Suomen ja Viron hallitukset yhteiseen historialliseen juhlakokoukseen Tallinnaan

Suomi ja Viro pitävät molempien maiden satavuotisjuhlavuotisuutensa kunniaksi yhteisen hallitusten välisen juhlakokouksen Tallinnassa 7. toukokuuta. Suomen hallitus vierailee Tallinnassa pääministeri Juha Sipilän johdolla ja tapaa Viron pääministeri Jüri Rataksen johtaman hallituksen.

Suomen ja Viron hallitusten yhteinen kokous on ensimmäinen maiden historiassa, ja siinä käsitellään molemmille maille tärkeitä yhteisiä kysymyksiä kuten liikenneyhteyksiä, digitaalisia yhteyksiä, kieli- kulttuuri ja koulutuskysymyksiä sekä yhteisiä kysymyksiä EU:ssa.

– Viro ja Suomi ovat toisilleen kaksi aivan erityistä maata. Meidän välillämme on vahva side. Haluamme kulkea yhdessä eteenpäin ja entisestään tiivistää yhteistyötämme molemmille tärkeissä asioissa. Kummankin maan satavuotisuuden täyttyminen on oikea hetki historiallisen juhlakokouksen järjestämiseen, pääministeri Sipilä sanoo.

Viro juhli omaa satavuotisuuttaan keväällä 24. helmikuuta. Suomen itsenäistymisen satavuotisuutta juhlittiin viime vuonna itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.

Kokous on monella tapaa ainutlaatuinen ja historiallinen. Toisen maan kanssa pidetty yhteinen hallituksen kokous on Virolle laatuaan ensimmäinen. Suomi taas kokoontuu ensimmäistä kertaa hallituksena Suomen rajojen ulkopuolella. Suomi ja Ruotsi pitivät hallitusten yhteisten kokouksen Hämeenlinnassa vuonna 2009. Silloin vietettiin suomalaisen hallinnon 200-vuotisjuhlavuotta.

Yhteiskokouksessaan maiden hallitukset työskentelevät neljän asiakokonaisuuden parissa. Liikkuvuuden ja liikenneyhteyksien kohdalla keskustellaan maiden välisten yhteyksien kehitysnäkymistä, raideyhteyksistä sekä Suomen ja Viron välisen tunnelin mahdollisuuksista. Yhteisten tietovarantojen hyödyntäminen ja uudet yhteistyöalueet ovat keskiössä digitaalisia yhteyksiä koskevassa keskustelussa. Koulutuksen ja kulttuurin alueella tarkastellaan muun muassa kansainvälistä koulutusyhteistyötä. Neljäntenä aiheena hallitukset keskustelevat Euroopan kehityksestä ja siitä, kuinka Euroopan unioni voi edistää yhteistä kestävää kasvua.

– Uskon että näillä neljällä osa-alueella meillä on mahdollisuus mennä nopeasti eteenpäin ja syventää yhteistyötämme. Esimerkiksi vilkas keskustelu tunnelista kuvaa sitä, kuinka paljon meillä on jokapäiväistä kanssakäymistä keskenämme. Itse näen vielä suuria hyödyntämättömiä mahdollisuuksia yhteisissä digitaalisissa palveluissa ja tietojenvaihdossa, pääministeri Sipilä toteaa.

Tallinnassa samana päivänä kokoontuvat myös kansliapäälliköt molemmista maista omaan juhlakokoukseensa. Viro esittelee poikkihallinnollista yhteistyötä ja yhtenä valtioneuvostona toimimista. Lisäksi kansliapäälliköt osallistuvat yhteiselle lounaalle hallitusten kanssa.

Lähde: Valtioneuvoston viestintäosasto

2 thoughts on “Suomen ja Viron hallitukset yhteiseen historialliseen juhlakokoukseen Tallinnaan

 • 1.5.2018 at 02:30
  Permalink

  Helsingin satama on maailman vilkkain matkustajasatama ja ei Tallinnakaan jää kauaksi. Ihmettelen että joku vielä sanoo tunnelin olevan täysin tarpeeton.
  Olisi mahdollista liittää Suomi suoraan manner-Eurooppaan.

  Reply
 • 2.5.2018 at 17:07
  Permalink

  Toivottavasti Viro pitää oman päänsä eli linjansa haittamaahanmuutossa sekä viittaa kintaalla isänmaallisuutensa, kulttuurinsa, uskontonsa ja etenkin kansansa väheksymisen ja Viron lipun maahan polkemisen.
  Suomi pyrkii mädättämään naapurinsa samalla periaatteella kuin omenoiden kanssa tapahtuu. Kun hyvän omenan viereen laitetaan mätä omena. Kohta tervekin alkaa mätänemään ja menettää terveen punan ”poskiltaan” muuttuen myrkylliseksi Lumikki -sadun noita-akan tarjoamaksi kavaluutta täynnä olevaksi tuhon hedelmäksi.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.