Verkkohyökkäys Italian suurinta puoluetta vastaan

Italian oppositiossa olevan Viiden Tähden Liikkeen (M5S) verkkoalusta on joutunut hyökkäysten kohteeksi. Hakkeri tai hakkeriryhmä nimimerkillä R0gue_0 on sekä julkaissut että omien sanojensa mukaan myynyt bitcoineilla haltuunsa saamat käyttäjätiedot. Hakkeri myös julkaisi perättömiä juttuja kuten nopeasti vitsiksi todetun väitteen demaripääministeri Renzin antamasta miljoonan euron lahjoituksesta.

Hyökkäys on vakavaa uhkailua oppositiopuoluetta kohtaan. Koko Viiden Tähden Liikken syntymisessä verkko mahdollisuuksineen on ollut aivan keskeisessä roolissa. Puolueen viime vuonna edesmennyt perustaja Gianroberto Casaleggio oli nero kiukkuisen koomikko Beppe Grillon takana.

Rousseauksi nimetyllä puolueen verkkoliittymällä kaikki puolueen jäsenet ovat voineet osallistua mm. lakiesitysten muotoiluun ja äänestää kaikissa puolueen sisäisissä äänestyksissä, kuten presidenttiehdokkaasta ja siitä pitääkö Beppe Grillon edes mennä hallitusneuvotteluihin. Suuri osa puolueen sisäisestä viestinnästä kulkee Rousseau-verkkoalustan kautta.

Viiden tähden liike on gallupeja johtava Italian parlamentin alahuoneen suurin puolue, joka on pitkälti eristetty Euroopan kansallismielisten puolueiden tapaan, vaikka sitä ei olekaan pystytty leimaamaan esimerkiksi ”rasistiseksi” ja ”ihmisvastaiseksi”, koska sitä varten Italiassa on kansallismielisempiä puolueita, joista suurin on Pohjoisen liitto (Lega nord). Viiden tähden liike on kuitenkin suurin piikki vanhojen puolueiden lihassa, sillä se vaatii suoran demokratian lisäämistä Sveitsin malliin ja alkuun kansanäänestystä mm. euroerosta.

Lähteet: beppegrillo.it, Corriere della sera

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.