Toistuvasti samankaltaisiin rikkomuksiin syyllistyville tiukempi kuri: sakkojen käsittely tuomioistuimeen

Hallitus esittää sakon muuntorangaistuksen käytön laajentamista. Toistuvasti samankaltaisiin rikkomuksiin syyllistyneen henkilön sakkorikos olisi jatkossa käsiteltävä tuomioistuinmenettelyssä.

Toistuvuus tarkoittaisi seitsemää samankaltaista sakkorikosta vuoden sisällä.

Tuomioistuimen määräämät sakot, joita ei saada perityksi, ovat muunnettavissa vankeudeksi, mutta poliisin määräämät sakot eivät.

– Lakiuudistuksen tarkoituksena on vahvistaa rangaistusjärjestelmän uskottavuutta. Esityksen mukaan poliisin tulisi ohjata sakkorikos käräjäoikeuden käsiteltäväksi silloin, kun toistuvasti sakkoja saaneen henkilön toiminta osoittaa piittaamattomuutta. Tällaisessa tilanteessa muuntorangaistus olisi perusteltua suorittaa viime kädessä vankilassa, oikeusministeri Antti Häkkänen sanoo.

Päiväsakon muuntosuhdetta esitetään muutettavaksi siten, että neljä maksamatonta päiväsakkoa vastaisi yhtä päivää vankeutta. Tällä hetkellä kolme päiväsakkoa vastaa yhtä päivää vankeutta.

Alle 20 päiväsakon suuruiset sakot olisivat muuntokelvottomia. Näin rajattaisiin lievimmät sakkorangaistukset muuntorangaistusjärjestelmän ulkopuolelle. Rikesakot ovat muuntorangaistusjärjestelmän ulkopuolella nyt ja myös jatkossa.

Muuntorangaistuksen vähimmäispituus korotettaisiin neljästä päivästä viiteen päivään vankeutta ja enimmäispituus alennettaisiin 60 päivästä 40 päivään vankeutta.

Alle 18-vuotiaana tehdystä rikoksesta tuomitut sakkorangaistukset olisivat esityksen mukaan aina muuntokelvottomia. Tämä vastaisi nykyistä käytäntöä ja yleistä periaatteellista lähtökohtaa, ettei alaikäisiä tuomita vankilaan kuin poikkeuksellisesti.

Uudistuksen toteuttamiseen varattiin huhtikuun kehysriihessä yhteensä 10,8 miljoonan euron vuotuinen määräraha poliisille, syyttäjille, tuomioistuimille ja Rikosseuraamuslaitokselle.

Uudistus kasvattaisi keskimääräistä päivittäistä vankilukua runsaalla 30 vangilla.

Ehdotettujen uudistusten voimaantulo edellyttää poliisin ja oikeushallinnon tietojärjestelmiin muutoksia, joiden arvioidaan valmistuvan viimeistään vuonna 2021.

Lähde: Oikeusministeriö

3 thoughts on “Toistuvasti samankaltaisiin rikkomuksiin syyllistyville tiukempi kuri: sakkojen käsittely tuomioistuimeen

 • 11.10.2018 at 17:49
  Permalink

  Jos olet kansallismielinen niin pääset ”ilmaiseksi” ”kruunun pahnoille”, jos laulat Jukka Kuoppamäen ”Sininen ja Valkoinen”.
  Jukka Kuoppamäen kilpailu sävelmä ”Sopotissa” Puolassa kommunistimaiden vastineessa Euroviisuille sai kohtelun kuten ”kunnon kommunistilta” täytyy saadakin. Neuvostoliiton yrmeät verenvaluttajat vihasivat tuota laulua niin paljon, että oli liki, ettei sitä annettu Kuoppamäen esittää ollenkaan. Mutta vaikka lopulta Jukka sai laulunsa laulaa. Oli Neuvostoliiton kommunistisen suurvallan ehdoton käsky, ettei tuota renkutusta ainakaan saa päästää voittamaan ”laulelma kisaa”, jolla vastustettiin tavallansa kapitalistien länsimaiden harjoittamaa imperialismia.
  Veikkaanpa, että myös tänä päivänä polpo seuraa suuren mahtavan Neuvostoliiton esimerkkiä ja näin kuristushuoneen ”ovet aukenevat meille”!

  Sillä elämmehän demokratiassa, jossa määritellään ensin se, mikä on ”oikein” ja mikä on ”väärin” ajattelua ja jo pieneksi punaiseksi kirjaksi painettava ohjeisto siitä, mikä on oikeata ”sananvastuuta” eli ”löysäturpaisuutta” vallitsevasta järjestelmästä. Mitä tulee taas sellaisten ”roistovaltioden” kuin Unkari ja Puola suhteen. Silloin saa vaikka käydä paskalla näiden ”roistovaltioiden” valtiolipun päällä! Ja saat nimesi lehteen ja sinut valitaan vuoden suomalaiseksi vaikuttajaksi, jolla on rohkeat ”mielipiteet” ja kykyä tuoda ne ”esille” haiskahtavalla tavalla

  Reply
 • 11.10.2018 at 18:09
  Permalink

  ”Ehdotettujen uudistusten voimaantulo edellyttää poliisin ja oikeushallinnon tietojärjestelmiin muutoksia, joiden arvioidaan valmistuvan viimeistään vuonna 2021.”

  Kysehän ei oikeastaan ole edes uudistuksista vaan vanhojen käytäntöjen palauttamisesta. Vihreän Oikeusministeri Tuija Braxin läpirunnoman pikkurikollisten vapaatoiminta- ja armahduslain jälkien korjaaminen vie siis vuosia vielä.

  Reply
 • 11.10.2018 at 19:44
  Permalink

  Entäs Sipilän hallitus ja valtamedia? Hehän syyllistyvät kaikki toistuvasti samanlaiseen rikkomukseen valehteluun.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.