Punainen risti joutui ostamaan 750 000 litraa polttoainetta ylläpitääkseen vedensaantia Jemeniläisissä kapinalliskaupungeissa

Jemenin sisällissota alkoi maaliskuussa 2015 ja sen jälkeen maata on koetellut humanitäärinen kriisi toisensa perään. Länsivaltojen tukeman Saudi-Arabian asettamat materiaaliset saarrot muunmuassa polttoaineessa sekä tämän johtaman liittouman tekemät, tuhansia ihmisiä tappaneet pommitukset ovat olleet keskustelun ja kritiikin aiheena useaan otteeseen viimeaikoina.

Yli kymmenen tuhatta uhria vaatinut sisällissota on aiheuttanut suoranaisten sotatoimien uhrina kuolleiden lisäksi massiivisen, miljoonien ihmisen nälänhädän sekä yli 20 miljoonan ihmisen riippuvuuden humanitarisesta avusta. Erityisen haavoittuva Jemen on siviilien vedenjakelun osalta, joka Independentin mukaan on suuresti riippuvainen muunmuassa polttoaineesta, jolla käytetään veden saantiin käytettävissä pumpuissa.

Saudi-Arabia poisti saarron osasta maata, joka mahdollisti avun saapumisen joillekin huthi-kapinallisten hallitsemille alueille. Tästä huolimatta YK on ilmoittanut seitsemän miljoonan elävän yhä suoranaisessa nälässä ja miljoonien olevan vaarassa ajautua nälänhätään, mikäli tarvikkeita ei saada kuljetettua.

Punaisen ristin polttoaineapu riittää kahdelle kaupungille, kuukaudeksi

Kansainvälinen punainen risti ilmoitti ostaneensa pakon edessä 750 000 litraa polttoainetta turvatakseen kahden Jemeniläisen kaupungin, Hodeidan ja Taizin vedensaannin seuraavaksi kuukaudeksi. Punaisen ristin edustaja Iolanda Jaquemet kertoi ostoksen tilkitsevän pahimman tarpeen kaupungeissa toimivien vesiyhtiöiden osalta. Hänen mukaansa jo valmiiksi rutiköyhän maan polttoainepula heijastuu kasvatusvaikutuksin moniin elintärkeisiin aloihin.

Läntisiä maita on kritisoitu voimakkaasti näiden myytyä aseita Saudi-Arabialle ja tämän liittolaisille. Suurilta osin siviiliväestöön kohdistuvaa sotaa pidetään monilla tahoilla epäoikeutettuna. Saudi-Arabian asettama materiaalinen saarto sai alkunsa maraskuun alussa, kun kapinallisten laukaisema ohjus osui Saudi-Arabian pääkaupungin Riadin lähelle.

Liittouman mittavat pommitukset ovat joissain tapauksissa kohdistuneet esimerkiksi sairaaloihin ja hautajaissaattueisiin, vaikka se on oikeuttanut pommituksensa sillä, että ne on tarkoitettu shiialaisten huthi-kapinallisten tuhoamiseksi.

Lähde: Independent, BBC

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.