Lääkärihelikopteritoiminta laajenee kahdella tukikohdalla

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi 11.4.2018 kahden uuden lääkärihelikopteritukikohdan perustamisesta.

Nykyinen FinnHEMS Oy:n kuudesta tukikohdasta hoitama ensihoidon ilmailupalvelu kattaa 76 % Suomen väestöstä. Eduskunnan oikeusasiamies on ensihoidon yhdenvertaista järjestämistä koskevassa päätöksessään todennut, että olemassa olevalla lääkärihelikopterijärjestelmällä ei kyetä tarjoamaan yhdenvertaista ensihoitolääkärin saatavuutta hätätilapotilaille.

Oikeusasiamiehen päätöksen mukaan suurimmat kipupisteet ovat Pohjanmaalla ja Kaakkois-Suomessa. Ministerivaliokunnan päätöksen myötä palvelun kattavuus laajenee noin 85 %:iin väestöstä.

Ilmailupalvelun tuotantotapa arvioidaan

Lisäksi tarkoituksena on, että osana sote-uudistusta lääkärihelikopteritoiminnan järjestämisvastuu keskitettäisiin Pirkanmaan maakunnalle. FinnHEMS Oy siirtyisi Pirkanmaan maakunnan ja valtion omistaman Governia Oy:n omistukseen. Hallitus sopii Pirkanmaan maakunnan kanssa uusien tukikohtien rakentamisesta.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti, että valtio pääomittaa yhtiötä 40 miljoonalla eurolla ja Governia Oy:n omistukseen tulisi 10 % yhtiön osakkeista.

Arvio käytännön jatkosuunnittelusta ja tukikohtien sijoituspaikkakunnista tehdään sosiaali- ja terveysministeriöön ensi tilassa asetettavassa ensihoidon ilmailupalveluiden strategista kehittämistä selvittävässä työryhmässä.

Nykyiset lentotoiminnan ja -kaluston sopimukset päättyvät vuoden 2021 lopussa. Lentotoiminnan siirtäminen yhtiön omana työnä tekemäksi säästäisi vuotuisissa kustannuksissa. Tuotantotavan muuttamista arvioidaan yhdessä Pirkanmaan maakunnan kanssa osana työryhmätyötä. Käytännössä uudet tukikohdat ja mahdollinen tuotantotavan muutos otettaisiin käyttöön vuoden 2022 alusta.

Lähde: Valtioneuvosto

2 thoughts on “Lääkärihelikopteritoiminta laajenee kahdella tukikohdalla

 • 12.4.2018 at 10:56
  Permalink

  Tämä helikopteritoiminta on suurimmalta osin pelkkää näytöstä. Jos kerran helikopteri lähetetään paikalle jonne ambulanssilla on 5min matka ja helikopterilla 25min, sekä se joutuu jättäytymään yli kilometrin päähän onnetomuuspaikasta, niin kaikki ei ole mallillaan. Näitä kalliita lentotunteja nähdään Suomessa aivan liian usein.

  Ymmärrän helikopterin käytön esim. Saksassa jossa autobahnilla saattaa olla 50 autoa kasassa. Silloin helikopterilla pystyy laskeutumaan suman eteen ja siitä pääsee nopeasti töihin. Myös puoliraadot saa nopeasti liikkeelle. Mutta Suomessa, missä on kapeat tiet, paljon puita ja sähköjohtoja ja rakennukset ihan tiessä kiinni, mitä hyötyä täälä on noista? Ehkä pari kertaa vuodessa saadaan konkreettista hyötyä helikopterista. Mutta se onkin se mainosarvo se.

  Reply
 • 12.4.2018 at 18:06
  Permalink

  Kun köyhä suomalainen pääsee kerrankin hulikopterin kyytiin on hän niin huonossa kunnossa ettei siitä ole mitään iloa. Eikä siinä kaikki. Se päät käärii kun kerrankin pääsee mustan limusiinin kyytiin niin on kuollut kuin kivi. Ei kaljaa, ei kavereita, joille kertoa. Ei mitään. Niin no, monttu, joka sekin on ahdas kuin entinen junan vessa. Kun kerran muslimit saavat kaikkein viisaimman päätöksen mukaisesti mitä kuunaan on tässä ulottuvuudessa aina hamaan loppuun saakka tehty eli rekka-autokortin ”halvalla”, että saa panna vääräuskoisia halvalla, niin miksei voitaisi opettaa heitä lentämään helikopterilla aivan ilmaiseksi, koska kameli on lähtökohtaisesti yhtä viheliäisesti käsiteltävissa kuin hulikopterikin. Eikä lentolaite ”tykkää kyttyrää” vaan tottelee fysiikasta, aerologiasta, siitä, että puut saavat heilumalla tuulen aikaan ja loppuviimeksi sen, ettei koskaan periaatteen ihmisinä tehdä minkäänlaisia korjausliikkeitä vaan mennään minne tuuli kuljettaa eli lähimmälle torille, jossa nämä peevelin jehovalaiset tyrkyttävät lehtisiään, jotka ennen muinoin esittivät sitä maallista auvoa, jota nyky-Eurooppa justeeraa iloksemme ”iha ite” viinin ja aidon tyhmyyden voimalla, joka on Jumalaakin suurempi voimavara ja eikä se lopu koskaaaannnn…..

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.