Suomi hamuaa tietoliikenneverkkojen kärkimaaksi

Liikenne- ja viestintäministeriö on julkaissut digitaalisen infrastruktuurin strategian. Vision mukaan digitaalinen infrastruktuuri edistää kilpailukykyä ja hyvinvointia mahdollistamalla tulevaisuuden ilmiöiden, kuten datatalouden ja tekoälyn hyödyntämisen niin yksityisissä kuin julkisissakin palveluissa.

Suomen tavoitteena on olla maailman kärkijoukossa seuraavan sukupolven mobiiliverkkojen kehittäjänä ja käyttäjänä. Strategiassa määritellään tavoitteet Suomen digitaalisen infrastruktuurin kehittämiselle vuodeksi 2025 sekä keinot tavoitteiden saavuttamiseksi.

Tavoitteet koskevat langattomien yhteyksien edistämisen lisäksi myös kiinteiden yhteyksien rakentamista, minkä lisäksi strategiassa on huomioitu myös muita tietoliikenneinfrastruktuuria täydentäviä tekniikoita.

Strategialla vastataan valtioneuvoston julkaiseman tiedotteen mukaan globaaleihin kehityssuuntiin kuten tekoälyn, datatalouden, automaation ja robotisaation, ”esineiden internetin” sekä virtuaalitodellisuuden kasvavaan rooliin tulevaisuuden sovelluksissa ja palveluissa. Myös autonomisen liikenteen kehitys maalla, merellä ja ilmassa asettaa suuria vaatimuksia digitaaliselle tiedolle ja tietoliikenneyhteyksille.

Suomi tavoittelee viestintäyhteyksien kehittymistä vähintään Euroopan komission tavoitteiden mukaisesti. Vuonna 2025 kaikilla kotitalouksilla tulisi olla mahdollisuus käyttää vähintään 100 Mbit/s yhteyksiä. Yhteyden nopeus on voitava kasvattaa yhteen gigabittiin sekunnissa.

Tärkeä nopean laajakaistan leviämistä edistävä keino on radiotaajuuksien tarkoituksenmukainen käyttö. Niin sanotut 3,5 GHz:n taajuusalue (3400-3800 MHz) ja 26 GHz:n taajuusalue (24,25-27,5 GHz) on Euroopassa tunnistettu 5G-verkkojen rakentumisen kannalta keskeiseksi taajuusalueeksi.

Suomessa koko 3,5 GHz taajuusalue otetaan valtakunnalliseen käyttöön langattomalle laajakaistalle vuoden 2019 alusta alkaen. Taajuudet huutokaupattiin syyskuussa ja verkkotoimiluvat taajuusalueelle tullaan myöntämään syksyn aikana.

Langattoman laajakaistan käyttöön otetaan myös 26 GHz taajuusalue siten, että koko taajuusalueen käyttöoikeudet myönnetään keväällä 2020, mutta taajuusalueen ylin osa myönnetään Viestintäviraston radioluvilla määräaikaiseen rajattuun käyttöön yhteiskäyttöisesti jo tästä vuodesta alkaen.

Valokuituverkkojen kustannustehokasta rakentamista helpotetaan telekaapeleiden sijoitteluun liittyvää sääntelyä ja sujuvoittamalla. Kaapeleiden sijoittamiseen liittyvää lupamenettelyä kehitetään maantielain valmistelun yhteydessä.

Lähde: Valtioneuvosto

7 thoughts on “Suomi hamuaa tietoliikenneverkkojen kärkimaaksi

 • 1.10.2018 at 12:02
  Permalink

  Mitään hyvää ei tästä 5G järjestelmästä tule olemaan. 26GHz alueella solukoko on niin pieni, että ihmisiä voidaan seurata erittäin tarkasti. Kun autoihin vielä ympätään 5G tekniikkaa niin missään ei voi liikkua ilman että viranomaiset eivät tiedä tarkkaa sijaintiasi.

  26GHz ei toimi sisätiloissa koska taajuus on niin suuri ja lähetysteho pieni. Kiviseinät vaimentavat signaalin. 3,5GHz alueella on taas voimakkaasti suuntaavat antennimatriisit voiden lähetysteho on aivan valtava! Tämän kun sähköyliherkät tai muuten vaan terveydensä puolesta pelkäävät äkkäävät, niin hyvä. 26Ghz käytetään kaupunkien ydinkeskustoissa, 3,5GHz ns. sub-urbissa ja maaseudulla on vain vähän parannettu 4G tasoinen yhteys.

  Eli ei mitään positiivista tästä 5G:stä seuraa.

  Reply
 • 1.10.2018 at 12:21
  Permalink

  5G on puhtaasti kyttäämistä ja kontrollia lisäävää verkkoteknologiaa. Kaupan päälle tulevat säteilykuormitukset. Onpa joku pannut merkille senkin, että kaupunkialueiden puustoa on viime aikoina rajusti karsittu ja ehkä juuri sen vuoksi, että uusi orwellilainen teknologia pääsee puskemaan paremmin läpi. Menetys ympäristön viihtyvyydessä sekin.

  Reply
 • 1.10.2018 at 14:11
  Permalink

  Paskan marjat! Turha toivo. Brysselin keskushallinnolle hyödylliset kotoiset idioottimme kuten Mykkänen tiedustelulakeineen tuhoaa koko alan.
  Kansallisvaltio vastaiset poliitikkomme saavat painua torkkupeittoineen helvetin viimeiseen nurkkaan imemään peukaloaan.

  Reply
 • 1.10.2018 at 18:54
  Permalink

  Kovaa dataa giga-taajuuksien haitoista. Nämä tutkittiin jo vuosikymmeniä sitten, mutta EU on korporaatioiden asialla… Lecture by professor Iven Mareels, Dean, Melbourne School of Engineering, University of Melbourne:

  Reply
  • 1.10.2018 at 18:58
   Permalink

   Luennoitsija onkin Dr. Devra Davis. Kyseinen tohtori oli muun muassa vaikuttamassa tupakointikielon saamiseksi lentokoneisiin:

   ”As the former Senior Advisor to the Assistant Secretary for Health in the Department of Health and Human Services, she has counseled leading officials in the United States, United Nations, European Environment Agency, Pan American Health Organization, World Health Organization, and World Bank.”

   Reply
 • 1.10.2018 at 19:02
  Permalink

  Niin. Saksastahan onkin jo ilma ostettu. Mikä paikka nyt on siis kyseessä? Kun Suomesta kaatui Nokia kusipäisen johtajan takia eli tämä Bilderberg -kokouksissa hyppäävä globalisti -petturi Jorma Ollilan pohjattoman tyhmyyden takia ja koko talousveturi kaatui Microsoftin syliin. Nokialle jäi joku verkko-osaamisen pikku haara, jolla ei enää ole mitään merkitystä kuin korkeintaan jollain Pohjois-Karjalan kirkonkylällä. On siis aivan turhaa ajella luu ulkona kun tähän vielä lisätään ne hallituksen, jotka ovat Suomea hallinneet siten, että tarkoituksena on päinvastoin ajaa koko Suomi bankrottiin ja ”kreikka -kuntoon”, jolloin se kaatuu visva-ahteri Merkelin ja hulivilipojan Macronin syliin, jonka (Suomi) tehtävänä on ainoastaan olla ”nostoväkenä” aivan kuten Ruotsin vallan alla, joka iski pienen kansakunnan suonta armeijan pakko-otoilla Ruotsin kuninkaiden sodissa, jotka olivat ainoastaan tulosta päähän nousseesta kusesta ja suuruuden hulluudesta aukomalla päätä Venäjän mahtavalle suurruhtinaskunnalle, jonka rinnalla Ruotsi-Suomi oli ajoittaisesta sota menestyksestä huolimatta kärpäsen paska sen rinnalla, sillä kunhan Venäjä viimein ”viitsi” nousta ylös ja lähteä Tsaarin palatsien menuetti tansseista talven pyryyn ja pakkaseen. Silloin alkoi Ruotsin, tuon ”maailmanvallan” tähti laskea, joka merkitsi sitä samaa kuin suomalaisten sotilaiden kaatuminen veri hurmeessa lumisille hangille puhki pistettyinä ja reikä päässä musketin kuulan läpäisemänä ruotsalaisten komentajien eli nk. päällystön ratsastaen hevoset vaahdoten pakoon niin raukkamaisesti kuin ruotsalainen vain osata voi kohti länsirannikkoa eli Vaasaan, jossa odotti kesällä Ruotsin laivasto, jonka lastina oli alun alkaenkin riittämätön muonitus, ruutimäärä, aseet, sotilaat ja ennen kaikkea pätevä sotilaallinen johto, joka tunsi taktiikan, maaston, sotilaansa, ymmärsi tiedustelun merkityksen ja tunsi vihollisen miesmäärän sekä kaikkein tarpeellisin: ROHKEUS kuoleman edessä halveksuen kuolemaa eikä sotilaitaan jättämällä ne yksin kuolemaan ylivoimaisen vihollisen kynsiin, josta seurauksena oli verilöyly ja korpeille juhla-ateria.

  Reply
 • 3.10.2018 at 07:16
  Permalink

  Näiden viestintäviraston pelleille ja tavoitteilleei voi kuin nauraa, eletään jo 2018 vuoden loppua, eikä edes televisiot ja kännykkäverkot toimi, eikä toimi edes langattomat laajakaista verkot, ja ihan Varsinais-Suomessa asustan. Yhä tänä päivänä maksan helvetillistä hintaa kiinteästä laajakaistasta, 1 megan liittymästä reilu 32 euroa kuussa, kun langattomat ei toimi, niin pakko säilyttää edes joku langallinen verkko, jonka toimintaan voi luottaa. Koko digitalisointi on kauttaaltaan ollut täysi fiasko, mutta kellään ei ole munaa sitä myöntää, vaan sotketaan uutta paskaa vanhan päälle sioinä toivossa, että edes jossain alkaisi joskus joku toimia. Kaikki toimivat ja varmat järjestelmät on purettu, kuten lankapuhelimet, monilta on pakolla viety jopa kiinteät laajakaista verkot, on viety analogiset toimivat televisioverkot, tilalle tuotiin digi paska, joka sohlaa aina keleistä lähtien. No onneksi televisiota ei tarvitse enää kattella kuin se 2 vuotta, niin kohdallani loppuu, en tollasten tositv reality formaatti paskojen takia hd aikaan lähde, joissa samat typerät bimbot ja rattopojat juoksee roska ohjelmasta toiseen, vaan eipä se hd muutenkaan ole ihmisille mikään luonnollinen kuva, vaan ja ainoastaan keinotekoinen, ja liiian tarkka, ihminen kun ei silmillään hd:nä näe muutenkaan mitään.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.