Lakiesitys: turvapaikanhakijoiden uusintahakemusten hylkääminen helpommaksi

Kansainvälistä suojelua koskevien uusintahakemusten käsittelyä halutaan muuttaa. Hallituksen esitysluonnos lähti lausuntokierrokselle 8. lokakuuta. Muutokset perustuvat EU:n turvapaikkamenettelydirektiiviin, jonka kaikkia säännöksiä Suomi ei ole aiemmin sisällyttänyt ulkomaalaislakiin.

– Haluamme estää uusintahakemusten väärinkäytöksiä ja keskittää resursseja ensimmäisten hakemusten käsittelyyn. Lisäksi täsmennämme perheenyhdistämisen säännöksiä niin, että alaikäisenä hakemuksen jättänyt turvapaikanhakija voi saada vanhempansa Suomeen, vaikka hän olisi täyttänyt 18 vuotta hakemusprosessin aikana, sisäministeri Kai Mykkänen toteaa.

Uusintahakemuksella tarkoitetaan kansainvälistä suojelua koskevaa hakemusta, jonka ulkomaalainen tekee saatuaan lainvoimaisen päätöksen maahanmuuttovirastolta tai hallintotuomioistuimelta tekemäänsä hakemukseen.

– Turvapaikanhakijoiden uusintahakemuksien käsittelyä pyritään tehostamaan tarkentamalla uusintahakemusten tutkittavaksi ottamisen edellytyksiä. Hakijan on myös pystyttävä esittämään perustellut syyt sille, miksi hän ei ole esittänyt uusintahakemuksen yhteydessä ilmoittamiaan perusteita aikaisemmin, hankkeen valmistelusta vastaava johtava asiantuntija Kukka Krüger kertoo.

Uusintahakemuksia jätetään palautuksen estämiseksi tai viivyttämiseksi

Turvapaikkaprosessin ja hakijan kannalta on erityisen tärkeää, että hakiessaan uudestaan kansainvälistä suojelua, henkilö tuo mahdolliset uudet hakemusperusteet esiin jo hakemusta jättäessään. Jos hakija ei ole uusintahakemuksessaan esittänyt uusia asian ratkaisuun vaikuttavia perusteita, hakemusta ei tutkita sisällöllisesti vaan se jätetään ulkomaalaislain nojalla tutkimatta. Tällöin ei myöskään ole perusteita henkilön maassa oleskelulle.

Myös ensimmäisen kielteisen turvapaikkapäätöksen nojalla annettu käännyttämispäätös voitaisiin laittaa täytäntöön uusintahakemuksesta huolimatta, jos uusintahakemus on tehty vain palautuksen estämiseksi tai viivyttämiseksi.

Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan uusintahakemusten määrä on vuosien 2017 ja 2018 aikana kasvanut voimakkaasti. Useat hakijat ovat jättäneet jo monia uusintahakemuksia. Uusintahakemuksia on noin puolet kaikista Suomessa jätetyistä kansainvälistä suojelua koskevista hakemuksista.

Täsmennyksiä turvapaikanhakijoiden oikeuksiin

Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan lisäksi säädettäväksi kansainvälistä suojelua hakeneen henkilön matkustusasiakirjan haltuunotosta ja täsmennettäisiin kansainvälistä suojelua hakeneen henkilön työnteko-oikeuden alkamista ja päättymistä.

Hankkeen yhteydessä tehtäisiin myös EU:n tuomioistuimen ratkaisun edellyttämät ulkomaalaislain muutokset, jonka mukaan pakolaisen iän arvioimisen lähtökohtana on pidettävä kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen jättämispäivämäärää kun kyseessä on perheenyhdistäminen.

Lausuntoaika päättyy 23. lokakuuta. Lakimuutosten on tarkoitus tulla mahdollisimman pian lain hyväksymisen jälkeen.

Lähde: Sisäministeriö

 

13 thoughts on “Lakiesitys: turvapaikanhakijoiden uusintahakemusten hylkääminen helpommaksi

 • 9.10.2018 at 17:12
  Permalink

  ohhoh…mistäs tuuli nyt puhaltaa…joko pelimerkit vähenemässä, vai omatunto kolkuttaa …vai vieläkö on toivoa että päättäjillä on järkeä?

  Reply
  • 14.10.2018 at 11:12
   Permalink

   Puheet ilman käytännön toimenpiteitä ovat merkityksettömiä tai jopa valheita. Miten on Mykkäsen puheiden ja tekojen suhde?

   Reply
 • 9.10.2018 at 17:15
  Permalink

  Kukaan lähi-itäläinen tai afrikkalainen ei tarvitse sellaista suojelua että pitäisi Suomeen asti raahautua.
  Lähempääkin heidän kotimaitaan löytyy miljoonia neliökilometrejä tilaa mihin paeta jos siltä tuntuu.
  Emme ole maailman sosiaalitoimisto ja sillä sipuli.

  Reply
  • 14.10.2018 at 11:27
   Permalink

   Henkilökohtaisesti kannatan vuosittain päätettävää ”pakolaiskiintiötä” joka voisi olla 0 – 5000 pakolaista vuodessa. Jokainen pakolainen tulisi valita kuitenkin tarkkojen kriteereiden mukaan siitä mitkä ovat todelliset sopeutumisen tahto ja mahdollisuudet maahamme.

   Suuri osa nykyisistä ”pakolaisista” on elintasosurffareita tai muita haitallisia tulijoita joita emme todellakaan tarvitse eikä niitä saisi ottaa minkäänlaisten sosiaalietujen piiriin, vaan ne olisi poistettava maastamme välittömästi.

   Reply
 • 9.10.2018 at 17:25
  Permalink

  Mykkänen on ovela mies. Hän käynnisti eduskuntavaali kampanjansa ja heitti kalaverkon vesille, kun yrittää haalia ääniä maahanmuutto kriittisiltä. Vaalien jälkeen mitään tiukennuksia ei tehdä. Käy päinvastoin jos kokoomus ja vihervasemmisto ovat hallituksessa. Selityksenä ovat samat valeet kuin tähänkin asti: Eu velvoittaa jne.

  Reply
 • 9.10.2018 at 18:01
  Permalink

  No ne vaalit ovat jälleen tulossa. Tuo pitää tehdä sit todella hankalaksi noiden hakemusten jatkuva tekeminen. Korkeintaan kaks hakemusta ja jos molemmista tulee nega kouraan, niin säilöön ja palautettaan sit kerralla isompi lasti KOTIIN.

  Reply
 • 9.10.2018 at 20:47
  Permalink

  ”Lumehoitoa”, kaikki tyynni ja ”sisältötuottaja” Mykkänen värvää ne Suomeen töihin ennen kuin kerkeävät ”Allahu Akbaria” sanoa. Voisi tehdä heistä poliittisia avustajia itselleen, niin voisi olla vähemmän ”yksitoikkoista” viranhoitoa.

  Reply
 • 9.10.2018 at 23:30
  Permalink

  Mykkäsellä vedätys menossa, 90% Suomesta asylumia hakeneista on valehdellut olevansa 17v ja Mykkänen lupaa yhdistää perheklaanit feikkilasten kylkeen elätettäviksi vaikka ehtivätkin paperilla jo täysi-ikäisiksi 18v – WTF!
  Hulluhan tuo Mykkänen on jos yhdistää oletetut perheklaanit Suomeen feikkilapsien luo, päinvastoin tulee tehdä eli palauttaa aikuistuneet lapsioletetut klaaniinsa eikä repiä klaaneja kotimaistaan.
  Harmaahapset partalapset on heti palautettava kotimaitaan rakentamaan kun ovat täysi-ikäisiä!

  Reply
 • 10.10.2018 at 05:57
  Permalink

  Vaalihuuma ehdotus. Tuo valitusrumba on niin vitun turha ja polttaa veronmaksjien rahoja ihan turhaan. Kerta hylsy ja ulos HETI maasta.

  Reply
 • 10.10.2018 at 15:07
  Permalink

  Toivon mukaan Mykkänen ei jatka enää vaalien jälkeen.

  Reply
 • 10.10.2018 at 16:54
  Permalink

  Mitä ihmettä!
  Saisi siis perheensäkin Suomeen, jos on 18-vuotias?
  Eikö poliitikko ajattele ollenkaan veronmaksajia, jotka kaiken kustantavat?
  No, ei tietenkään.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.