Jyrki Åland: Entä, jos saisit kenkää mielipiteittesi takia?

Koko viikon olen saanut seurata suurta teatteria, jonka ohjaajana toimii Suomen tasavallan pääministeri Juha Sipilä. Surukseni voin vain todeta, että hallituksen nykytoimet romuttaa Suomen kilpailukyvyn ja tulevien lakkojen jälkeen jäljelle ei jää kuin savuavat rauniot. Nyt kaikki tapahtuu vain sen takia, että irtisanomissuojaa halutaan muuttaa, vaikka tiedetään, että sen työllistävä vaikutus on marginaalinen.

Mikäli kiistelty irtisanomislaki astuisi voimaan, alle 10 hengen yrityksissä irtisanomisen perusteina voitaisiin pitää nykyistä vähäisempiä seikkoja. Ikävä tosiasia on, että irtisanomisen perusteet voi olla jopa henkilön mielipiteisiin liittyviä. Viitteitä on jo nyt siitä, että työntekijän mielipiteet eivät edusta yrityksen arvoja. Laissa työnantajan harkinnan varaan jäisi, miten määritellään epäasiallinen käyttäytyminen – niin miten?

Lakiesitystä ei turhaan kutsuta pärstäkerroinlaiksi – kuka enää jatkossa uskaltaisi vaatia oikeuksiaan tai ilmoittaa epäkohdista, kun pelkona on leimautuminen ja seurauksena irtisanominen. Muutos voi vaikeuttaa yhtä lailla esimiesten työtä, jos mielipiteet ja toimintamallit eivät olekaan joka asiassa johdon mieleen.

Toisin sanoen pienissä yrityksissä työntekijä ei voi edes vapaa-aikana osallistua aatteelliseen toimintaan tai kertoa mielipiteitään sosiaalisessamediassa tai blokeissa. Vaarana on, että mielipiteesi voi edustaa työnantajan kannalta niin sanottua väärää arvomaailmaa. Siinä kummasti suu mene suppuun ja kynä takaisin laatikkoon, kun vaarana on, että lähtee työpaikka alta.

Työministeri Jari Lindström sanoo, että hallitus haluaa rohkaista pieniä yrityksiä uuden työvoiman palkkaamiseen. Tässä kohtaan Jari puhuu kaksihaaraisella kielellä. Totta on, että työpaikkoja syntyy enemmän pieniin yrityksiin ja niillä on potentiaalia työllistää enemmän. Nyt kannattaakin samaistua työttömään työnhakijan asemaan. Työpaikkaa hakiessa ihminen hakee myös taloudellista turvaa mahdollisimman pitkäksi aikaa, sekä mahdollisimman hyviä työehtoja. Väitä, että irtisanomislaki heikentää pienten yritysten kilpailutilannetta työmarkkinoilla.

Jokainen voi miettiä omalta kohdaltaan tätä esimerkkiä. Kaksi metallialan yritystä on rekrytoimassa lisää henkilöstöä. Toinen on 30 hengen yritys ja toinen pieni 6 hengen yritys. Työ ja työehdot sekä palkkaus on molemmissa samat, mutta pienemmässä yrityksessä työntekijän irtisanomissuojaa on heikennetty. Kumman työnantajan sinä valitsisit? Aika nopeasti vaaka kallistuu isomman työnantajan eduksi.

Tämän lisäksi isommalla työnantajalla on edelleen velvollisuus selvittää, voitaisiinko mahdollinen irtisanominen välttää tarjoamalla irtisanottavalle jotain muuta työtä. Lakimuutoksen astuttua voimaan pienillä työnantajilla ei olisi enää tätä velvollisuutta.

Se mistä vielä ei edes puhuta, on karenssi. Työntekijälle tulee työttömyyskorvauksen osalta 90 päivän karenssi silloin, kun työntekijä on irtisanottu työntekijästä johtuvasta syystä. Tässä pärstäkerroinlaissa nimenomaan ”työntekijästä johtuvista syistä” jäisi työnantajan harkinnan varaan ja määrittelemäksi. Ei siis riitä, että lähtee työpaikka, vaan menetät myös työttömyystuen muutamaksi kuukaudeksi.

Työntekijälle työpaikan valintaan vaikuttaa tasaveroisessa tilanteessa se, kummassa ovat paremmat edut. Eritasoinen työsuhdeturva on yksi merkittävä tekijä työpaikan valinnassa silloin, kuin valintamahdollisuuksia on.

Ikävä kyllä näen tässä kohtaan, että irtisanomislain muutos voisi johtaa tilanteeseen, jossa pienet yritykset joutuisivat houkuttelemaan työntekijöitä suuremmalla palkalla ja paremmilla eduilla ja samaan aikaan suuremman kilpailevan yrityksen ei tarvitse muuta kuin pysyä samassa vanhassa toimintatavassa.

Työntekijän kannalta parempi palkka ja edut kuulostaa hyvältä, mutta siitä voi tulla kynnys työnantajalle, että palkkaaminen Suomesta ei kannata, ei ainakaan osaavaa suomalaista. Houkutus ulkomaisentyövoiman käyttöön vain kasvaa, varsinkin jos samaan aikaan ulkomaisentyövoiman tarveharkinnasta luovuttaisiin.

Tämä lain valmistelu on tullut jo maksamaan miljoonia yhteiskunnalle. Tämän lisäksi yritykset ovat joutuneet maksumiehiksi, kun hallitus ja Ay-liike ovat heilutellut sapeleitaan ja loppua riidalle ei näy. Minulla olisi vai yksi toive Pääministeri Sipilälle ja Työministeri Lindströmille. Myöntäkää virheenne tämä lakiehdotus on jo valmiiksi rikki ja perustuslain vastainen. Te asetatte ihmiset eriarvoiseen asemaan sen mukaan kuinka suuressa yrityksessä he työskentelevät.

Lainsäätäjän tärkein tehtävä on pyrkiä minimoimaan mielivaltaiset päätökset, mutta te tunnutte olevan erikoistuneet nimenomaan lakeihin ja asetuksiin, jotka lisää mielivallankäyttöä.

Jyrki Åland

17 thoughts on “Jyrki Åland: Entä, jos saisit kenkää mielipiteittesi takia?

 • 19.10.2018 at 18:40
  Permalink

  Varmasti sitä käyttävät jotkut myös epäasiallisesti antaakseen ptokut, mutta ei pidä unohtaa, että hyvin pienillä yrityksillä voi olla suuria ongelmia, jos joku työntekijä on ongelmallinen. Kyllä ongelmallisia työntekijöitäkin on, jopa sellaisia, että yrityksen toiminta häiriintyy siitä vakavasti. Jos yrityksessä on vaikka kolme työntekijää, on yhdellä hankalalla tavaton merkitys. Jos yrityksellä on kolmesataa työntekijää, ei se yksi hankala ole tavattoman merkityksellinen. Asiassa on tässäkin kaksi puolta. Ei voi tarkastella sitä yksisilmäisesti, jos haluaa ymmärtää asian.

  Reply
  • 19.10.2018 at 19:15
   Permalink

   Mitä tarjoitat ongelmaisella?
   Firmassa työntekijälle annetaan tehtäviä, jotka työntekijä täyttää. Jos ei täytä, tulee varoitukset ja lopulta potkut.

   Ei tarvita mitään uusia lakeja

   Reply
  • 20.10.2018 at 11:33
   Permalink

   Miksi Suomen Yrittäjät tai vastaavat järjestöt eivät organisoi lakipalveluja pienille yrittäjille, jotta pääsevät hankalista työntekijöistä eroon. Jos työntekijäliitot pystyvät lakiavun organisointiin, niin miksi eivät sitten työnantajat?

   Vai ollaanko tilanteessa, että yrittäjät ovat niin avuttomia tai nuukia, etteivät osaa organisoida itselleen apua. Nyt hallitusta huudetaan apuun melkoisen pienessä asiassa. Tullaanko seuraavaksi pyyhkimään yrittäjien perseet, kun paperi on työmaakopin vessasta loppunut?

   Reply
  • 22.10.2018 at 11:47
   Permalink

   Kyllä yrittäjällä on keinonsa kyykyttää tai irtisanoa pärstäkertoimen mukaan jo kauan aikaa. Tyypillisesti määrätään luottamusmies aina venäjänkeikalle tai johonkin muuhun maahan.

   Reply
 • 19.10.2018 at 19:03
  Permalink

  Työntekijöiden asemaa on heikennetty pala palalta Esko Ahon hallituksen ajoista saakka. Ay likkeellä ei ole ollut tarvittavaa ponnekkuutta puolustaa työväestön riistoa. Ay liike on ollut suorastaan vastapuolen polvella istuja. No ovathan he kaikki vapaamuurari veljeksiä. Nytkin on menossa yhteinen teatteri kansan hämäämiseksi. Muuten lakko olisi totaalinen. Kaikki liinat kiinni poliisia, palokuntaa ja sairaaloita myöten kunnes hallitus kutsuu eduskunnan pika istuntoon, jossa perustuslaista pyyhitään kaikki Eu jäsenyyteen viittavat maininnat. Perustetaan siis itsenäinen Suomi. Otetaan oma kultakantaan sidottu kansallinen valuutta käyttöön, jota oma kansallinen pankki valvoo ja säätelee. Kilpailukyky saadaan sekunnissa vaikka Kiinan tasolle.
  Kaikki muut toimenpiteet ovat turhia ja kansakunnan rääkkäämistä.

  Reply
  • 20.10.2018 at 11:42
   Permalink

   Ei voi perustaa kultakantaan sidottua kansallista valuuttaa, koska kaikki kulta ja muut arvometallit on luovutettu kanadalaisille tai australialaisille ym. ulkomaisille tahoille. Ei onnistu edes siivun verottaminen, koska on solmittu CETA-sopimus ja sen takaama investointisuoja. Jos Suomi yrittäisi rimpuilla itsensä irti CETA:sta, tulisi tilanteen hoitamaan Nato.

   Reply
   • 23.12.2018 at 22:00
    Permalink

    Ei tarvi olla kultaa koko valuuttamäärän verran, jotta on kultakantaan sidottu.

    Riittää, että tietyn määrän kultaa saa aina tiettyä määrää rahaa vastaan, niin silloin se valuutta on kultaan sidottu. Samalla voidaan määritellä se määrä hopeaa, platinaa, kuparia tai bronssia, mikä vastaa tiettyä määrää rahaa.

    Koko kultakanta-idea periytyy ajoilta, jolloin juutalaiset kultasepät varastoivat asiakkaidensa kultaa, ja kirjoittivat arvoseteleitä, joilla sitten käytiin se kauppa.

    Kun kultasepät huomasivat, että yli 80% kullasta vaan lojui holvissa koko ajan, alkoi arvoseteleiden kirjoittamien sitä lojumassa olevaa kultaa vastaan. Sama kulta toimi kahden arvosetelin ”panttina”. Huijaus voisi ilmitulla vain, jos kaikki haluaisivat kultansa samaan aikaan ulos. Näin kultasepillä oli yhtäkkiä valtavasti rahaa, jolla nämä suvut nousivat vähitellen maailman rikkaimmiksi.

    Nyt nämä rikkaat suvut omistavat tosiaan suurimman osan maailman kullasta, joko suoraan, tai epäsuorasti, muun muassa määräämällä mitä maiden hallitukset saavat ja eivät saa tehdä.

    Olemme astumassa uus-feodaaliseen aikakauteen. Kova fasismi, jossa suuryhtiöt ja hallitukset käyvät yhteistoimin varsinkin keskiluokan kukkarolla yhä ahneemmin ja rikollisemmin, sekä valvovat tiukkaan massojen ajatuksia, on jo täyttä arkea Suomessakin.

    En tiedä tulevaisuudesta mitään. Kaksi mahdollista skenaariota:

    1. Digitaalinen tyrannia, jossa kaikki valvotaan, ja mitään käteistä rahaa ei enää ole. Ihmiset joutuvat tyytymään virtuaalitodellisuuteen, sillä turismi kielletään ”ympäristönsuojelun” varjolla. Vaihtoehtomediat on kukistettu, ja yksi totuus toitotetaan kautta planeetan.

    2. Bronssikautinen dekadenssi massoille, harvoille valituille paratiisi ja kaikki moderni ylellisyys, vaikkapa yhdellä mantereella, joka on vain näitä etuoikeutettuja varten.

    Etuoikeutetut voivat tehdä vaikkapa ihmis-saalistusmatkoja alkukantaisten alueille. Ihmisvauvan liha esimerkiksi on herkkua joillekin globalisti-suvuille.

    Etuoikeutetuimmat tai eniten maksavat saavat oman jumaluuden, ottamalla teknologiaa mukaansa mennessään jonkun tietylle alueelle. Sinne ”viljellyt” heimot eivät ole koskaan kuulleet, että mitään teknologiaa, sähköä tms. ollut edes olemassa, ja kun nämä kohtaavat ”ihmeitä tekevät” ja ”linnuilla lentävät jumalat”, ottavat he tällaisen yliaineellisen olennon jumalaksi, johtamaan kansaansa.

    Tämä siis, jos ihmiset jatkavat nykyistä äänestämiskäyttäytymistä, ja ylipäätään antavat asioidensa hoidon vieraille tahoille.

    Reply
 • 19.10.2018 at 19:18
  Permalink

  Täysin samaa mieltä kuin ensimmäinen kommentoija. Työntekijän palkkaus on iso sijoitus työnantajalta, sitä suurempi, mitä pienemmästä yrityksestä kysymys. Asiassahan ei olisi mitään ongelmaa jos kaikki työntekijät olisivat motivoituneita osaajia, mutta kun näin ei ole. Joo ja en ole itse yrittäjä, normi työntekijä keskikokoisessa yrityksessä. En tuntisi enkä tunne olevani uhattuna, vaikka ”pärstäkerroinlaki” voimaan tulisikin. Työnsä kun tekee niin hyvin kuin osaa, se riittää. Monesti riittää huomattavasti vähempikin.

  Reply
  • 22.10.2018 at 11:48
   Permalink

   Haluatko että sinut irtisanottaisiin kun kritisoisit julkisesti vaikkapa maahanmuuttopolitiikkaa? Tai jotain muuta epäkohtaa? Tällä lailla saataisiin romutettua mielipidevapaus, sitäkö haluaisit?

   Reply
 • 19.10.2018 at 21:14
  Permalink

  Syrjäytyneet nuoret töihin pienemmällä palkalla oppisopimuksella eka vuosi ja työnantajalle vapautus kaikista työnantajamaksuista täksi ajaksi. Ei tämmöstä sipilän ja amispellen ketkuilua, vaan järkeä peliin. Aluksi yleislakko ja uudet vaalit, jos vaikka saatais järki-ihmisiä näitten suomalaisia vihaavien paskiaisten tilalle. Ei mulla muuta.

  Reply
  • 22.10.2018 at 11:50
   Permalink

   Voitaisiiko vanhimmastapäästä päästää eläkkeelle ennemmin kun töitä on vähän? Ja ottaa aina nuori töihin kun valmistuu?

   Reply
 • 19.10.2018 at 22:26
  Permalink

  Mitäs menevät palkkaamaan niitä ongelmatapauksia saatana!

  Reply
 • 19.10.2018 at 22:28
  Permalink

  Kohta ei muita yrityksiä olekaan kuin alle 10:n työntekijän!
  Vähän isommat paloitellaan tytäryhtiöiksi joissa alle 10 työntekijää ja se on siinä!

  Reply
 • 19.10.2018 at 22:32
  Permalink

  Siihen suuntaan mennään.
  Eli jos olet EU-kriittinen, vastustat haittamaahanmuuttoa, ei jatkoon.
  Varmaan kaikki perussuomalaisetkin kohta potkitaan vittuun työpaikoiltaan?
  Sairas uusi Neuvostoliitto tämä EU-Suomi!
  Monimuotoisuus ja erilaisuus on rikkautta paitsi ettei ole.

  Reply
 • 20.10.2018 at 17:39
  Permalink

  Blogistin jutun aihe on käytännössä jo ollut v. 2015 totta, sillä potkut ovat olleet muutaman suvakki-hörhön viitseliäisyyden varassa harjoitettavaa ”irtisanomis politiikkaa”, johon ei ole tarvittu maan eduskunnan tai hallituksen, puhumattakaan mitään työmarkkina poliittisia sopimuksia työmarkkinaosapuolten välillä. Kyse on vain ollut eräänlaisesta ”fasaanijahdista”, eikä sen enemmästä erinäisiin sosiaalipoliittisiin näkökohtiin tai yhteiskunnallisiin todellisiin humanistisiin arvopohjaan nojautuen.

  Suomeen on rantautunut rotta laumojen mukana, se kommunistisissa maissa vaikuttanut sananvapauden kahlehtiminen ja ”vääränlaisten” poliittisten oikeuksien kriminalisoiminen, jotka perinteisesti ovat kuuluneet peruskallioon hakattuina ja näin poisottamattomana osana länsimaiseen demokratiaan ja käsityksenä sen sisällöstä. Kaikki tämä ddr:lainen kehitys tapahtui Tarja Halosen (SPD) 12-vuotta kestäneen diktatuurin aikana, jolloin keksittiin sana: ”suvaitsevaisuus”, ”vihapuhe” ja ”rasismi” sekä se kaikkivoipa suomalaisia syyllistävä ilmapiiri ja jatkuva puhe ”vähemmistöistä” ja heidän ”oikeuksistaan”, jotka kävelivät aina ja kaikkialla enemmistön yli satoi tai paistoi.

  Nyt Herran Vuonna 2018 olemme Suomessa siinä tilanteessa kuten ent. puolalaisessa vitsissä:
  Puolalainen mies tuomittiin kymmeniksi vuosiksi vankilaan ”vehkeilystä” Puolan kommunistista puoluetta vastaan. ”Ceissi” sai alkunsa siitä, että hänen kuultiin sanovat katsottuaan Polski Fiatin konehuoneeseen, että ”puolan johdossa on vikaa!!!”

  Reply
 • 20.10.2018 at 22:40
  Permalink

  Huom! liki kaikki pikku työnantajat palkkaa porukkaa vuoravälittäjän kautta. Työsopimuksia 3 kk jaksoissa ja silloin on hyvä katsoa mitä tuli palkattua…

  Reply
 • 20.10.2018 at 23:54
  Permalink

  Toivottavasti Ay-liike laittaa koko maan polvilleen. Tosin, en usko että sillä on rahkeita siihen. Parasta jos poliisit menisivät myös lakkoon.

  Supikoira on loukussa joka tapauksessa. Ei se pääse ulos häkistä.

  Sille annetaan murusia häkkiin ja sitten laitetaan peite häkin päälle ettei se näkisi purra itseään.

  Velkaantunut, päähänpotkittu ja syyllistetty.

  Sitä urkitaan ja lypsetään. Maailman onnellisimmassa hyvinvointivaltiossa karaoke juottolan hoilaaja tuntee olevansa lottovoittaja.

  Stubbin ja Sipilän risti siitoksessa, Bernerin perseestä syntynyt äpärä. Niinistö kummisetänä.

  ”Maailman onnellisin kansa.”

  Paljon onnea vaan,

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.