Juha Sipilän kolumni: Sisällissodan perintö velvoittaa vaalimaan eheyttä

Näinä päivinä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun Suomi ajautui veriseen sisällissotaan. Tänään eduskunnassa järjestettiin sisällissodan muistohetki, jonka viestinä oli kansallisen eheyden, sovinnon ja demokratian puolustaminen.

Tämän viestin annoimme eduskuntapuolueiden puheenjohtajien yhteisessä puheenvuorossa.  Sen jälkeen pidimme hiljaisen hetken, jossa muistimme sisällissodan uhreja, vankileireillä kuolleita ja kaikkea sodan aiheuttamaa inhimillistä kärsimystä.

Sovimme tämän muistohetken järjestämisestä yhdessä puheenjohtajien kanssa keskellä joulukuun kiivasta budjettiväittelyä. Tähän kiteytyy suomalaisen demokratian vahvuus. Voimme olla vahvasti eri mieltä yhteiskunnallisista kysymyksistä, mutta olemme kaikki sitoutuneet kansanvallan arvoihin.

Toimiva kansanvaltainen järjestelmä kyettiin hämmästyttävän nopeasti järjestämään sisällissodan raunioille. Voidaan puhua jopa Suomen ihmeestä.

Tämä ihme kiteytyy Väinö Tannerin sosiaalidemokraattisen vähemmistöhallituksen nimitykseen joulukuussa 1926. Vain kahdeksan ja puoli vuotta sisällissodan päättymisen jälkeen presidentti Lauri Kristian Relander nimitti maan johtoon hallituksen, jonka muodosti sisällissodan hävinneen osapuolen raunioille jälleenrakennettu puolue.

Valkoisten ja punaisten rajalinja luotiin valtiollisella tasolla lopullisesti umpeen maaliskuussa 1937. Presidentti Kyösti Kallio nimitti silloin ensimmäisen punamultahallituksen, jossa olivat mukana sekä sosiaalidemokraatit että maalaisliitto.

Kunnissa kansallista sovintoa lähdettiin rakentamaan paljon nopeammin. Ensimmäiset demokraattiset kuntavaalit järjestettiin vain puoli vuotta sisällissodan päättymisen jälkeen joulukuussa 1918.

Tämän päivän Suomessa on ehkä vaikea mieltää, miten tärkeä rooli kunnanvaltuustoilla oli kansallisen sovun ja eheyden rakentamisessa eräänlaisina rauhanvälittäjinä. Eri puolilla taistelleet miehet ja naiset opettelivat sotimisen sijasta sopimaan arjen asioista yhteisen kokouspöydän ääressä.

Olen pannut merkille, että tämä Suomen tarina herättää kiinnostusta maailmalla.

Se on myös valitettavan ajankohtainen tarina. Läheltä ja kaukaa löytyy esimerkkejä sisällissotien repimistä kansakunnista, joissa Suomen esimerkille olisi käyttöä.

Suomen tarina ja kansakuntamme yhdessä rakentama eheys ovat maailmankuuluja. Ne herättävät arvostusta. Suomalaiselle rauhanvälitysosaamiselle on ollut kysyntää ympäri maailmaa.

Suomella on edelleen paljon annettavaa globaalille yhteisölle kansallisen eheyden ja sovinnon rakentamisessa. Tätä rauhanvälityskyvyn kehittämistä ja osaamista on jatkettava kansainvälisesti. Konfliktien kestävä ratkaisu ei ole mahdollista ilman yhteiskunnan kaikkien osallistumista. Tämä pätee edelleen myös Suomessa.

Juha Sipilä

Pääministeri ja Keskustan puheenjohtaja

Lähde: Valtioneuvosto

20 thoughts on “Juha Sipilän kolumni: Sisällissodan perintö velvoittaa vaalimaan eheyttä

 • 26.1.2018 at 17:06
  Permalink

  Sipilähän vaalii tosi paljon maamme eheyttä päästäessään tänne moniosaajia.Rikostilastot ovat kumma kyllä huimassa kasvussa vaikka rauhanuskonnon edustajia ovat Ylenannin mukaan.

  Reply
 • 26.1.2018 at 17:26
  Permalink

  Vaalikoon Sipilä ”ehyttään” tyrmässä, jonne rikolliset kuuluvat.

  Reply
 • 26.1.2018 at 17:54
  Permalink

  Todellisuudentaju hämärtyy joskus hyvinkin rajusti, jos liikkuu liikaa samanmielisten seurassa. Ja vaikka sairausdiagnoosi ei täyttyisi, niin kansan kannalta lopputulema on sama kuin jos mies olisi vaikkapa rekihullu.

  Reply
 • 26.1.2018 at 18:22
  Permalink

  Ai, ja sikti Juha tuhoaa Suomea ja aiheuttaa eripuraa parhaansa mukaan. Kaikilla mahdollisilla keinoilla ja suurimmalla osalla mahdottomiakin.

  Reply
  • 27.1.2018 at 12:05
   Permalink

   Sipilän täysporvarihallitus on rakentanut kuilua erinomaisen hyvin kansan välille, ja valehtelee jotain muuta. Noin tyhmä mies ei voi olla ettei asiaa ymmärtäisi, ja vaikka olisikin niin se olisi jo eron syy. Suomen työttömiin kohdistuva Apartheid-politiikka, syrjintä, leimaaminen, vihapuhe ja sosiaalirasismi ovat kasvava trendi ja myös työläiset ovat tulilinjalla.

   Reply
 • 26.1.2018 at 18:23
  Permalink

  Sipilän täytyy olla vieläkin shokissa tai ukko on vieraantunut lopullisesti todellisuudesta.

  Reply
 • 26.1.2018 at 18:23
  Permalink

  Sipilä, tuo tampio insinöörinplanttu on varmaan nippelitietoa opiskellut mutta ei vaan isoimmista asioista tajua tuon taivaallista.
  Yhteiskunnan eheydestä höpisee ja toimii juuri siten että tulevaisuutemme on samanlainen kaaos mikä jo Ruotsissa on jokapäiväistä.
  Rinnakkaisyhteiskuntia sharialakeineen, no-go alueita, ammuskeluja, kranaatti-iskuja, raisnauksia, autojen ja koulujen polttoja.

  Reply
 • 26.1.2018 at 18:28
  Permalink

  HEKTOR. LAULOI AIKOINAAN ETTÄ LAPSI ON KAI PÄÄSTÄNSÄ SEKAISIN.

  Reply
 • 26.1.2018 at 18:40
  Permalink

  Minä olen suomalaisten puolella ja tuo kelmi nimeltään Sipilä kuuluu maanpettureiden joukkueeseen.

  Reply
 • 26.1.2018 at 18:43
  Permalink

  Nyt jos syntyisi sisällissota tuo ammuttais varmaan ensimmäisenä ja siihen asti kaikki olis varmaan samalla puolella.

  Reply
 • 26.1.2018 at 18:53
  Permalink

  ”globaalille yhteisölle kansallisen eheyden ja sovinnon rakentamisessa”. Putosin kärryiltä. Mitähän tuo oikein tarkoittaa? Mikä ihme on muka globaali yhteisö ja missä sen voi havaita? Jätkä on niin pihalla, että horisee joutavuuksia. Ei jatkoon, vaan ruumiilliseen kovaan työhön elämää oppimaan TUOTTAVASSA TYÖSSÄ YKSITYISELLÄ SEKTORILLA. Ehdotan siivousta, kaivurin perämiestä, Kivimiehen tai muurarin apparia, ei mitään luottamustehtäviä ja kovalla sykkeellä. Viiden vuoden yhteiskuntapalvelun jälkeen tarkistetaan tilanne. Jos ei suostu-vankilaan.

  Reply
  • 26.1.2018 at 19:20
   Permalink

   Kyllä ”Araska” sanoi nyt niin tyhjentävästi – tuohon ei ole mitään lisättävää. Rauhansanalainen Sipilä on päästänsä sekaisin! Kova työ on siihen ainoa lääke!

   Reply
  • 27.1.2018 at 08:42
   Permalink

   Kaikista pahin on kuitenkin samassa kappaleessa oleva lause: ”Konfliktien kestävä ratkaisu ei ole mahdollista ilman yhteiskunnan k a i k k i e n osallistumista”

   Eli Sipilä vihjailee eikä vain vihjaile vaan uhkailee epäsuorasti, että toisinajattelijoiden eli lähinnä kansallismielisten ja vapautta kannattavien on pidettävä suunsa (ja muut viestintävälineensä) kiinni ja toteltava kiltisti Sipilän ja muita poliittisen eli pahasti haisevan globalisaation ( = totalitarismi) kannattajia.

   Reply
 • 26.1.2018 at 19:15
  Permalink

  ”erkki” on selvästi oikeassa: ”lapsi on kai päästänsä sekaisin”. Mutta kuten huomaamme, ei valtiolla ole mitään keinoa saada häntä pois valtiojunan puikoista, vaan ajamme kohti peruuttamatonta katastrofia, kansakunnan tuhoa – Petteri Orpon ylitsevuotavasti sitä avustaessa. Sauli Niinistökään ei tee muuta kuin myötäilee Sipilää…
  Ei, kyllä nyt on aika saada määrätietoinen, kunnon asenteet omaava presidentti, joka käyttää jarrumiehen (-naisen) osaa edes siinä laajuudessa kuin se suinkin vain on mahdollista vielä riisutunkin vallan tilanteessa. Ja joka osaa sekä rohkenee vedota kansaan, jos ei sana tehoa! Laitetaan Laura Huhtasaari töihin ja Sauli koti-isäksi numerolla viisi (5), heti sunnuntaina!
  Muistakaa! Muistakaa! Muistakaa! Siis numerolla viisi (5) !

  Reply
 • 26.1.2018 at 20:33
  Permalink

  Setahan on ilmoittanut, että homot eivät voi eheytyä, joten Sipilän vaatimus eheydestä on selkästi syrjivä.

  Reply
 • 27.1.2018 at 00:03
  Permalink

  Niin, Suomessa oli kansa jakautunut kahteen poliittiseen aatesuuntaukseen, uskonto oli kuitenkin enimmäkseen sama kaikilla.
  Kehitysmaalaisethan sotivat pitkälti uskonnon takia ympäri maailmaa.
  Ja näitä tuodaan Suomeen useasta ”shithole” määritelmän täyttävästä maasta.
  (oli aivan loistava termi ehkä Trumpilta)
  Eli meidänkin maamme alkaa muuttua persläveksi ja siinä on eheys kaukana.
  Ja jos et hyväksy persläpeä, vähä-älyiset suvakit leimaavat sinut rasistiksi ja natsiksi ja elävät monikulttuurisessa fantasiassaan kunnes ovat vähemmistö joka likvidoidaan maahan tunkeutujien luomassa kalifaatissa.
  Jälkipolvet tulevat kiroamaan nykypäivän päättäjät jotka mahdollistivat nämä kansanvaihdokset 2000-luvun alkupuolella.
  Eikä mene kauaa kun Ruotsi on menetetty, eli siis muuttunut persläveksi josta kantaväestön rippeet pakenevat lopullisesti. Tämä 600-luvulle taantunut valtio tai mitä siitä on jäljellä tulee olemaan suuri uhka Suomelle jos Suomea enää on olemassa.
  Ehkä puoli Eurooppaa muuttuu yhdeksi isoksi SHITHOLEksi.

  Reply
 • 27.1.2018 at 10:03
  Permalink

  Suomen on syytä alkaa neuvotella Ruotsin kanssa rajasopimukset uusiksi. Enää ei käy vapaa matkustelu rajojen yli, sillä sopimukset on laadittu aikanaan siinä uskossa että maat pitävät rajaliikenteensä pohjoismaiden välisiä rajoja lukuunottamatta asiallisesti valvottuina, minkä Ruotsi on nyt raskaimman päälle vesittänyt. Alkaa olla aika siirtyä vakiomuotoiseen rajavalvontaan maiden välillä. Pohjoismainen yhteistyö on siltä osin mennyttä.

  Reply
 • 27.1.2018 at 12:19
  Permalink

  Ylen, HS:n ja kokoomusmoguli Eero Lehden Taloustutkimus Oy:n gallupeissa Sipilän oikeistoporvarihallituksella on varmaan edelleen sama Putinmainen kannatus kuin koko kansan ja työväen kokoomuspresidentti Sauli Niinistöllä. Kritisoivien määrä kasvaa koko ajan ja kommentoinnit ovat täynnä kritiikkiä, mutta silti kannatus jostain kumman syystä aina vain säilyy. +5.000€/kk tienaavien ja elinkeinoelämän etuja ajava Kokoomus on Suomen suosituin puolue, tämä kertoo jo jotain valtamedian ja galluptoimistojen rehellisyydestä, ehkä jopa koko vaalijärjestelmän rehellisyydestä. Vaalilippuihin pitäisi saada nopeasti tarkistusosa ja kuitti. Vaalituloslistat julkaistaisiin netissä hash-tiivistetunnistein ja jokainen voisi tarkistaa itselleen ladattavasta vaalitiedostosta että ääni meni oikealle ehdokkaalle. Myös kaikki tyhjäksi jääneet tarkistusosan sisältäneet vaaliliput rekisteröitäisiin vaalilautakunnassa, äänestyspaikassa, ja tyhjät äänestyksen jälkeen, jotta tyhjiä lippuja ei käytettäisi lisä-äänien tehtailuun. Tyhjien lippujen määrän pitää täsmätä tietyssä vaalipaikassa äänestäneiden kanssa, josta pidetään listaa vaalipaikassa.

  Reply
 • 27.1.2018 at 12:47
  Permalink

  Lukekaapa Timo Vihavaisen viimeinen blogi. Määrätyt tahot Suomessa haluavat painaa kokonaan villaisella sen, että vasemmisto venäläisten mittavalla taustatuella yritti muuttaa suomalaisen yhteiskuntajärjestyksen kommunismiin. Siitä olisi voinut olla tuomio maanpetturuudesta, mutta tulikin sisällissota.

  Sama taitaa toteutua uudestaan vähän muunneltuna. Nyt ovat asailla päättäjät, jotka levittävät muukalaisille punaista mattoa ja ajavat suomalaisia kahteen leiriin; kantaväestön etuja karsitaan, mutta muualta tulleiden kohdalla ei tarvitse säästää, koska he muuten voisivat suuttua ja radikalisoitua! Pahinta on se, että tätä pässinpää- ja epätasa-arvoista politiikkaa ei saisi edes arvostella!

  Reply
 • 3.2.2018 at 15:05
  Permalink

  Sipilä kumppaneineen on luomassa uutta kahinaa näin sadan vuoden kunniaksi!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.