Kolumni: Kapitalismi syö Suomen elävältä

Suomi on siirtymässä sekataloudesta vapaaseen markkinatalouteen, kapitalismiin ja totaaliseen rahan valtaan. Työläisen kohdalla tämä tarkoittaa montaakin asiaa, mutta mielestäni tärkeimpänä seuraavaa: Koska tuotannon ja työväen kapasiteetti on rajallinen ja kasvu tuntuisi olevan jokin jumalainen tavoite jota kohti tulee kulkea hinnalla millä hyvänsä, tulevat työpaikat vähenemään ja palkat laskemaan. Palkkojen laskua ei tietenkään kukaan nyt usko, koska niin moni luottaa yhä ay-liikkeiden vipuvarteen neuvottelupöydissä, mutta ne ”uskomattomat” unohtavat vapaan markkinatalouden säännöistä sellaisen kohdan kuin että mikään ei pidättele yrityksiä, tuotantoa ja työpaikkoja täällä. Kuten olemme saaneet kansakuntana huomata, työpaikkojen siirtäminen ulkomaille tai henkilökunnan vähentäminen ei ole temppu eikä mikään. Nordea on ilmoittanut irtisanovansa 6000 työntekijää kannattavuuden nimissä, Suomen postilta on kadonnut tuhansia työpaikkoja ja hiljattain ilmoitti Kone:kin tuhannen työntekijän vähennystarpeesta. Koneenkin liikevoitto on ollut viime vuodet nousujohteista ja esimerkiksi vuonna 2016 se teki lähes 1,3 miljardin euron liikevoiton. Tämä ei jostain syystä riitä ja 100 työntekijän vähentämisellä pyritäänkin 100 miljoonan lisäsäästöihin…

Kone oyj. näyttää ”hyvää” esimerkkiä siitä mikä markkinataloudessa on tärkeää. Eivät työpaikat, eivät valtion verotulot, eivät palvelut… vaan raha. Toki ymmärrettävää että ihminen ahneudessaan käyttää hyväkseen sille suodut tilaisuudet, mutta mitä sitten tapahtuu muille ihmisille? Millä me maksamme kansakuntamme ja tänne enenevissä määrin virtaavien vieraiden ylöspidon, mikäli työpaikat ja sitä myöden verotulot vähenevät? Toki riippuu keneltä kysytään, sillä joillekin vastaus tuntuu olevan kerta toisensa jälkeen velka. Pankki antaa kyllä rahaa, lainaksi. Mitä sillä velkarahalla sitten hankitaan? No sillä maksetaan sosiaalitukia ja eläkkeitä, julkisen sektorin palkkoja ja ”investointeja, tuulivoimatukia ja pakolaisten paskoja puuroja. Tokihan valtaosa tästä palautuu valtiolle takaisin? Ei palaudu, vaan suurin osa jää esimerkiksi tuotteita ja palveluita tuottavien yrittäjien ja yrityksien omistajien taskuun. Tämähän tarkoittaa sitä, että valtio köyhtyy koko ajan? Niin se köyhtyykin. Käytännössä vähintäänkin lainojen koron verran, mutta todellisuudessa paljon enemmän.

Mihin velkarahaa sitten tulisi käyttää? Ei ainakaan syömiseen, se on vissi, mutta jospa aloitettaisiin valtionyrityksistä? Usein puhutaan omavaraisuudesta ja huoltovarmuudesta kriisiaikana, mutta entäpäs nyt rauhan aikana? Omavaraisuuden esimerkiksi työpaikkojen osalta luulisi olevan valtava kilpailuetu kansalle ja valtiolle, kun työntekijöistä kilpailee yksityisten kanssa rintarinnan myöskin valtio? Markkinatalous saisi kirittäjiä sekä tuotannon, että työvoiman saralle. Valtionyhtiöiden avulla valtio voisi konkreettisesti osallistua palkkojen ja elinkustannusten nousun suitsimiseen. Nyt se osallistuu esimerkiksi elinkustannusten säätelyyn vain lisäten niitä. Syyllinen tähän on valtion väkisin ylläpitämä, kallis tukijärjestelmä. Vuonna 2015 Kela maksoi asumistukia yli 1,7 miljardia, vuonna 2016 1,9 miljardia eikä trendi ole ainakaan laskeva. Vuokra-asuntoja välittävä, Kojamo oyj (entinen VVO) työllistää noin 300 henkilöä ja vuonna 2016 se teki 289,7 miljoonan euron tuloksen. Mitä valtio siis saa tuolla 1,7 miljardin euron sijoituksellaan? Toki kansa saa sillä helpotusta asumistukien muodossa mutta voiko joku väittää, että tämä on paras mahdollinen tapa hoitaa kansan elättäminen?Asiantuntijoiden mukaan asumiskustannukset esimerkiksi Helsingissä laskisivat 20-30%, mikäli asumistukiautomaatista luovuttaisiin.

Sanonpa vain, että esimerkiksi Kojamo Oyj:n pääomistajina on ammattiyhdistysten lisäksi muunmuassa eläkevakuutusyhtiöt Ilmarinen ja Varma. Mikäli eläkevakuutusfirmoilla on tällaisia bisneksiä, ei väitetyn eläkepommin luulisi olevan kummoinen haaste…

Mitäpä jos valtio kokeilisi työllistämistä? Siis todella kokeilisi sitä, eikä naamioisi TE-keskuksen satoja tuhansia työttömiä työllisyyskokeilujen, ”koulutusten” ja muun hutun taakse. Perustaisi valtionyhtiöitä, kilpailisi tuotannolla yksityisten kanssa ja karsisi yrittäjien kohtuuttomia työllistämiskuluja kovalla kädellä. Todellista syytä ei olla kerrottu. On kierrelty ja kaarreltu vastausta, mutta todellinen syy, markkinatalous ideologiana, on jätetty käytännössä koskemattomaksi. Todellakin, tukijärjestelmämme ja taloudellisen kurjuutemme syynä on käytännössä mihinkään perustumaton markkinatalouden ihannointi, joka sekä altistaa koko kansan hyvinvoinnin talousmaailman heilahtelujen armoille ja omistajien rajattomalle ahneudelle, että siirtää tietoisesti työpaikkoja halvemman kustannuksen maihin. Kansalle jää kysyjän roolin lisäksi nälkä.

On naurettavaa, että Suomessa puhutaan uhkaavasta työvoimapulasta, vaikka viimeisimpien tietojen mukaan täällä on virallisesti, siis byrokraattien hyväksyminä, työttömänä 275 600 henkilöä. Huolimatta hallituksen hehkutuksista ja itsensä kehumisesta, määrä ei ole merkittävästi muuttunut, etenkin kun otetaan huomioon ne kymmenet ja sadat tuhannet työttömät jotka ovat piilotettuina järjestelmään, kuten esimerkiksi ”yhdeksän euron miehet”.

Missä on Valmet, jolla huippuaikanaan oli suomessa yli 17 000 työntekijää ja nyt yksityistettynä 4600. Missä Enso oy (Nykyinen Stora-Enso) joka on työntekijöiltään suomessa supistunut 6700 työntekijään (Esimerkiksi yhtiöön sulautunut Oulu Oyj työllisti yksin n. 4600 työntekijää.) Sähköverkkojen myynti?  Aikeet yksityistää rautatiet? Miksi Rautaruukki myytiin SSAB:lle? Ruukilla oli parhaimmillaan yli 10 000 työntekijää Suomessa SSAB:n työllistäessä täällä noin 3300 henkilöä. Neste Oyj. on valtion enemmistöomistuksessa enää karvan enemmistöllä valtion omistaessa 50,1% yrityksestä ja huhuja senkin myymisestä on ollut. Samaan nippuun voitanee heittää myöskin Kemira, jonka henkilökunta on noin puolittunut sen huippuvuosista. Mitä kaikkea vielä ehditäänkään myymään ennen kuin valtio tulee järkiinsä?

Vuonna 2015 Suomessa irtisanottiin kaiken kaikkiaan 12 000 työntekijää ja valtio lepää leveällä persauksellaan vasemmiston vaatiessa korotuksia sosiaalitukiin! Meillä ei ole varaa tähän. Suomi tarvitsee sekataloutta, ei idealismia joka vie lopulta koko maan konkurssiin.

Järjestäkää nyt perkele töitä tänne!

Petri Perta

4 thoughts on “Kolumni: Kapitalismi syö Suomen elävältä

 • 10.11.2017 at 19:16
  Permalink

  Muistakaa duunarit ja persaukiset veronmaksajat äänestää vallassa olevia tai opposition vihervasemmistopuolueita , niin mikään ei taatusti muutu paremmaksi. Tehdään suomaliasta kehitysmaa yhdessä. Lisää maahantunkeutujia ja helvetisti lisää velkaa julkiselle sektorille. Siinä varma resepti ja jälkipolvi kiittää.

  Reply
 • 10.11.2017 at 23:02
  Permalink

  Jos meillä olisi oma valuutta ja itsenäisyys, niin tilanne olisi kokonaan toinen eli parempi.

  Reply
 • 12.11.2017 at 16:07
  Permalink

  Tämä on niin totta. On hallitukselta rikollista toimintaa jakaa samaan aikaan yritystukia, muka työllistymisen edistämiseen. Millään lailla ei voida taata tuettujen firmojen pysymistä Suomessa. Tukia on käytetty firmojen tuotekehitystyöhön, firmat ovat tulleet myyntikuntoon ja myyty kansainvälisille sijoittajapiireille. Myös Sipilä on myynyt ainakin yhden tuetun firmansa. Vasemmistoliiton äänestäminenkään ei taida auttaa tässä, he ovat jotenkin irtaantuneet juuristaan, taitavat häpeilläkin menneisyyttään. On aika palata vanhaan ja äänestää ihan reilusti kommareita. Itse olen tehnyt niin jo kahdessa edellisessä vaalissa. Ei tämä muuten muutu.

  Reply
 • 17.11.2017 at 07:29
  Permalink

  Äärikapitalistit ja äärikommunistit ovat liittolaisia keskenään pyramiidin huipulla.

  Aivan kuten olivat Toisen Maailmansodan aikana. Kulttuurimarxismi kukoistaa kapitalismissa.

  Ne kuuluvat kaikki pyramiidin huipulla samaan kerhoon. Samaan hyväveli kerhoon.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.