Pikavippien lisätiukennuksia selvitetään – Korkosääntely koskemaan myös yli 2000 euron lainoja

Nykysuomi kertoi eilen hallituksen luvanneen muutamien miljoonien lisärahoituksen ylivelkaantuneiden ongelmien hoitamiseen. Lakimuutosten lisäksi hallitus lupasi lisätä mm. velkaneuvonnan saatavuutta, mutta muuten toimien sisältö jäi melko ohkaiseksi. Oikeusministeri Antti Häkkänen kuitenkin nosti asian framille ja ilmoitti käynnistäneensä selvityksen, jonka tuloksena tarkoitus on asettaa myöskin yli 2000 euron pikalainat korkosääntelyn piiriin.

Pienemmät pikavipit ovat olleet korkosääntelyn piirissä jo vuodesta 2013, mutta tämä ei ole vaikuttanut ylivelkaantuneiden määrään, vaan ulosotossa olevien kansalaisten määrä on kasvanut ja kasvaa alituiseen. Ulosotossa olevien määrä on yli tuplaantunut sitten vuoden 2008. Suuri osa ulosottoon joutuvista ei olekaan siellä esimerkiksi pikaluottojen, vaan aivan muiden asioiden vuoksi.

– Lokakuussa vien eduskuntaan toimeksiannostani valmistellun esityksen kulutusluottojen korkosääntelyn kiristämisestä myös yli 2000 euron luottoihin. Tämän esityksen tarkoituksena on tukea terveempiä luottomarkkinoita, Häkkänen totesi eilen.

Todellisuudessa hallituksen ja sen muassa Häkkäsen esitys on vain vanhan sopan uudelleen lämmittämistä vaalien alla. Jo kesäkuussa samainen yli 2000 euron pikalainojen korkosääntely nostettiin esiin ja tuolloin Häkkänen mainitsi yhdeksi syyksi mm. ”rahoitusalan vastuullisten toimintaedellytyksien” tukemisen.

– Kasvavan velkaongelman taittamiseksi tarvitaan useita toimenpiteitä. Tarvitaan panostuksia muun muassa talouslukutaitoon, velka- ja talousneuvontaan ja parempaa sääntelyä rahoitusmarkkinoille. Tällä uudella sääntelyllä kohtuullistetaan ja selkeytetään kuluttajaluottojen hinnoittelua, Häkkänen totesi hankkeesta kesäkuussa ja hyvin saman sisältöisiä olivat oikeusministerin kommentit paria kuukautta myöhemmin.

Lähde: Oikeusministeriö

Aiheeseen liittyvää:

 

 

4 thoughts on “Pikavippien lisätiukennuksia selvitetään – Korkosääntely koskemaan myös yli 2000 euron lainoja

 • 4.9.2018 at 10:27
  Permalink

  Miksi tässäkään asiassa ei voida puhua asioista niiden oikeilla nimillä? Ei kyse ole ylivelkaantumisen ongelmasta vaan siitä, että pikavippiyhtiöt elävät sosiaaliturvan kautta niille maksetuista varoista.
  — Ja mitä pahaa siinä on?

  Aivan sama on tilanne asumistuen kanssa. Vuokralainen on vain bulvaani siinä rahasiirtojen ketjussa, jolla siirretään valtion rahaa AY-liikkeen ja puolueiden hallitsemille yhtiöille ja säätiöille.
  — Ja mitä pahaa siinä on?

  Näiden lisäksi on olemassa lukemattomia muita vastaavia järjestelyjä, joiden yksinomainen tarkoitus on siirtää valtion varoja puolueiden lähipiireille.
  — Ja mitä pahaa siinä on?

  Reply
 • 4.9.2018 at 22:16
  Permalink

  Pikavippitoiminta on itse perkeleestä, joka ajaa monet nuoret ja kokemattomat, jotka eivät näin omista tarvittavaa harkintakykyä siitä kuinka aikoo lainan ryöstö ehdoista ja koroista selvitä kun maksun aika koittaa. Monet varttuneemmatkin nykyisen helvetillisen taloustilanteen ja hallituksen takia joutuu ottamaan lainoja selvitäkseen aivan välttämättömistä menoistaan tai halutessaan parantaa elämänlaatuaan ja taloudellista statustaan väkisin, koska ympäristö ja omat halut niin vaativat, sillä hyvin harva ihminen haluaa olla köyhä ja katsella ”kakkuja” konditoria liikkeen näyteikkunan läpi kuin pikkupoika ilman pennin hyrrää ja nuoleskella huuliaan vain tuo raivostuttava ohut lasi unelman ja makeannälän välissä. Ennen joskus paleontrisella kaudella tolkutettiin tavoitesäästämistä ja säästämistä yleensäkin laittamalla tietty osa naskalimaisesti säästöpossuun, joka realisoitui vieläpä Vintage – Aku Ankoissa useasti toistuvana scenenä siitä kun Aku yritti salakavalasti epätoivoisesti vohkia veljen poikiensa säästöpossun rahat johonkin Iineksen lahjaan, joka oli muistettavaa laatua. Tai vielä pahempaa. Hän näki Iki onnekkaan kilpailijan Hannu Hanhen menemässä vihellellen Iineksen luo hienon lahjan kanssa vimpan päälle laitettuna ja tietysti itseään täynnä nokka pystyssä.

  Reply
 • 4.9.2018 at 23:17
  Permalink

  Pikavippien korkeat korot voivat johtaa tilanteeseen, jossa velallinen ei pysty koskaan maksamaan lainaa pois.

  Ehkä pikavippien antajat pyrkivät tällä hetkellä tilanteeseen, jossa annetaan helposti laina ja sen jälkeen annetaan lyhennysvapaita ja koronmaksuvapaita vuosia. Maksamattomat korot ja palvelumaksut lisätään lainapääomaan. Koska korkotaso on korkea, lainapääoma moninkertaistuu ja lainanottaja jää ansaan.

  Ratkaisu on, että mistään lainasta ei saa veloittaa korkoina, lyhennyksinä, palvelumaksuina enempää kuin kaksi kertaa lainattu summa. Heti kun tämä raja on ylitetty, laina katsottaisiin maksetuksi loppuun.

  Edelleen voitasiin säätää laki, joka tästä hetkestä eteenpäin leikataan jo annettujen lainojen ja jatkossa annettavien lainojen korot kohtuulliselle tasolle. Ehkä tuo taso olisi vaikkapa 7 prosenttia. Korkoon tulee sisältyä kaikki palvelumaksut.

  Takautuvaa lainsäädääntöä ei voida ottaa käyttöön, mutta mikään ei estä säätämästä lakia, joka vapauttaa velalliset lainan maksamisesta.

  Yhteiskunnan tulee suojella heikoimpia jäseniään paitsi huumeilta, rikollisuudelta myös pikavippiyhtiöiltä. Pikavippiyhtiöiden henkilöstöä ja omistajia tulisi tuomita pitkiin vankeusrangaistuksiin. Nykylainsäädäntö ei sitä mahdollista.

  Reply
 • 18.6.2019 at 13:57
  Permalink

  Hei kaikki!
  Olen Elena Vasil, joka asuu tällä hetkellä Helsingissä. Olen leski tällä hetkellä neljän lapsen kanssa, ja olin jumissa taloudellisessa tilanteessa tammikuussa ja minun piti jälleenrahoittaa ja maksaa laskut. Yritin etsiä lainoja eri lainayrityksiltä sekä yksityisiltä että yrityksiltä, ​​mutta ei koskaan menestyksekkäästi, ja useimmat pankit hylkäsivät luottani. Mutta kuten Jumala olisi saanut sen, Jumalan MIES, yksityinen lainanantaja, joka antoi minulle 80 000 euron suuruisen lainan, esiteltiin yhteisyritykselle, ja tänään olen yrityksen omistaja ja lapseni tekevät hyvää tällä hetkellä, jos sinun on otettava yhteyttä mihinkään yritykseen, jossa viitataan lainan turvaamiseen ilman vakuutta, luottotarkastus, ei ole allekirjoittajaa, jolla on vain 2 prosentin korko ja paremmat takaisinmaksusuunnitelmat ja aikataulu, ota yhteyttä Dante Paolaan sähköpostitse: dantecooperativehelp@hotmail.com Hän ei tiedä, että teen tämän, mutta olen niin onnellinen nyt ja päätin antaa ihmisille enemmän tietoa hänestä ja haluan myös, että Jumala siunaisi häntä enemmän. Voit ottaa häneen yhteyttä sähköpostitse: dantecooperativehelp@hotmail.com pikaviestipuheluun tai whatsappiin / +35677926593

  Kiitos
  Elena Vasil

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.