Naisia ennätyspaljon pörssiyhtiöiden hallituksissa

Tänä keväänä pörssiyhtiöiden hallituksiin on noussut enemmän naisia kuin koskaan aiemmin. Keskuskauppakamarin selvityksen mukaan kasvua viime vuoteen on tapahtunut kaksi prosenttiyksikköä ja kasvua naisten edustuksesta yhtiöiden hallituksissa on nähty kaiken kokoisissa yrityksissä. Nyt naisia on hallituksissa 29%.

Suurimmissa ”Large cap” –yhtiöissä on noustu 33 prosentista 34 prosenttiin, ”mid cap” –yhtiöissä 27 prosentista 29 prosenttiin ja pienemmissä ”small cap” –yhtiöissä 23 prosentista peräti 26 prosenttiin, eli jopa kolme prosenttiyksikköä.

Naisten edustusta hallituksissa on käsitelty pörssiyhtiöiden hallinnointikoodissa vuodesta 2003 lähtien. Vuodesta 2008 lähtien hallinnointikoodiin on sisältynyt täsmällinen suositus, jonka mukaan kummankin sukupuolen on oltava edustettuna. Naisten määrä pörssiyhtiöiden hallituksissa on suosituksen antamisen jälkeen noussut vuosi vuodelta 12 prosentista nykyiseen 29 prosenttiin.

Keskuskauppakamarin lakimiehen Antti Turusen mukaan kasvua ei olla saatu aikaiseksi pakottamalla, vaan yritysten omasta aloitteesta.

-”Nykyään on vaikea uskoa, että ennen vuonna 2008 voimaan tullutta uutta hallinnointikoodia naisia oli ylipäätään vain puolessa pörssiyhtiöiden hallituksista. Kymmenessä vuodessa maailma on todella muuttunut.”

Suosituksen taustalla EU-direktiivi

Vuonna 2016 uusittu hallinnointikoodi edellyttää pörssiyhtiöitä laatimaan monimuotoisuusperiaatteet, joissa yhtiön tulee määritellä muun muassa tavoitteet eri sukupuolten edustukselle hallituksessa. Suosituksen taustalla on EU-direktiivi.

Turusen mukaan, että vaikka molempien sukupuolten edustus toteutuu yhtiöissä keskimäärin hyvin, asiasta raportointi tuottaa yhtiöille vielä vaikeuksia. Useimmiten tavoitteet on ilmaistu ympäripyöreästi eikä seurannan osalta oteta selvää kantaa tavoitteiden toteutumiseen tai tavoitteissa edistymiseen.

“Ylimalkainen raportointi vaivaa myös sellaisia yhtiöitä, joiden hallitus koostuu jo nykyään tasapuolisesti miehistä ja naisista, jolloin riittäisi todeta, että tavoitteena on esimerkiksi nykytilanteen säilyttäminen”, Turunen toteaa.

Yhteensä 28 yhtiötä ei ilmoittanut mitään varsinaista tavoitetta vaan tyytyi korkeintaan toteamaan, että sukupuoli on yksi hallituskokoonpanon valmistelua ohjaava seikka esimerkiksi liiketoimintatuntemuksen, toimialaosaamisen ja iän ohella.

Lisäksi 5 pientä pörssiyhtiötä jätti noudattamatta hallinnointikoodin raportointivaatimusta, eikä sisällyttänyt monimuotoisuusperiaatteita lainkaan CG-selvitykseensä. Tämä on parannusta viime vuoteen, jolloin raportoimatta jättäneitä yhtiöitä oli vielä 22.

Lähde: Keskuskauppakamari

11 thoughts on “Naisia ennätyspaljon pörssiyhtiöiden hallituksissa

 • 14.5.2018 at 08:40
  Permalink

  Juu ja siinä missä tämä tietysti on sinänsä ihan hyvä asia, en sittenkään ymmärrä miten yksityinen toimija voidaan vapaassa oikeusvaltiossa pakottaa valitsemaan kaverit joita haluaa lahjoa jonkin ulkopuolisen kaavan mukaisesti.

  Niin ja kun seuraavaksi kommunistit äänestetään viherpeipposten kanssa keskenään hallitukseen lisäävät he kiimassaan tasajakoon kaikki loputkin 27 sukupuolta. Ja tietysti etnisyydet eli rodut joiden olemassaolo kuitenkin kielletään.

  Reply
 • 14.5.2018 at 11:52
  Permalink

  Vielä kun sais munat sinne naisten jalkojen väliin. Sen verran äijää monet nykynaiset haluu olla.

  Reply
  • 14.5.2018 at 17:10
   Permalink

   No saahan ne sinne laittamalla…

   Reply
  • 14.5.2018 at 23:36
   Permalink

   Sinusta siis on äijämäistä puolustaa itseään? Mä haluan olla kuin K-kaupan Anna enkä olla liian kiltti. Enkä odota avuttomana miestäni, yök. Minä pidän naisena puoleni jos joku mua uhkaa enkä ole ystävällinen tälle. Ei tuo oma mieskään alkaisi mua 24/7 auttamaan joka asiassa ja kyllä siinä tuntisi itsensä jo vammaiseksi. En mä halua olla mikään herrasmiesten käsivarsille pyörtyvä hauras prinsessa vaan nostan kuule ihan levytankoakin. Tulee ihan mieleen puolituttu nainen joka on näihin ählämeihin sekaantunut ja on nyt jonkin sortin prinsessa ja ylläpitää musun miesarvoa. Lähinnä säälittää ne tyttäret kun muslimiperheissä tytöistä kasvatetaan ”prinsessoja”, joiden puolesta tehdään kaikki asiat. Ei nuo tuota menoa tule oppimaan tervettä itsesuojeluvaistoa ja mitenkään omatoimisiksi. Antaisivat edes joskus antaa mahdollisuuden liikkua harrastuksiin yksin, tehdä kuperkeikkuja, heittää palloa, saada kuhmuja jne. kuin olla holhottava ”prinsessa” (pah). Normaali lapsuushan tuossa vaan viedään ja siihen päälle islamhuttu. Lähinnä naureskelen tuon naisen avuttomuudelle ja aina sen saamarin taukin pitäisi olla tätä naista auttamassa joka asiassa tai olettaa että mies aina kantaa kauppakassit kotiovelle saakka. Antoi joa lähimmän vastaanottokeskuksen asukkaiden kantaa kauppakassit kotiovelle heidän pyytäessä sitä ja muodostanut mielikuvan kuinka arabit on niin herrasmiehiä.

   Reply
   • 16.5.2018 at 07:24
    Permalink

    Jatkuva kateus ja omien naisellisten pyrkimysten edistäminen milloin milläkin nojalla, on kiintiöitä ja erillisiä lakeja tai suvakkimedia naukuu kuorossa, jos jokin asia nyt vähänkin sattuu olemaan pielessä naisnäkökulmasta.

    Samaan aikaan ollaan kuitenkin hiljaa kateellisina miehille ja ollaan niin äijää, kun se vaan sattuu tilanteeseen sopimaan, joten kyllä naisille pitäisi saada munat, ihan ehdottomasti!!!!

    Reply
    • 16.5.2018 at 09:40
     Permalink

     Minä en ainakaan kaipaa säälipisteitä sukupuoleni perusteella enkä lukihäiriöstäkään. Itselläni on ollut sen verran sinnikkyyttä että oon tehnyt kovaa työtä lukiossa venäjän ja englannin kielessä. Eipä ole mua tarvinnut paapoa toisin kuin feministiä. Enkä kaipaa kolmas sukupuoli tms. termiä vain sillä perusteella koska oon fyysisesti vahva. Jos feministi sanoo että voin olla mies koska oon lähes 180 cm nainen ja lihaksikas, niin se loukkaa mua.

     Reply
 • 14.5.2018 at 16:33
  Permalink

  Sehän on kaikille selvä mitä niissä firmojen hallitusten kokouksissa tapahtuu. Naiset saavat tahtonsa läpi joka asiassa manipuloimalla keskeisiä miesjäseniä antamalla heidän ymmärtää ehkä antavansa ja tietenkin myös antamalla kabinettien pimennoissa kokouksien jälkeen. Sama pätee myös eduskunnassa ja hallituksessa.

  Reply
 • 14.5.2018 at 16:37
  Permalink

  Mitä tekemistä tälläkin asialla on väestöryhmien välisen tasa-arvon kanssa? Sosioekonomisen asteikon alapäässä miehillä on selkeä yliedustus. Tietenkin myös pienipalkkaisten ja/tai pätkätöissä kärvistelevien naisten (ja miesten) asemaa tulisi parantaa. Pörssiyhtiöistä valtaosa on sitä paitsi globalistien ohjauksessa ja sieltä käsin ne vaikuttavat vahvasti politiikkaan siten, että kantaväestön suhteellinen asema omassa maassa heikkenee jatkuvasti.

  Reply
  • 14.5.2018 at 17:12
   Permalink

   Nykyajan kieroutuneen käsityksen mukaan tasa-arvo on toteutunut silloin kun vähemmistöä on enemmistö.

   Reply
 • 14.5.2018 at 20:28
  Permalink

  Nonni, nyt sekin ala saadaan menemään peremäkeä suoraan syvyyden syövereihin. Tunteellahan pörssiyhtiötä johdetaan. Syödään kasviksia ja ihquillaan tukka violettina.
  Naisten aitoa älykkyyttä, lahjakkuutta ja ammattitaitoa en vastusta enkä vastustele millään muotoa. Se on aivan toinen juttu tämä ”positiivinen syrjiminen” ja fifty-fifty -homma, joka kiintiöi osuudet matemaattisesti tässä tapauksessa niin ”luvallisesti” ja logiikka -uskoisesti, joka ei sitten millään kelpaa millään muulla elämänalueella naisille, vaan ”mutku se vaan tuntuu niin oikeelta ja silleen on aivan hurmaavan ihanaaaaa…”
  Feministit paasaavat naisten kiintiö osuuksista varsinkin hillotolpille pääsemisessä ja korkea palkka-aloille sekä statukseltaan merkittäviin asemiin yrityselämässä ja yhteiskunnassa pääsemiseksi ja näin feministisen ”tasa-arvo” käsityksen mukaisesti se loppupäässä tarkoittaa sitä, että naiset yksin könöttävät ökyportaissa muassaan ainoastaan nimeksi ”hankittu” kuck-mies myötä-juoksijaksi, joka erittää testosteronia vain juuri sen verran, että hänet voidaan ”mieheksi” laskea.
  Itse vannon kautta kiven ja kannon pätevyyden, tutkintojen, työkokemuksen, lahjakkuuden ja arvosanojen nimiin, joka määrittää kunkin työpaikan tai hallinnollisen aseman yrityksessä housuihin katsomatta.

  Reply
  • 14.5.2018 at 23:47
   Permalink

   Feministi itse väheksyy naisten kykyjä. Vingutaan kuinka naisia ei pitäisi paapoa mutta sitten pitäisi oikein PALOMIEHEKSI pääsyä helpottaa. Suomessa on käsittääkseni kuusi naispalomiestä, jotka tekevät samat asiat kuin miehetkin. Ei näytä kelpaavan. Tunnen itsekin yhden naisen, joka opiskeli palomieheksi ja hänen piti suoriutua samoista testeistä, opiskella samat asiat ja hänen pitää tehdä samat työtehtävät, mitään helpotuksia ei ole! Ei täällä sääliä saa liikuntavammaisena jos hakee yliopistoon. Olisiko kaksoistutkintoa suorittaessa mullekin annettu säälipisteitä keskivaikean lukihäiriön perusteella? Ei tullut kuuloonkaan vaan mä kirjoitin venäjän ja mulla oli ns. normaaleihin verrattuna enemmän ahkeruutta ja sinnikkyyttä. Yläasteellakin etsiskelin paljon tietoa vapaa-ajalla ja moni ihmetteli sellaistskin tietoa, mitä et ole välttämättä kuullut koulussa. Meissä lukihäiriöissä on paljonkin lukion ja korkeakoulututkinnon suorittaneita, meissä on sisukkuutta. Feministeillä ja ns. normaaleillakin voisi olla meiltä lukihäiriöisiltä opittavaa.

   Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.