Jyrki Åland: Suomen vaiettu totuus

Jo aamu nousee, taivas punertuu. Istun kotona ihmettelen, huokaan syvään ja pistän television kiinni, ehkä avaan sen jonain päivänä. Sähköpostiin kilahtaa Hesarin mainos. Tämä joutakoon roskapostiin, sanon itselleni ja toimin välittömästi. Käytän hetken aikaa ja lisään lähettäjän ei toivottujen listalle. Paikallisen sanomalehden olen jo perunut vuosia sitten. Syy siihenkin oli sisällössä, sitä oli vähän ja se oli kuivaa. Jään hetkeksi miettimään, että mitä muut ihmiset ajattelevat? Onko heistäkin tullut mediakriittisiä, kuten minusta. Kaikesta huolimatta laitan Juice Leskisen Per Vers runoilijan soimaan ja jään miettimään, että ennen asiat olivat paremmin.

Vai oliko sittenkään. 70-lukuinen Suomi oli vahvasti suomettunut ja tuonut maailmanpolitiikkaan uuden käsitteen omalla toiminnallaan jo 50–60 luvulla (Finnlandisierung) eli suomettuminen, joka tarkoittaa vaikutusvaltaisemman valtion puuttumista heikomman maan sisäisiin asioihin. Nuoremmat ei edes muista aikaa suuren ja mahtavan Neuvostoliiton, jonka vaikutusvalta ulottui myös sisäpolitiikkaan ja ilmeni mediassa niin sanottuna itsesensuurina. Uuden Suomen entinen päätoimittaja Lauri Aho kirjoitti suomettumisen tarkoittavan ”tilaa, jossa maa ilman Neuvostoliiton miehitystä, ilman kommunistikaappausta ja ilman demokraattisten laitosten poistamista on tietyn asteisessa riippuvaisuussuhteessa Moskovasta” (Uusi Suomi 14. marraskuuta 1971).

Koska tilaa on vähän, koitan olla lyhytsanainen ja jäsennelty. Aikanaan Neuvostoliitto nimitti tietyt suomalaiset puolueet ja poliitikot ”neuvostovastaisiksi”. Näitä puolueita ja poliitikkoja ei sitten päästetty johtaviin asemiin vaalituloksesta riippumatta. Esimerkkinä vaikka vuoden -79 ”juhannuspommi” jolloin vaalivoittaja kokoomus ei mahtunut Koiviston (SDP) hallitukseen. Syyksi ilmoitettiin ”Suomen asemaan liittyneiden yleisten syiden vuoksi”. Mahtoiko silloinkin olla kyse erilaisesta arvopohjasta?

Koska mikään ei ole niin fiksu kuin suomalainen, niin kehitettiin itsesensuuri, jossa suomalaiset itse suoritti julkisen keskustelun valvontaa. Mikäli rakkaasta Neuvostoliitosta kirjoitettiin negatiivisesti, niin sitä paheksuttiin voimakkaasti ja jopa välillä julkaisija sai myllykirjeen itse presidentiltä. Nykyään pääministeri Juha Sipilä on myös kunnostautunut tässä asiassa.

Suomen ja Neuvostoliiton välisiä suhteita vahingoittavan materiaalin julkaisemisesta pyrittiin pidättäytymää. Myös lehdistössä ja kirjallisuudessa harjoitettiin itsesensuuria, eli Neuvostoliitolle vihamieliseksi katsottua ”neuvostovastaista” materiaalia ei aina suoraan julkaistu. Itsesensuurin kohteeksi joutuivat niin kirjat, kuin elokuvat jopa vääränlainen musiikki joutui kiellettyjenlistalle.

Kuka muistaa vielä Sleepy Sleepersin? Takaisin Karjalaan albumin alkuperäinen nimi oli Karjala takaisin. Levyn nimi piti muuttaa, jos sen halusi julkaisuun, sekä muutamien kappaleiden sanoituksiin vaadittiin muutoksia. Eli osattiin sitä soittaa ja laulaa kiellettyjä asioita ennenkin. Tässä kohtaan respektit Jösselle.

Laajempi itsesensuurin määritelmä on omien tekojen tai lausuntojen rajoittaminen välttyäkseen muiden loukkaamiselta tai ärsyttämiseltä ilman, että tätä olisi virallisesti ilmoitettu välttämättömäksi. Tänä päivänä me tunnemme sen myös termillä poliittinen korrektius varsinkin maahanmuuttopolitiikan osalta.

Yleisradio oli suomettumisen keskiössä. Mistään Neuvosto yhteiskunnan epäkohdista ei puhuttu ja oli monia asioita josta vain vaiettiin. Vastapainoksi esitettiin Neuvostojärjestelmää ylistäviä ohjelmia niin radiossa kuin televisiossakin. Samaan aikaan kun tiedettiin yleisesti mitä Neuvostoliitossa tapahtui, kuinka huonossa kunnossa järjestelmä oli ja ihmiset jonotti elintarvikkeita ja käyttötavaraa, sekä vaatteita. Meidän oma yleisradiomme kertoi, että kaikki on hyvin ja levitti disinformaatiota Suomen kansalle. Aivopesu oli jopa niin tehokasta, että -91 kun Neuvostoliitto kaatui ja teki konkurssin, niin suurin osa poliittisista päättäjistä ei uskonut näin käyneen. Sen minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Kun katsoo tämän päivän Yleisradiota.

Meillä Suomessa on siis pitkät perinteet suomettumisen osalta. Ikävä kyllä vanha koira ei opi uusia temppuja. Vaikka Neuvostoliitto hajosi, niin nyt olemme suomettuneet Euroopan Unioniin. Ikävä kyllä rupeaa hymyilyttämään kun muistelee taannoisia presidentinvaaleja. Niinistöltä kovasti tivattiin mielipidettä Suomen ja EU:n asioista, niin Sauli vastasi ”kyllä minä ensin keskustelisin asiasta Merkelin kanssa”. Oletko koskaan kuullut pääministeri Sipilän sanovan ”Kyllä minä olen tästä asiasta käynyt keskusteluja, myös Merkelin kanssa ja hän on ihan samaa mieltä”.  Tuntuu kuin päättäjien mykkä suu olisi jäänyt huutamaan tyhjään nurkkaan.

Suomettuminen ei ole vain pelkästään meidän asia. Miten meinasi käydä taannoisessa Italian hallituksen muodostamisessa? EU ei hyväksynyt EU-kriittistä valtiovarainministeriä. Puhumattakaan Puolasta tai Unkarista, jotka eivät hyväksy EU:n pakko sanelemaa maahanmuuttopolitiikkaa.  Internetin vapaata maailmaa on yritetty rajuin ottein kahlita Brexitin jälkeen. Juuri nyt EU on yrittänyt ajaa läpi artikla 13:sta. Lisäksi on ollut puhetta media- ja markkinointirahoituksesta EU myönteisille puolueille, jossa taas EU kriittiset puolueet eivät saisi mitään.

EU esitetään meille suurena voimavarana ja hyvän tekijänä, kuin kommunismia aikanaan. Itse asiassa joka suhteessa EU pyrkii markkinoimaan itseään hyväntekijänä. Oletteko muuten huomanneet isoja kylttejä ja ilmoituksia, jossa lukee ”rahoitettu EU:lla”, ”vipu voimaa EU:sta”. Mikäli tässä vaiheessa et vielä tiedä, niin ne ovat meidän antamilla rahoilla tehty. Suomi kun sattuu olemaan EU:n nettomaksaja, eli annamme EU:n budjettiin rahaa, joka palaa erilaisina hankkeina, tukina yms takaisin meidän omaan käyttöön. Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme antaneet EU:lle 5.1 miljardia euroa ja tämä on siis se summa joka ei ole palautunut Suomelle, vaan on jäänyt EU:n muihin menoihin. Tämä on siis yksi niistä asioista, jota et ole kuullut mediassa.

Siinä missä ennen pelättiin, että suuri ja mahtava Neuvostoliitto tulee ja miehittää maan, niin tänä päivänä en tiedä mitä päättäjämme pelkää. Ei ainakaan miehitysjoukkoja, vaikka siellä jo omasta armeijasta jo puhutaankin. Ehkä on vain niin, että olemme vuosikymmeniä opettaneet itsemme siihen, että joku muu päättää meidän puolesta ja nöyristelemme liikaa muiden edessä. ”EU:ssa olemme vallan keskiössä ja voimme vaikuttaa” on jo kulunut fraasi. Missä on tulokset? Mikäli haluamme pärjätä kovassa maailmassa, myös Suomen pitää muuttua ja vanhat päättäjät on syytä laittaa vaihtoon.

Politiikka on rikki, se on suomettunut pilalle ja tästä halutaan vaieta. Mikään ei ole muuttunut, vain isännät ovat vaihtuneet. 4.7 oli Yhdysvaltain itsenäisyyspäivä. Tämän vuoksi haluan muistuttaa teitä George Washingtonin sanoin ”Jos puheen vapaus poistetaan, meitä saatetaan johtaa tyhminä ja hiljaisina kuten lampaita teurastettaviksi.” Media laulaa, että kaikki hyvin, vaikka maailma on kaatumassa päälle.

Jyrki Åland

18 thoughts on “Jyrki Åland: Suomen vaiettu totuus

 • 6.7.2018 at 12:01
  Permalink

  erittäin hyvin kirjoitettu

  Reply
 • 6.7.2018 at 12:02
  Permalink

  Valtava ”Vauva-Trump” toivottaa presidentin tervetulleeksi Lontooseen
  Tänään klo 10:23
  Lontoon pormestari antoi luvan kuusimetriselle ilmapallolle.
  Vauva-Trump tulee leijumaan Lontoon parlamenttiaukiolla. TRUMP BABY -PROJEKTI / JASON HAWKES
  Se on kuusi metriä korkea. Se kuvastaa hankkeen puuhahenkilöiden mukaan hyvin Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia: Vihainen vauva, jolla on heiveröinen itsetunto ja pienet kädet.

  Trumpin on määrä tavata Britannian pääministeri Theresa May 13. heinäkuuta. Vastassa on myös Lontoon taivaalla leijuva ”Baby Trump”. Lontoon pormestari Sadiq Khan on antanut luvan pallon lennättämiselle.

  Pallolle on kerätty joukkorahoituksella noin 25 000 euroa.

  – Trump todellakin näyttää vihaavan sitä, että hänestä tehdään pilaa, kertoo hankkeen puuhamies Leo Murray BBC:lle.

  – Kun hän tulee Lontooseen ensi viikon perjantaina, haluamme tehdä hänelle selväksi, että kaikki Britanniassa nauravat hänelle, sanoo Murray.

  Ilmapallon tekeminen oli odotettua halvempaa ja rahaa jäi yli. Pallo lähtee Trumpin Lontoonvierailun jälkeen ”maailmankiertueelle”.Ilmapallon tekeminen oli odotettua halvempaa ja rahaa jäi yli. Pallo lähtee Trumpin Lontoonvierailun jälkeen ”maailmankiertueelle”.
  Ilmapallon tekeminen oli odotettua halvempaa ja rahaa jäi yli. Pallo lähtee Trumpin Lontoonvierailun jälkeen ”maailmankiertueelle”. TRUMP BABY -PROJEKTI
  Trump ja Khan käyneet Twitter-taistelua
  Trump-pallo on täytetty heliumilla. Se laitetaan leijumaan parlamenttiaukion yläpuolelle. Pormestarin kanslian mukaan kaupunki kannattaa väkivallattomia mielenosoituksia. Trump-pallon lennättäminen on kanslian mukaan myös mielenosoitus, tavallisuudesta poikkeava tosin.

  Pormestari Khan ja Trump ovat ottaneet säännöllisesti yhteen viestipalvelu Twitterissä. Esimerkiksi London Bridgen terrori-iskujen jälkeen Khan rauhoitteli lontoolaisia ja kehotti heitä jatkamaan elämäänsä.

  Trump raivostui tästä: Ainakin seitsemän kuollutta ja 48 haavoittunutta ja Lontoon pormestari sanoo, että ei syytä huoleen, tviittasi Trump.
  PEKKA NUMMINEN
  pekka.numminen@iltalehti.f

  nämä liberaali kusipäät
  hekemaalla hakevat konfliktia
  mitäs sitten kun se kongretisotuu väkivaltaan

  kenen vika PEKKA NUMMINEN

  Se on kuusi metriä korkea.

  ***Se kuvastaa hankkeen puuhahenkilöiden mukaan hyvin Yhdysvaltojen presidenttiä***

  *Donald Trumpia: Vihainen vauva, jolla on heiveröinen itsetunto ja pienet kädet.*
  SIIS MIETIKLÄÄ NYT JUMALAUTA TÄTÄKIN KIRJOITUSTA ILTALEHDESSÄ

  JSN On taas ilmeisesti täysin samaa mieltä laatu journalisti

  ääri vasuri anti thrumph pekka.nummisen iltalehti.fi kanssa

  VITTU ON TÖRKEÄÄ TOUHUA

  Reply
 • 6.7.2018 at 13:14
  Permalink

  Kun Åland niminen mies kirjoittaa vaikkakin ihan asiaakin kirjoitelmassaan nimeltä Suomen vaiettu totuus, noysi ko. otsikon lukiessaan pelkästä ironiasta tuskanhiki otsalle.

  Reply
  • 6.7.2018 at 14:49
   Permalink

   Sehän on mukavaa, jos kirjoitelma aiheutti tunteita.

   Reply
 • 6.7.2018 at 13:33
  Permalink

  Ei uskalla kirjoittaa TOTUUTTA; miksi Suomen politiikka on rikki ?

  Eduskunta varastaa. ( Iltalehti 7.4. 2012 ”Eduskunnassa muhii miljardikaappaus”) ( archive.is/kimmoleaks.fi )

  Valta on MYYTY vakuutuslaitoksille: ( Iltalehti 19.2. 2013 ”Miljoonien rahavirrat puolueille.” ).

  Perustuslaki on OSTETTU : PL 118 § … Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa. ( julkinen lakitietokanta Finnlex). ( tätäkään ei kerrota … koska RKP mukana ).

  Rikosilmoitus Suomen eduksunnan lainsäädännöllisestä syrjinnästä on toimestani jätetty Valtakunnansyyttäjänvirastoon 9.12. 2005 ( kirjattu diaariin 8 kuukautta myöhässä).

  Eoa kansliapäätös 1350/4/08 ( voi lukea kimmoleaks.fi ).

  Eoa 876/2/05 … poliisilla ei ole oikeutta suorittaa esitutkintaa kansalaisen sille ilmoittamassa preidentin- ja ministerinvastuuasiassa. ( rikosilmoitus Porin poliisille 8.9. 2005 ).

  Suomen ”politiikka” on rikki ennemmän kuin kansa edes tietää ! ( EIT 24221/06 … lainsäädännölliset ihmisoikeusloukkaukset seulottu pois käsittelystä)… Eoa kanlsiapäätös 1350/4/08 … virkamiesten jääviyksiä ei voida tutkia !

  Ei edes Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa: He 55/2007 ja 2008 allekirjoitettu ”sopimus”

  Suomi MAKSAA ja pitää Ruanda-”oikeudenkäynnin” ja Kansainvälinen rikostuomioistuin tulee toimivallattomaksi Suomea koskevissa ”yksittäistapauksissa” . ( PL 118 § ; Eoa 876/2/05 ).

  Suomen politikot ovat siis LAHJONEET verovaroin Kansainvälisen rikostuomioistuimen ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen heitä itseään koskevissa jutuissa . ( 99 % seulotaan )

  Reply
 • 6.7.2018 at 13:33
  Permalink

  Tervetuloa Suomeen!

  Seuran kysely: Yli 90 prosenttia suomalaisnaisista suhtautuu Trumpiin kielteisesti
  Demokrartti seura lehden jutun kimpussa

  AJOITUS ON MITÄ MAINIOIN

  mikähän ihmen liberaali fasismi aalto nyt pyhkii ilmastossa

  he oikeasti kerjäävät verta nenästään ja huolella

  Reply
 • 6.7.2018 at 16:12
  Permalink

  Suomettuminen on nykyisin perseilyä, kumarretaan ja nuollaan sitten itään tai länteen, aina tuikataan puohon ja suomalainen häviää joka kerta.

  Reply
 • 6.7.2018 at 17:29
  Permalink

  The Left & Islam: Unholy Alliance

  kuten Lontoon pormestari Sadiq Khan
  heidän ääri vasemmiston liberaalien kanssa

  Reply
 • 6.7.2018 at 17:56
  Permalink

  Kun hän tulee Lontooseen ensi viikon perjantaina, haluamme tehdä hänelle selväksi,

  *että kaikki *

  Britanniassa nauravat hänelle, sanoo Murray.

  Anti-Trump protest in London: Protesters inflate a 6-metre orange Trump balloon

  Activists mock Trump with baby blimp

  esim

  Paul Joseph Watson on Britti

  että kaikki *

  Britanniassa nauravat hänelle

  VALE PELKÄÄ PASKAA MITÄ SYLKI VASURI ANTI TRUMPHIN SUUHUN TUO

  ja *iltalehti kertoo faktoina* tämän idiootin

  mielenvikaiset Leo Murray väiteet

  Paul Joseph Watson EI NAURA

  Paitsi Leo Murraylle

  ja pitää häntä aivokuoleena strutsina ääri liberali vasuri idiootina

  ja miljoonat muut Briteistä

  hänen 20 anti thrumph aktivistin tempaukselle

  se tuomitaan huonona vitsinä

  hänkään ei naura EIKÄ HÄNEN

  SEURAAJANSA

  Hänkin on Britti ja sadat tuhannet muut jotka eivät naura thrumphille

  Nigel Farage post-Brexit vote: You’re not laughing now, are you

  Reply
 • 6.7.2018 at 18:04
  Permalink

  ELI ILTALEHTI tekee raivoisa mielipide asenne propaganda
  julkaismalla vain yksipuolisesti tämän anti thrumphin mielipiteet faktoina

  Kun hän tulee Lontooseen ensi viikon perjantaina, haluamme tehdä hänelle selväksi,

  *että kaikki *

  Britanniassa nauravat hänelle, sanoo Murray.

  muiden mielipidettä en ole nähnyt iltalehden sivuilla

  Esim Nigel Farage

  ymmärätekö kuin brutaalia anti thrumph propagandaa iltalehti harjoitaa

  Reply
 • 6.7.2018 at 21:39
  Permalink

  Suomalaiset ovat erään somalin ilkunnan mukaisesti ”orjakansaa”, joita he kohta hallitsevat ja määräävät kuinka täällä ollaan. Näinhän se on totta joka sana. Perseennuolijoita, kaikki tyynni.
  Voin pahoin!
  Juha Sipilä on Angela Merkelin vaki-lipsuttelija ja hän todellakin pitää siitä.

  Reply
  • 7.7.2018 at 06:29
   Permalink

   Ei niin kauan kun minussa henki pihisee, siinä somalineekeri on väärässä.

   Reply
 • 7.7.2018 at 07:24
  Permalink

  Niinpä niin, mikään ei ole muuttunut suomettuneessa Suomessa, – vaikka moni erehtyy luulemaan, kiitos voimakkaan aivopesun – mielistelyn kohde on vaan vaihtanut paikkaa, joten päättäjiä vaihtamalla ei meno parane vaan lakkauttamalla koko poliittisten päättäjien eli tyranniuden mahdollistaminen

  https://blogit.mvlehti.net/anle/natural-order-luonnollinen-jarjestys-yksityisen-lain-yhteiskunta/

  https://blogit.mvlehti.net/anle/2016/03/02/laki-ja-oikeusjarjestelma-markkinaehtoiseksi-yksityinen-laki/

  Reply
 • 7.7.2018 at 12:08
  Permalink

  Jahas. Jotenkin tuntuu siltä, ettei Suomi ole koskaan ollut aidosti itsenäinen valtio. Globalistit ovat aina pitäneet Suomea kurkkuotteessa. Hyvin surullista. Ja mikä pahinta, ote vaikuttaa tiukkenevan koko ajan. Elämme mielenkiintoisia aikoja. Eliitti pitää otteessaan lähes koko maapalloa- jos se yhtään lohduttaa.

  Hyvä kuvaus suomettuneisuuden ajasta. Kiitos. Kommunismi on ollut yksi hieno eliitin keksimä työkalu orjuuttaa kansat. Nyt näyttää, että euvostoliitto on lipeämässä jonkinlaiseen vastaavaan hienoon kuvioon. Kommunismia muistuttavaan fasismiin. En tiedä – ehkä absurdiuteen. Jotakin suurta on kyllä menossa.

  Reply
 • 8.7.2018 at 10:13
  Permalink

  tänä päivänä kansanpetturi päättäjämme pelkäävät kansallismielisiä kansalaisiaan, koska joutuvat tuomiolle jos kansallismieliset pääsevät suomessa valtaan

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.