Henkilö- ja pakettiautojen katsastusvälit harvenevat

Neljän kuukauden kuluttua voimaan tuleva uusi katsastussääntely harventaa henkilö- ja pakettiautojen määräaikaiskatsastusväliä nykyisestä. Uuteen katsastusaikaväliin siirrytään vähitellen ja ensimmäinen katsastus uuden lainsäädännön aikana tehdään vielä vanhan mallin mukaan.

Uusi katsastussääntely tulee voimaan neljän kuukauden kuluttua, 20.5.2018. Uuteen katsastusaikaväliin siirrytään vähitellen ja ensimmäinen katsastus suoritetaan vielä nykyisen katsastusaikavälin mukaan. Tiedot seuraavan katsastuksen ajankohdasta löytyvät joko Trafin sähköisestä palvelusta, rekisteröintitodistukselta tai katsastustodistukselta.

Tähän asti määräaikaiskatsastukseen on menty ensimmäisen kerran kolmivuotiaalla autolla, joka jälkeen on ollut välivuosi. Viidennestä vuodesta lähtien katsastuksessa on käyty vuosittain (3-2-1-1-malli).

Uudet säännökset harventavat katsastusväliä ja ensimmäinen katsastus suoritetaan 20.5.2018 jälkeen käyttöönotettaville autoille nelivuotiaana, jonka jälkeen määräaikaiskatsastuksessa tulee käydä joka toinen vuosi aina kymmeneen vuoteen asti (4-2-2-2-1-malli). Tämän jälkeen auto tulee katsastaa vuosittain. Jo käytössä olevat autot siirtyvät uuteen katsastusaikaväliin vasta ensimmäisen, uuden katsastussääntelyn aikana suoritetun katsastuksen jälkeen eli nyt käytössä olevat, alle kolmivuotiaat autot katsastetaan ensimmäisen kerran kolmivuotiaina.

”Oma auton seuraava katsastusaika on helpoin tarkistaa Trafin sähköisestä palvelusta. Samat tiedot näkyvät tietenkin myös auton katsastus- tai rekisteröintitodistuksesta”, kertoo erityisasiantuntija Teemu Toivanen.

”Jatkossa auton seuraava katsastuspäivä määräytyy edellisestä suoritetusta katsastuksesta, eikä enää auton käyttöönottopäivän mukaan. Jos esimerkiksi haluaa siirtää autonsa katsastusajankohdan kesälle, niin auton voi käydä katsastamassa kesällä, jolloin katsastusaika ajoittuu jatkossa myös samaan vuodenaikaan. Tätä katsastusajan rullaavuutta kannattaa hyödyntää myös käytettyä autoa ostettaessa, auton voi siis katsastuttaa niin osto- kuin myyntihetkelläkin”, muistuttaa Toivanen.

Uusi määräaikaiskatsastussääntely koskee myös raskaita nelipyöriä (L7e).

Lähde: Trafi

3 thoughts on “Henkilö- ja pakettiautojen katsastusvälit harvenevat

 • 23.1.2018 at 18:30
  Permalink

  …mutta muistaakseni edellyttää sitä että auto on huollettu merkkiliikkeessä.

  Ja vastavuoroisesti moottoripyöriä ei tarvitse vieläkään katsastaa kahden vuoden välein, kuten euroopassa. Tällä lailla lyödään yksityisiä katsastuasemia vyön alle niin että tuntuu. Heiltä viedää osa asiakkaista pois eikä anneta mitään tilalle.

  Saas nähdä moniko menee konkurssiin.

  Reply
 • 24.1.2018 at 05:03
  Permalink

  Ei koske köyhiä ja heikkoja, päinvastoin heidän autonsa otetaan pois kun saastuttavat niin. Tämähän on Sipilän hallituksen strategia ja salainen ohje. Köyhien pitää suorittaa itsemurhia tietty määrä vuodessa niin tavoitteet täyttyy.

  Reply
 • 25.1.2018 at 18:13
  Permalink

  Kun löysätään, niin jälki huononee. Jo nyt vuoden aikanakin ehtii teille ”kertymään” välttämättömimmiltä teknisiltä ominaisuuksiltaan täysin kelvottomia autoja, jotka ovat tikittäviä aikapommeja. Mitenkä olisi vielä turvavöiden käyttäminen vain joka toinen kuukausi?

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.