa olevan passin puute ei estä väliaikaisen oleskeluluvan myöntämistä, joten sellainen myönnettiin tammikuulle 2022 saakka Jafaryn koulunkäyntiä varten.

Ilmeni, että miehellä oli erikoinen järjestely naispuolisen edunvalvojansa kanssa. Edunvalvoja, hänen puolisonsa ja Jafary asuivat yhdessä. Jafaryn oikeus asua kotimajoituksessa päättyi maaliskuussa 2018, kun hän täytti 19 vuotta, jolloin edunvalvoja majoitti hänet kotiinsa.

Huhtikuussa Jafary kiikutti Lidingön kaupungin sosiaalitoimeen maksulapun vuokrasta, jonka määrä oli 580 euroa. Sosiaalitoimi piti alivuokralaishuoneesta määrää aivan liian suurena, eikä suostunut maksamaan sitä kokonaisuudessaan. Jafary valitti asiasta hallinto-oikeuteen kertoen, että hänelle oli sosiaalitoimessa sanottu 580 euron vuokran olevan maksimi. Sosiaalitoimi puolestaan ilmoitti, että 580 euron vuokra oli katto päävuokralaisena asumisesta, ei alivuokralaisena yhdessä asunnon huoneessa.

Hallinto-oikeus myönsi Jafarylle vuokranmaksun huhtikuulta, jotta hän saisi aikaa etsiä uuden alivuokralaisasuinpaikan 355 eurolla kuussa. Jafary jatkoi kuitenkin asumistaan entisessä osoitteessa.

Kun Samhällsnyt-julkaisu otti yhteyttä edunvalvojaan puhelimitse ja kysyi vuokralaisuudesta, tämä vahvisti, että Jafary asuu edelleen heidän luonaan, mutta maksaa alempaa vuokraa.

– Tämä on aivan eri, alempi vuokra.

Kun naiselta kysyttiin, miksi hän oli aiemmin perinyt Jafarylta isompaa vuokraa, hän vastasi:

– Näin se vuokralaki menee. Mutta nyt minun pitää noudattaa lakia, kun määrään vuokran.

Lisäksi nainen vetosi siihen, että alunperin sosiaalitoimi oli ilmoittanut Jafarille maksimivuokrasumman, minkä he sitten asettivat vuokraksi.

Samhällsnytt kysyi naiselta, onko hänellä hyvät välit Jafariin. Nainen vastasi kyllä.

Seuraavaksi Samhällsnytt kysyi naiselta, voisiko olla mahdollista, että tarkoitus oli ollut huijata sosiaalitoimelta enemmän rahaa, jotta sitä voitaisiin ohjata Jafarin käyttöön. Nainen oli hetken hiljaa ja vetosi jälleen vuokralakiin.

Jafary itse ei halunnut olla julkaisun kanssa tekemisissä, vaan vastasi tekstiviestillä:

– Olen koulussa enkä halua vastata enää yhdellekään toimittajalle mitään!

Syyskuussa tilanne taas muuttui, ja nyt afgaanille on jälleen myönnettu 580 euroa vuokraan ensi vuoden huhtikuuhun saakka. Oletettavasti vuokra on taas nostettu maksimiin. Samhällsnytin mukaan Ruotsin valtamedia vaikenee käänteestä.

Lähteet: Aftonbladet, Samhällsnytt, Samhällsnytt

Aiheeseen liittyvää:

10 thoughts on “Afgaani tuntee olonsa arvottomaksi Ruotsissa – Ei voi käyttää Swish-tilisiirtopalvelua

 • 22.10.2018 at 13:30
  Permalink

  ”PAKOLAISTEN MOTIIVIEN ARVOSTELU ON RASISMIA”

  Reply
 • 22.10.2018 at 13:50
  Permalink

  Pohjois-Irlantiin on siirretty huomattava määrä Itä-Euroopan romaneja jotka saavat talon Ballymenan kaupungilta. Kodittomien määrä kasvaa 2% vuodessa, tosin kodittomiksi eivät päädy Itä-Euroopan romanit vaan Ballymenan alkuperäiset asukkaat.

  Oct 20, 2018
  ”Britain First action in town SWAMPED with Romanian gypsies!”

  https://www.youtube.com/watch?v=gVUq5WDQZrQ&bpctr=1540206035

  https://www.nihe.gov.uk/homelessness_information

  ”In 2017/2018 the number of households presenting as homeless fell from 18,573 to 18,180. This is a small decrease of 2%.”

  Reply
  • 22.10.2018 at 13:59
   Permalink

   Olisi pitänyt kirjoittaa kodittomien määrä on vähentynyt 2%.

   Reply
 • 22.10.2018 at 14:08
  Permalink

  Eipä saa sosiaaliturvalla oleva kantiskaan vastaanottaa tililleen rahaa, tai se vähennetään pois. 🙂 🙂 🙂 🙂

  Reply
 • 22.10.2018 at 14:48
  Permalink

  Ihme juttu, että ihmiset on niin kiinni ajatuksessa valtioista. Kysykää hirveltä missä on Ruotsin ja Suomen raja. Ei näy luonnossa sellasia.

  Reply
  • 26.10.2018 at 06:22
   Permalink

   Jeesus oli punamädättäjä

   Reply
 • 22.10.2018 at 14:50
  Permalink

  ”Ilmeni, että miehellä oli erikoinen järjestely naispuolisen edunvalvojansa kanssa. Edunvalvoja, hänen puolisonsa ja Jafary asuivat yhdessä”
  Joopajoo. elivät siis vihervasemmistolaisessa tavoitetilassa polyamorisessa sikinsokin suhteessa, joten läpeensä rehelliselle afgaanille myönnettiin palkkioksi 580 euroa vuokraan ensivuoden huhtikuulle saakka.

  Reply
 • 22.10.2018 at 15:44
  Permalink

  Kuule afgaani! Älä mäkätä. Kukaan ei voi tuntea itseään enempää ARVOTTOMAKSI kuin suomalainen mies Suomessa!!!
  Ja suomalaisella syrjäytyneellä ei ole muuta ”siirtelemistä” kuin ”vaihdella puntista toiseen” ja sekin kuulemma kaataa koko maailman ekosysteemin naisten kuukautiskierrosta puhumattakaan.

  Reply
 • 22.10.2018 at 16:26
  Permalink

  Niin röyhkeää että oksettaa..ja näin vain jatkuu voi ”#&%¤”!!!!

  Reply
 • 22.10.2018 at 20:06
  Permalink

  > Ilmeni, että miehellä oli erikoinen järjestely
  > naispuolisen edunvalvojansa kanssa.

  Kun seurustelusuhteen naamioi vuokrasuhteeksi, saa siitä taloudellista etua. Samanlaisia ilmiöitä on Suomessakin.

  — Esimerkiksi pimeät (Euroopan laajuiset) asuntomarkkinat niille asunnoille, jotka ”sossu maksaa” mutta asukas asuu toisessa osoitteessa tai on jatkuvasti ulkomailla nostamassa sosiaalitukia eri valtioista.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.