Oikeusministeri Häkkänen: Kriittinen ajattelu vahvistaa demokratiaa

Toimivan demokratian ylläpitäminen sekä perus- ja ihmisoikeuksien turvaaminen vaativat jatkuvaa ja määrätietoista työtä, sanoi oikeusministeri Antti Häkkänen tänään Valtakunnallisen Demokratiapäivän tapahtumassa Helsingissä. Ministeri luovutti tilaisuudessa tämänvuotisen demokratiapalkinnon Naistoimittajat ry:lle ja Ihmisoikeusliitto ry:lle.

Naistoimittajat ry palkittiin koulutusyhteistyöstä Afganistanissa paikallisen naistoimittajaverkoston kanssa. Ihmisoikeusliitto ry palkittiin Ihmisoikeudet.net-sivuston uudistamisesta.

Suomalaisen demokratian tunnettuja vahvuuksia ovat Häkkäsen mukaan vapaa kansalaisyhteiskunta, korkea sivistystaso, vähäinen korruptio, sukupuolten välinen tasa-arvo ja yhteiskunnallinen luottamus. Häkkänen kuitenkin muistutti, että erityisesti nuorten yhteiskunnallisen osallistumisen eriytyminen on huolestuttavaa.

– Se on ilmiö, joka voi pitkällä aikavälillä rapauttaa yhteiskunnallista luottamusta. Luottamus on keskeinen yhteiskuntaa koossapitävä voima.

Kriittisellä ajattelulla valeuutisia ja vihapuhetta vastaan

Demokratia- ja ihmisoikeuskasvatus ovat olleet tämän hallituskauden painopisteitä. Myös Suomen kansainvälisen ihmisoikeuspolitiikan tavoitteisiin kuuluu avoimuuden ja osallisuuden lisääminen.

–  Näinä valeuutisten ja vihapuheen aikoina kriittisen ajattelun taitoja tarvitsevat sekä nuoret että aikuiset. Valeuutisten vaikutuksen pienentämisessä keskeistä on hyvä medialukutaito ja lähdekritiikki. Kyky ajatella itsenäisesti ja kriittisesti tuleekin oppia jo peruskoulussa. Nämä taidot vahvistavat myös demokratiaa ja ihmisoikeuksia, Häkkänen sanoi.

Oikeusministeriö on tänä vuonna käynnistänyt hankkeen, joka kokoaa yhteen ja koordinoi valtioneuvoston linjaamia toimenpiteitä nuorten osallisuuden edistämiseksi sekä demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksen kehittämiseksi. Osana hanketta Helsingin yliopisto muun muassa kartoittaa opettajille soveltuvat demokratia- ja ihmisoikeuskasvatusta käsittelevät materiaalit sekä kehittää opettajille suunnatun verkkokurssin demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksesta.

– Hankkeessa myös vahvistetaan nuorten yhdenvertaiseen osallisuuteen liittyvää toimintaa sekä tehdään nuorten osallisuuden edistämiseen liittyviä kokeiluja. Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä eri hallinnonalojen viranomaisten, nuorisoalan osaamiskeskusten, korkeakoulujen ja kansalaisjärjestöjen kanssa.

Oikeusministeri Antti Häkkäsen puhe.

Lähde: Oikeusministeriö

Aiheeseen liittyvää:

20 thoughts on “Oikeusministeri Häkkänen: Kriittinen ajattelu vahvistaa demokratiaa

 • 9.10.2018 at 17:59
  Permalink

  No ilmankos suomessa ei ole aitoa dmokratiaa koska kriittinen ajattelu tai oikeammin tekopyhästi sen esiintuominen on tukahdutettu.

  Reply
 • 9.10.2018 at 18:01
  Permalink

  Onko ihmisoikeusliitto saanut kiitosta, koska kertoo sivuillaan muun muassa näin:

  1.) ”Sananvapaus ei oikeuta syrjintään, toisen ihmisen kunnian loukkaamiseen tai väkivaltaan yllyttämiseen. Esimerkiksi internetin keskustelusivujen sensuuri rasististen viestien estämiseksi ei ole mielipiteen- ja sananvapauden vastaista.”

  2.) ”Ennakollisen viranomaistarkastuksen eli sensuurin kielto on Suomessa vanhastaan mielletty sananvapauden ydinsisällöksi. Esimerkiksi lehden sisältöön perustuva rikosoikeudellinen vastuu on sananvapauden kannalta periaatteessa hyväksyttävä, kunhan se ei merkitse ennakollista estettä julkaisutoiminnalle.

  Mitä mieltä?

  Reply
 • 9.10.2018 at 18:08
  Permalink

  Vi sitä meirän Anttia,luuleeko että luottamus siitä lisääntyy maassa toimivaan byrokratiaan,palkintoja jakelemalla..

  Reply
 • 9.10.2018 at 18:14
  Permalink

  Selkokielellä, lisää aivopesua kouluihin.

  Reply
 • 9.10.2018 at 18:28
  Permalink

  Kriittisellä ajattelulla propagandavaltamedian valeuutisia ja sosiaalirasistista vihapuhetta vastaan mm. työttömiä kohtaan. Noinkohan.

  Reply
 • 9.10.2018 at 18:31
  Permalink

  ”– Näinä valeuutisten ja vihapuheen aikoina kriittisen ajattelun taitoja tarvitsevat sekä nuoret että aikuiset. Valeuutisten vaikutuksen pienentämisessä keskeistä on hyvä medialukutaito ja lähdekritiikki.”

  Voisi aloittaa laittamalla valeuutisia ja suomen kansaan kohdistuvaa vihapuhetta suoltavan YLE:n. maksukortin taakse. Se joka käyttää niin maksaa, kuten nyt on suunniteltu tiemaksujakin?

  Reply
 • 9.10.2018 at 18:34
  Permalink

  ”Oikeusministeri Häkkänen: Kriittinen ajattelu vahvistaa demokratiaa”

  Kokoomushan haluaa estää ja sensuroida kriittisen ajattelun Kai Mykkäsen nettiin kaavailemalla omalla nimellä kirjoittelupakolla ja anonymiteetin kiellolla, sekä Petteri Orpon kriittisesti mutta väärin ajattelevien ”vihapuhujien” metsästämisellä.
  https://keskustelu.suomi24.fi/t/15418875/aikooko-kokoomus-kieltaa-anonyymin-nettikeskustelu

  Sisäministeri Mykkänen haluaisi puuttua anonyymiin nettikirjoitteluun EU-tasolla – ”Sinun pitää tuoda kasvosi esiin, kun osallistut keskusteluun”
  https://yle.fi/uutiset/3-10426756
  ”Ministerin mukaan yksi syy julkisen keskustelun koventumiseen ovat anonyymit profiilit, joiden kautta levitetään vihaviestejä sosiaalisessa mediassa.

  Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ehdotti viime viikolla Integration 2018 -tapahtumassa, että anonyymiin nettikirjoitteluun pitäisi puuttua Euroopan unionin tasolla vihapuheen torjumiseksi.”

  Pian pitää esittää ruiskukkakantinen jäsenkirja että saa netissä kirjoitella.

  Sisäministeri Kai Mykkänen: Nimet ja kasvot esiin nettikeskusteluissa
  https://www.nykysuomi.com/2018/09/29/sisaministeri-kai-mykkanen-nimet-ja-kasvot-esiin-nettikeskusteluissa/
  ”Mykkänen vaatii ihmisiä esiintymään netissä omilla nimillään ja kasvoillaan – jotta poliittisen poliisin olisi helpompaa löytää heidät?”

  Petteri Orpo haluaa kokoomuksen alkavan myös vihapuhepoliisiksi:

  Kokoomus ryhtyy kitkemään vihapuhetta – useita keinoja selvitetään
  https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Kokoomus-ryhtyy-kitkemään-vihapuhetta-–-useita-keinoja-selvitetään/1241047
  ”Kokoomus haluaa ryhtyä kitkemään vihapuhetta Suomesta. Puolueen ministerit, valtiovarainministeri Petteri Orpo, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, oikeusministeri Antti Häkkänen ja sisäministeri Kai Mykkänen asettavat asiantuntijaryhmän selvittämään useita eri keinoja ilmiön taltuttamiseen.
  Ryhmä käy läpi muun muassa rikosoikeudellista sääntelyä, poliisin ja viranomaisten toimintamahdollisuuksia sekä vihapuheen ja kiusaamisen ehkäisyn keinoja.
  Puolueen mukaan vihapuhe repii yhteiskuntaa ja luo turvattomuutta.”

  Työttömiä syrjivän, leimaavam sosiaalirasistisen vihapuheen kitkeminen tuskin kuuluu agendaan?

  Vielä kun tiedustelulakia ajetaan paniikissa nopeutettuna, pitää kysyä mitä varten tätä DDR:mäistä sananvapauden rajoittamista ja ihmisten kyttäilyä oikein ajetaan???

  Reply
 • 9.10.2018 at 18:39
  Permalink

  ”Oikeusministeri Häkkänen: Kriittinen ajattelu vahvistaa demokratiaa”

  Sisäministeri Mykkänen haluaisi puuttua anonyymiin nettikirjoitteluun EU-tasolla – ”Sinun pitää tuoda kasvosi esiin, kun osallistut keskusteluun”
  https://yle.fi/uutiset/3-10426756
  ”Ministerin mukaan yksi syy julkisen keskustelun koventumiseen ovat anonyymit profiilit, joiden kautta levitetään vihaviestejä sosiaalisessa mediassa.”

  Lex Mykkänen – anonyymin keskustelun mykistävä laki.

  Reply
 • 9.10.2018 at 18:49
  Permalink

  Häkkäsen tekopyhä puhe on todellisuuden vastakohta.
  Tavalliset kansalaiset ovat menettäneet aikoja sitten luottamuksensa poliitkoihin ja virkamiehiin. Valehtelu on poliitikon ja virkamiehen tavaramerkki. Yhteiskunta on uponnut jo kaulaa myöten.
  Häkkasen puheella lannoittaisi Suomen kaikki pellot.

  Reply
 • 9.10.2018 at 19:06
  Permalink

  Vittu mitä paskaa.
  Eu:ta ei saa kritisoida.
  Haittamaahanmuuttoa ei saa kritisoida.
  Globalismia ei saa kritisoida.
  Kansallismielisyys on kielletty.
  Suomen itsenäisyys ON VIETY.
  Vittuakos toi Häkkänen Puolaa kritisoi, PUOLA ON PUOLALAISTEN ISÄNMAA.

  Onneksi tämä Bilderbergin eliitin kusetus eli EU hajoaa pian!

  Reply
  • 9.10.2018 at 21:38
   Permalink

   Miten tämä EU hajoaisi? Mikä saisi EU-komission, EU-parlamentin, EU-neuvoston, sekä siihen kiinteästi sitoutuneet eri valtioiden ministeritason tästä järjestelmästä hyötyjät heittämään pillit pussiin?

   Voisitko kertoa? Armeija, joka kantaa maahantulijoiden kassitkin, vaiko poliisi, joka jo ilmoittaa väärin puhujia lastensuojeluviranomaisille?

   Alexander Stubb, EU:n investointipankin varatoimitusjohtaja, on yhdessä muiden kanssa rakentamassa / jo rakentanut EU:n laajuisen vakoilu- sotilaallisen verkoston, jonka virkaa Suomessa NATO hoitaa tälläkin hetkellä. Mikä olisi se rintama, mikä murtuisi niin, että nykyiset valtaapitävät heittäisivät hanskat tiskiin?

   Reply
 • 9.10.2018 at 19:25
  Permalink

  Poliitikot tarkoittavat sanalla ”valeuutinen” uutista, joka ei ole heidän hallinnassaan, eikä heidän mieleen.

  Valheellinen uutinen, joka miellyttää poliittista eliittiä, ei ole valeuutinen, koska se on hyvällä asialla.

  Reply
 • 9.10.2018 at 20:39
  Permalink

  Mies käy puhumassa paskaa afganistanilaisille ”kriittisyydestä” ja samaan aikaan väsää EU:n globalistien käskytyksestä Suomeen sananvapauden kahlehtimista, sensuuria, kirjesalaisuuden löysäämistä, ”vihapuheen” kitkemistä, kansallisuusmielisten poliittisten mielipiteenvapauksen kaventamista ja päällepäätteeki uusi ”tiedustelulaki”, jolla nyysitään nk. ”rískirymiä” omien valtiorajojen sisäpuolelta kun entiseen malliin vieraat vallat pitävät bileitä Suomen ”salaisissa kansioissa”.
  Eurostoliitto ei siedä poikkipuolista sanaa sen ainakaan sen enempää kuin Neuvostoliittokaan aikoinaan.

  Reply
  • 9.10.2018 at 21:46
   Permalink

   Poliitikot täytyy laittaa SEINÄÄ VASTEN!

   Kysykää herkeämättä:

   -Sanot että oman kansan, oman maan etujen ajaminen on rasistinen viharikos. Kertoisitko nyt, mikä on se taho, joka haluaa meidän varallisuuden, luonnonrikkaudet, sekä hallintovallan itselleen, ja jota sinä edustat?

   ÄLÄ myöskään VÄITÄ ETTÄ ET EDUSTA MUUKALAISVALTAA, kun KAIKESSA MITÄ SANOT JA TEET, ei ole muuta kuin MEIDÄN omaisuusmassojen ja päätösvallan SIIRTÄMISTÄ MUUKALAISILLE TUHANSIN ERI, jopa naurettavin TEKOSYIN?!

   Reply
 • 10.10.2018 at 01:08
  Permalink

  Irvokas tilaisuus.

  Valtakunnallinen Demokratiapäivä.

  Kun oikeusministeri ja muut mini sterit pyyhkivät persettäään demokratialla.

  Ulkomaiset salamurhaajat ja kiduttajat kutsutaan maahan ja samaan aikaan kielletään yhdistys joka puolustaa suomalaisten oikeuksia.

  Rajat ovat auki terroristeille ja murhaajille ja ulkomaisille tiedustelupalveluille mutta omien kansalaisten suut on tukittava.

  Ministeri osallistui valtakunnalliseen paskanpuhumisen päivään.

  Reply
 • 10.10.2018 at 05:51
  Permalink

  Haitta vittu, sanoisi naapurin pikkupoika.

  Reply
 • 10.10.2018 at 08:29
  Permalink

  Brexit saa jatkoa, kubhan järki voittaa. Puola, Tsekki, Unkari, Italua, Itävalta jne.

  Viimeiseksi jää SUOMI, kahden Saksan ja kalifaatti Ruotsin kanssa. 300:n miljoonan musulmaanin liittovaltio.

  Reply
 • 10.10.2018 at 11:03
  Permalink

  Olette kaikki kriittiset kirjoittajat jo polpon seurannassa. Vielä lainvastaisessa, mutta tiedustelulakien voimaantulon jälkeen laillisessa.

  Reply
 • 10.10.2018 at 12:13
  Permalink

  Tässä kriittistä ajattelua läheviitteineen : Suomen ”perustuslain” 118 § näyttää kansalaisille, mistä todella on kyse: Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa. ( julkinen lakitietokanta Finnlex).

  Ilmeisesti Finlex on RIKOLLINEN sivustoa; koskapa kaikki keskustelunaloitukset tästä aiheesta pääsääntöisesti poistetaan.

  Pl 118 § ankin selvästi PL 6 §:n vastainen; eli selvä Valtiopetos Suomen KASTIJÄRJESTELMÄN luomiseksi !

  Jo 9.12. 2005 jätin tuonkaltaisen SYYTEILMOITUKSEN Valtakunnansyyttäjänvirastoon OMALLA NIMELLÄ. ( asia yhä on käsittelemättä) ja sen diariinkirjaaminenkin kesti 8 kuukautta.

  Myöskään EOA kansliapäätöksestä 1350/4/08 ei saa keskustella julkisesti . ( julkaistu archive.is/kimmoleaks.fi ); mutta millään saitilla asiasta ( EIT:n Suomen viranomaisten suojelu virkarikostutkinnalta ) ei saa julkisesti keskustella edes omalla nimellä ja oikeusministeriöön REKISTERÖIMÄNI nimimerkkikin Kaiken Kokenut Kansalainen varastettiin ? )

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.