Eduskunnan tarkastusvaliokunta selvittää kotouttamispolitiikan hyviä käytäntöjä

Tarkastusvaliokunta selvittää tutkimushankkeella, mitkä ovat kannattavia ja toteuttamisen arvoisia kotouttamistoimenpiteitä erityisesti maahanmuuttajien työllistymisen kannalta. Tulosten on määrä valmistua keväällä 2018.

Kotouttamistoimenpiteitä käsittelevän tutkimuksen toteuttaa Kuntoutussäätiö ja tutkimuksen johtajana toimii VTT Mika Ala-Kauhaluoma.  Tarkastusvaliokunta on valinnut tutkimuksen toteuttajan avoimella tarjouskilpailulla.

Kotouttamistoiminnan hallinto on hajanaista eikä toimijoiden yhteistyö ja verkostoituminen aina toimi tehokkaasti. Kotouttamispolitiikan keskeisinä ongelmia on nähty pitkät odotusajat eri toimenpiteisiin ja palvelujen heikko saatavuus. Myöskään asiakkaiden siirtyminen eri palvelujen välillä ei ole toiminut hyvin.

”Haluamme saada tietoa myös kansainvälisistä hyvistä käytännöistä kotouttamistoimien ja työllistämisen välillä. Erityisesti Ruotsi, Hollanti ja Saksa ovat maahanmuuton suhteen kokeneempia ja kotouttamistoimiltaan kiinnostavia. Kotouttamislain uudistustyön yhteydessä kansainväliset kokemukset ovat erityisen hyödyllisiä”, kertoo tutkija Arno Tanner tarkastusvaliokunnasta.

Tutkimus pyrkii tuottamaan jäsenneltyä tietoa maahanmuuttajien kotoutumisen ja työllistymisen kehittymisestä 2000-luvulla erilaisten maahanmuuttajaryhmien näkökulmasta. Laadullisen tutkimuksen keinoin arvioidaan, onko valtion kotouttamisstrategia välittynyt myös maahantulijoille ja ovatko kotouttamistoimet pitäneet riittävästi sisällään suomalaisen yhteiskunnan arvojen ja toimintatapojen selvittämistä.

Tutkimustulosten perusteella tutkijoiden tulee esittää perusteltu arvio kotouttamispolitiikan onnistuneisuudesta ja keskeisimmistä kehittämiskohteista. Lisäksi tarkastusvaliokunta odottaa kehittämissuosituksia, miten kotouttamispoliittisten toimien positiivisia vaikutuksia voidaan lisätä kustannustehokkaasti, erityisesti työllistämisessä.

Tarkastusvaliokunta on tilannut vuodesta 2008 alkaen tutkimuksia, jotka on toteuttanut ulkopuolinen ja riippumaton asiantuntijataho. Selvitysaiheita ovat olleet mm. asuntopolitiikka, eduskunnan budjetti- ja valvontavalta, nuorten syrjäytyminen, harmaa talous sekä rakennusten kosteus- ja homevauriot.

Lähde: Eduskunnan tarkastusvaliokunta

4 thoughts on “Eduskunnan tarkastusvaliokunta selvittää kotouttamispolitiikan hyviä käytäntöjä

 • 9.11.2017 at 21:49
  Permalink

  Näkeehän tuon jo työllisyys- ja rikostilastoista: muut kotoutuvat, muslimit eivät. Uskonto kieltää.

  Reply
 • 10.11.2017 at 05:42
  Permalink

  KELA:n virkailijoiden työllisyys on nousussa, siinähän se ainut hyvä puoli. Mutta taikaseiniä on tullut roimasti lisää. Kestävyysvaje kasvaa kun julkinen puoli turpoaa ja kiky ottaa takapakkia. Mutta sehän ei haittaa kun kyse on matuista ja heidän hyvinvoinnistaan.

  Reply
 • 10.11.2017 at 13:29
  Permalink

  Ei kiinnosta -se paljonko tämä helvetin ”kotouttaminen” tulee maksamaan kiinnostaa mutta sitä meille maksajille ei suostuta kertomaan.

  Reply
 • 10.11.2017 at 16:24
  Permalink

  Taikaseinän vetovoiman tunteneiden matujen kotoutus, kuntoutus ja työllistäminen kuuluvat arvopohjaan joka ei katso hintaa vaan pintaa.
  Kantisten kohdalla hinta ja juustohöylä on tärkeämpää ja lopullinen ratkaisu on eutanasia jolla varmistetaan resurssien riittäminen matupaijaukseen.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.