Tulevaisuudessa pankit ja sijoittajat joutuvat maksumiehiksi kriisien kustannuksille

Valtiovarainministeriö kertoo saaneensa lakimuutosesityksen arvopaperimarkkinalain muuttamisesta takaisin lausuntokierrokselta. Valtioneuvosto hyväksyi esityksen tänään. Lainmuutokset parantavat ministeriön mukaan pankkien kriisinratkaisun ja sijoittajanvastuun toteuttamisen edellytyksiä. Sijoittajat pystyvät jatkossa arvioimaan paremmin eri rahoitusvälineiden riskejä ja kantavat pankin mukana myöskin vastuun kriisien ratkaisujen kustannuksista.

Valtioneuvoston hyväksymässä esityksessä kriisihallintoon asetetun laitoksen velkojen
nimellisarvoa voidaan alentaa ja velat muuntaa osakkeiksi tai muiksi laitoksen omien varojen eriksi. Esimerkiksi joukkovelkakirjalainoihin sijoittaneille henkilöille voidaan antaa sijoitusten vastineeksi laitoksen osakkeita tai muita oman pääoman rahoitusvälineitä. Siitä, minkä arvoisia nuo osakkeet sitten kriisin sattuessa ovat, ei luonnollisesti ole takeita.

Esitys selkeyttää myös oikeutta sopia rahoitusvälineen takasijaisuudesta konkurssissa. On myös mahdollista, että velkojen takaisinmaksuaikaa pidennetään tai koronmaksua lykätään. Menettely vastaa velkojien menetyksiä tilanteessa, jossa laitos olisi asetettu konkurssiin, sillä velkojien saatavia leikataan samassa maksunsaantijärjestyksessä kuin konkurssitilanteessa.

Kriisinratkaisulainsäädännön tarkoituksena on ministeriön mukaan mahdollistaa taloudellisiin vaikeuksiin ajautuneiden pankkien tehokas alasajo tai uudelleenjärjestely niin, että tallettajille ja rahoitusmarkkinoiden vakaudelle koituu mahdollisimman vähän haittaa. Pankkien omistajat ja sijoittajat kantaisivat uuden lain myötä kriisinratkaisun kustannukset. Lakimuutosesitys siirtyy seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn.

Lainmuutoksilla on tarkoitus panna kansallisesti täytäntöön EU:n kriisinratkaisudirektiivin muutokset. Muutokset ovat osa EU:n laajaa pankkisääntelypakettia ja liittyvät myös pankkiunionin viimeistelyyn. Aiemmin kriisipankkien jälleenrahoituksen, ”pelastamisen” ovat EU-alueellakin hoitaneet veronmaksajat. Lainmuutosten on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 29. joulukuuta. Sitä ennen on kuitenkin käsiteltävänä useampikin kanto kaskessa, kuten sote-uudistus, jonka edistymisestä ei juuri ole julkisuuteen tietoa tihkunut.

Lähde: Valtiovarainministeriö

10 thoughts on “Tulevaisuudessa pankit ja sijoittajat joutuvat maksumiehiksi kriisien kustannuksille

 • 6.9.2018 at 18:54
  Permalink

  Hienoa meiltä viedään housutkin jalasta kun pösöherrojen lautatarha palaa. Vastineeksi me saamme tuon palaneen lautatarhan tuhkat, joita me jymysijoittajat voimme sirotella päällemme.

  Reply
 • 6.9.2018 at 19:27
  Permalink

  Pankit ja sijoittajat pitää laittaa maksamaan takautuvasti veronmaksajille kaikki pankkien pelastus tuet.
  Taloutta voisi tervehdyttää myös lopettamalla pörssijärjestelmän. Se on itsensä saatanan keksintö jolla huijarit ja rosvot ovat saaneet temmeltää aiheuttamassa suunnatonta inhimmillistä kärsimystä. Ns FIAT raha systeemi olisi myös lopetettava. Dollari sidonnaisuus vittuun ja valuutat kultakantaan. Soros, Rothchild ja muut pankkiiri apinat joutaa 3.panssarijääkärikomppanian ampumaleirille maalitauluiksi.

  Reply
 • 6.9.2018 at 20:57
  Permalink

  ”Tulevaisuudessa pankit ja sijoittajat joutuvat maksumiehiksi kriisien kustannuksille”.

  Hahhahah! Suomen pankkikriisi ja eurokriisi ovat uusliberalistioikeiston mm. kokoomuksen kapitaalikommunismin aka sosiaalikapitalismin pysyvä pyramidihuijausmekanismi, jolla EU-kansalaisten verorahaa siirretään tulevaisuudessakin rahamafian pohjattomiin taskuihin. Voitot yksityistetään mutta tappiot, kulut(mm. palkkakulut) ja ympäristörikokset kommarikapitalisti sosialisoi yhteiskunnan, kansan ja veronmaksajien maksettaviksi.

  Reply
 • 6.9.2018 at 20:58
  Permalink

  > velkojien saatavia leikataan samassa
  > maksunsaantijärjestyksessä kuin
  > konkurssitilanteessa.

  Olennaista on huomata, että pankin konkurssissa tavallinen tallettaja katsotaan sijoittajaksi. Jopa niin, että ensin maksetaan velat muille pankeille (että järjestelmä ei romahda) jo lopuksi, jos rahaa vielä on, tallettaja-sijoittajille.

  Varsinainen pointti tuossa uutisessa on, että

  > oikeutta sopia rahoitusvälineen takasijaisuudesta
  > konkurssissa. On myös mahdollista, että velkojen
  > takaisinmaksuaikaa pidennetään tai koronmaksua
  > lykätään.

  Se tarkoittaa, että kassakaapissa on jo valmiina lait talletussuojan muutoksista, mutta poliittisen vallan menetyksen pelossa niistä ei voi kansalle kertoa.

  Reply
 • 6.9.2018 at 21:04
  Permalink

  Tämän sanan ”pankit” voisi vaihtaa sanaan ”tallettajat”. Sillä sitähän se on. Tallettajat joutuvat maksamaan EU:n sisäisten pankkien luottotappiot sekä roskalainat kun vuodenvaihteessa EU lopettaa roskalainojen ostamisen. Sen jälkeen EU:lla on oikeus napsaista tileiltä rajaa ja se sen tekee ilman suurempaa syyllisyydentunnetta.

  EU:n yllätysvero pankkitileille sekä nousevat korot. Siinä vuodenvaihteen yllätykset suomalaisillekkin tilinen omistajille. Niin että ei saa suuttua jos tilinhoitomaksu nousee vaikka 20e/kk.

  Reply
 • 7.9.2018 at 07:05
  Permalink

  Pelkkää sanahelinää.

  Rikas maksaa rahalla, köyhä persnahalla.

  Laki on kuin verkko josta valaat uivat läpi mutta johon silakat takertuvat.

  Rikollisella toiminnalla joka on puettu hyväksyttävään ulkoasuun on yhteiskunnan siunaus.

  Maailmaa hallitaan rikoksilla. Rikolliset hallitsevat maailmaa.

  Reply
 • 8.9.2018 at 07:17
  Permalink

  Mitä on quantitative easing? (määrällinen elvytys)

  Rikos joka on puettu harhaanjohtavaan ulkoasuun.

  Rahaa jota kenelläkään ei ole luodaan tyhjästä syöttämällä haluttu määrä numeroita tietokoneeseen.

  Tyhjästä luodulla rahalla pankit ostavat sitten yksityistä ja julkista omaisuutta.

  Maailmaa hallitaan rikoksilla. Rikolliset hallitsevat maailmaa.

  Reply
 • 8.9.2018 at 22:39
  Permalink

  Maailmaa hallitaan rikoksilla. Rikolliset hallitsevat maailmaa.

  Tiedustelupalvelut ovat pääsyyllisiä suurimpiin terrorismirikoksiin länsimaissa.

  Asiasta on tonneittain materiaalia ja asiaa ovat tutkineet maailman etevimmät asiantuntijat. Tiedustelupalveluiden oma väki on jopa myöntänyt asian olevan näin.

  Pelkästään valokuvien monet tarkat yksityiskohdat riittävät paljastamaan petoksen.

  Reply
 • 8.9.2018 at 22:51
  Permalink

  Uhkapelifirmoilla kuten nettikasinoilla ei ole mitään uhkaa jäädä ilman voittoa. Tietokone ohjelmat pitävät huolen siitä että rahavirta ohjautuu aina firmalle.

  Kaikki on yhtä suurta huijausta.

  Maailmanlaajuinen liikevaihto pyörii 500-1000 miljardin euron haarukassa.

  ”Pelionni” suosii aina pelifirmojen suuromistajia. Ulkoasun täytyy toki näyttää houkuttelevalta ja antaa sellainen kuva että pelaajalla on mahdollisuus voittaa. Toki joku aina voittaakin suuren potin mutta se on murusia pöydältä.

  Globaali kusetus pyörii 24h verkossa.

  Maailmaa hallitaan rikoksilla. Rikolliset hallitsevat maailmaa.

  Rikollisella toiminnalla joka on puettu hyväksyttävään ulkoasuun on yhteiskunnan siunaus.

  Reply
 • 29.9.2018 at 02:25
  Permalink

  LAINATARJOUS!!! Oletko koskaan ajatellut saada stressitön laina muodossa hyvämaineinen lainanantaja? Oletko tarvinnut kiireellistä lainaa? ja sinut hylättiin paikallisesta pankistasi? Tarvitsetko lainaa investoida yritykseen tai ostaa kotiin? Onnittelut Haluamme käyttää tätä tietovälineä ilmoittaaksemme kaikille, että tarjoamme luotettavaa luotonantoa, tarjoamme sinulle mielellämme 2%: n lainoja kaikille asiakkaille, olet oikeassa paikassa saada laina, Tarjoamme lainaa yksityishenkilöille ja yrityksille. Palvelumme ovat nopeita ja luotettavia. Ota yhteyttä sähköpostitse: firstislandloanfirm@outlook.com

  Palvelumme sisältävät:
  * Henkilökohtaiset lainat (turvattu ja vakuudettomat)
  * Yritysten lainat (turvattu ja vakuudettomat)
  * Kodinparannus
  * Sijoituslainat
  * Muut lainat

  Kiinnostuneiden tulee ottaa yhteyttä sähköpostitse: firstislandloanfirm@outlook.com

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.