Suomi aseistaa kansainvälisen yhteisön tuomitsemia, siviilejä pommittavia valtioita – Aseteollisuus vetää Lähi-Idässä ja sen osuus saattaa jopa kasvaa

Suomen aseteollisuus veti vuonna 2016 erityisen hyvin. 133,4 miljoonan euron edestä tehtyjä kauppoja voisi pitää loistavana saavutuksena. Vaikka luku ei ennätysvuoden 2014 lukuihin ylläkään, on summa silti huomattava. Eettisesti kaupat eivät välttämättä kestä päivänvaloa, sillä suurin osa sotatarvikkeiden viennistä kohdistuu valtioihin, jotka esimerkiksi pommittavat siviilejä.

Suomen asevalvontaraportin julkaisseen SaferGloben tutkija Kari Paasonen kertoo YLE:lle esimerkin Saudi-Arabiasta ja Arabiemiraateista, molemmat suomalaisen aseteollisuuden isoja asiakkaita, jotka molemmat käyvät sotaa Jemenissä.

-”Saudi-Arabian johtama liittouma on tehnyt toistuvasti iskuja siviilikohteisiin. YK on tuominnut iskut kansainvälisen lain vastaiseksi.”

Jos esimerkiksi Arabiemiraattien tilaamien 40 miehistönkuljetusvaunun käyttökohde on arveluttava, kukaan ei osaa sanoa mitä pitkällä käyttöiällä valmistetut laadukkaat aseet tekevät esimerkiksi kymmenen vuoden päästä.

-”Aseiden käyttöiät ovat kymmenien vuosien mittaisia ja Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien kaltaisten valtioiden kehitystä on mahdoton ennustaa. Suomesta vietyjä aseita on löytynyt aiemminkin laittomilta asemarkkinoilta.”

Suomen sotatuoteviennistä 62,7% suuntautuu Lähi-Itään, mikä onkin ollut maailmalla muotia aseteollisuuden parissa viime vuosina.

-”Keskeinen tekijä viennille on kasvanut epävakaus Lähi-idässä. Konfliktit Jemenissä, Syyriassa ja Libyassa ovat saaneet alueen maat varustautumaan.”

Patrialla on mainitun summan ulkopuolella vielä tähtäimessään suuri kauppa upporikkaan Qatarin kanssa, minkä toteutuessa maahan olisi tarkoitus viedä panssariajoneuvoja ja kranaatinheittimiä. Lähi-Idän osuus asekaupasta saattaa siis tulevaisuudessa entisestään kasvaa.

Lähde: SaferGlobe, YLE

One thought on “Suomi aseistaa kansainvälisen yhteisön tuomitsemia, siviilejä pommittavia valtioita – Aseteollisuus vetää Lähi-Idässä ja sen osuus saattaa jopa kasvaa

  • 23.10.2017 at 22:38
    Permalink

    Oliko vuoden 2015 (yhä jatkuva!) lähi-idän invaasio suomeen kenties jonkin eliitin tekemän asekaupan ehtona? Tältä ajatukselta ei voi välttyä kun katsoo mitä on viimevuosina tehty ja jätetty tekemättä. Jos Suomi olisi sivystynyt valtio se lopettaisi rättipäiden kanssa pelehtimisen -se ei ole kansan edun mukaista.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.