Vuoden 2017 katsastuksen vikatilastot julkaistu

Trafi on julkaissut henkilöautojen mallikohtaiset katsastuksen vikatilastot viime vuodelta. Tilastoissa on nyt mukana myös keskimääräiset mallikohtaiset ajokilometrit. Eniten autoja hylätään edellisten vuosien tapaan jarrujen ja etuakseliston vikojen vuoksi. Ensimmäisen kerran katsastukseen tulevista autoista hylätään keskimäärin 3 %.

Henkilöautojen mallikohtaisissa vikatilastoissa ei ole tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuodesta. Katsastuksen vikatilastot kertovat siitä, miten hyvin kyseisiä autoja on pidetty ja siitä, miten hyvin autot ylipäätään kestävät. Auton ikään katsomatta eniten hylkäyksiä tehdään etuakseliston ja jarrujen takia, kuten myös iskunvaimentimien sekä jousituksen vikojen ja puutteiden vuoksi.

Katsastustilastoihin on tänä vuonna tullut mukaan myös keskimääräiset mallikohtaiset ajokilometrit. ”Tämä on ollut odotettu uudistus, jonka avulla on mahdollista suhteuttaa auton kuntoa ajettuihin ajokilometreihin nähden. Samalla voi myös katsoa, millä automalleilla ajetaan keskimääräistä enemmän”, toteaa erityisasiantuntija Teemu Toivanen.

”Toukokuussa otetaan käyttöön uudet katsastusaikavälit. Uudet säännökset harventavat katsastusväliä ja ensimmäinen katsastus suoritetaan 20.5.2018 jälkeen käyttöönotettaville autoille nelivuotiaana, jonka jälkeen määräaikaiskatsastuksessa tulee käydä joka toinen vuosi aina kymmeneen vuoteen asti. Onkin mielenkiintoista nähdä, vaikuttaako tämä katsastuksen hylkäysprosentteihin jollain tavalla”, jatkaa Toivanen.

Jo käytössä olevat autot siirtyvät uuteen katsastusvälikäytäntöön vasta ensimmäisen, uuden käytännön aikana tehdyn katsastuksen myötä.

Alle 8-vuotiaiden autojen hylkäystrendi laskeva

Ensimmäistä kertaa määräaikaiskatsastukseen tulevista henkilöautoista on viime vuosina hylätty noin 3 %, mikä oli kolmivuotiaiden autojen osuus myös viime vuonna. Vuonna 2016 kolmivuotiaista hylättiin 2,8 %, vuonna 2015 hylkäyksen sai 3,0 % ja vuotta aiemmin 3,3 %.

”Kolmivuotiaiden autojen hylkäysprosentti on hyvin alhainen, mikä kertoo tämän ikäisten autojen hyvästä kunnosta”, toteaa Toivanen.

”Yleisenä trendinä viimeisen viiden vuoden ajalta voisi sanoa, että alle 8-vuotiaiden autojen hylkäykset ovat laskeneet tasaisesti”, kertoo erityisasiantuntija Ari Väisänen.

Kymmenvuotiaista autoista hylätään vuosittain yli 20 % ja hylkäysprosentti kasvaa tasaisesti auton vanhetessa.

”Määräaikaiskatsastuksen hylkäysprosenttitilastoja voi tarkastella helposti Trafin nettisivulta löytyvien interaktiivisten graafien avulla, joissa näkyy mm. viime vuoden määräaikaiskatsastukset, hylkäykset ja keskimäärin ajetut kilometrit eri käyttöönottovuosien 20 suosituimman mallin mukaan”, vinkkaa Väisänen.

Henkilöautojen mallikohtaiset katsastuksen vikatilastot on julkaistu Trafin nettisivuilla. Mallikohtaisista hylkäysprosenttitilastoista ilmenee käyttöönottovuosittain katsastettujen henkilöautojen hylkäysprosentit sekä kolme yleisintä hylkäykseen johtanutta syytä. Tilastoissa on mukana automallit, joita on esitetty katsastukseen vähintään 100 kappaletta.

Lisätietoja:
Katsastuksen vikatilastot 2017
Henkilö- ja pakettiautojen uudet katsastusaikavälit käyttöön 20.5.2018

Lähde: Trafi

One thought on “Vuoden 2017 katsastuksen vikatilastot julkaistu

  • 12.2.2018 at 14:43
    Permalink

    Nuo kilometrit ei vieläkään sovita autojen eroja. Jos samanvuotista 117tkm ajoneuvoa verrataan sellaiseen jolla on ajettu 175tkm niin onhan ymmärrettävää että 58% ajetussa on todennäköisesti 9-kertaa enemmän vikoja. Samassa ajassa kun 5% pyörimisnopeuden kasvu esim. lyhentää pyöränlaakereiden käyttöiän puoleen.

    No, mutta onhan se hyvä että nyt sentää näkee paljonko ko. autoilla yleensä ajetaan. Noista vuosista ja kilometreistä voi päätellä että Toyota kuskit ajaa kortteleita, ei maanteitä. Joka jo sinällään vaikuttaa ajoneuvon kestoon.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.