Ruotsin FAST-joukot ottivat kiinni kaksi Suomen valepoliisirikoksista epäiltyä

Itä-Suomen poliisilaitoksen, Keskusrikospoliisin ja Ruotsin viranomaisten yhteistyönä on otettu kiinni erittäin suuren valepoliisirikoskokonaisuuden kaksi pääepäiltyä.

Itä-Suomen poliisilaitoksen tutkimaan rikosvyyhtiin liittyvät epäillyt otettiin kiinni keskiviikkona ja torstaina. Toisen epäillyn kiinniotosta Tukholmassa vastasi Ruotsin poliisin kansainvälisesti etsintäkuulutettujen kiinniottoon erikoistunut FAST-ryhmä yhteistyössä Keskusrikospoliisin viestiliikennekeskuksen kanssa. Toinen epäillyistä puolestaan saatiin kiinni Ruotsinlaivalla, kun hän oli matkalla Suomeen.

Epäiltyjen arvioidaan huijanneen iäkkäiltä asianomistajilta jopa 250 000 – 400 000 euroa, ja kyseessä onkin toistaiseksi suurin valepoliisihuijauksiin liittyvä rikoskokonaisuus. Tutkinnassa Itä-Suomen poliisilaitoksella on kaikkiaan 70 rikosilmoitusta ja samaan vyyhtiin liittyen Sisä-Suomen, Oulun, Länsi-Uudenmaan ja Hämeen poliisilaitoksilla on parhaillaan tutkinnassa yhteensä 20–30 rikosilmoitusta.

Epäillyt ovat poliisille tuttuja ja syyllistyneet aiemmin vastaaviin rikoksiin. He ovat olleet viime joulun alla vangittuna, mutta asioiden selvittämisen jälkeen heidät on vapautettu ja määrätty matkustuskieltoon. Molemmat ovat kuitenkin rikkoneet matkustuskieltoa ja poistuneet vuoden vaihteessa Ruotsiin, jossa heidän epäillään jatkaneen valepoliisirikosten tekemistä.

Ruotsista käsin tehtyjen epäiltyjen rikosten osalta pääepäiltyjä Suomessa ovat avustaneet useat eri henkilöt, jotka ovat toimineet niin sanottuina bulvaaneina. Heidän epäillään avustaneen pääepäiltyjä huijauksilla saatujen rahojen vastaanottamisessa ja siirtämisessä. Osa rikoksilla saaduista rahoista epäillään toimitetun Ruotsiin pääepäillyille.

Päätekijöiksi epäiltyjen kiinniottoa valmisteltiin tiiviissä yhteistyössä Itä-Suomen poliisilaitoksen, Keskusrikospoliisin ja Ruotsin viranomaisten kesken.

– Yhteistyö oli erinomaista ja toi toivottuja tuloksia. Epäiltyjen kiinniotoilla on merkittävää vaikuttavuutta, sillä heidän epäillään toimineen keskeisissä rooleissa valepoliisihuijauksia tekevässä organisaatiossa, sanoo valepoliisirikoksiin liittyvän tutkinnan yleisjohtaja, rikosylikomisario Kai Käkelä Keskusrikospoliisista.

Valepoliisirikosten selvittämistä ja rikollisten kiinnijäämistä on erityisesti viime kuukausina edesauttanut myös tiivis yhteistyö pankkien kanssa. Pankit ovat ilmoittaneet poliisille omatoimisesti havaitsemistaan mahdollisista rikoksista ja väärinkäytöksistä liittyen valepoliisirikoksiin. Lisäksi pankeilta saadut tiedot ovat olleet ensiarvoisen tärkeitä rikosten selvittämiseksi. Pankkien omatoimisella varojen jäädyttämisellä ja poliisin kanssa yhteistyössä tehdyillä tilien takavarikoinneilla on onnistuttu estämään yhteensä jopa sadan tuhannen euron suuruisten varojen päätyminen rikollisille.

Valepoliisi-ilmiö kasvoi voimakkaasti viime vuoden aikana, jolloin rikosilmoituksia virkavallan anastuksista ja törkeistä petoksista kirjattiin lähes tuhat.

– Huijauksia tehdään aggressiivisesti ja ne kohdistuivat suurimmaksi osaksi vanhuksiin. Viime vuonna rikolliset saivat näillä raukkamaisilla teoilla huijattua vanhuksilta yli miljoona euroa, Käkelä sanoo.

Lähde: Poliisi

One thought on “Ruotsin FAST-joukot ottivat kiinni kaksi Suomen valepoliisirikoksista epäiltyä

  • 10.3.2018 at 07:05
    Permalink

    500 vuotta ”kotoutusta”ja seilaamista Suomen ja Ruotsin väliä.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.