Syyhytartunnat Suomessa kovassa kasvussa, tunnista oireet ajoissa

Hoitoon on suomessa saatavilla vain yksi lääke, NIX merkkinen 30g tuubi kertahoitoon. Selvitimme lääkkeen hintakehityksen 10 vuoden ajalta.

Vuonna 2004 lääke maksoi 18,22€. Seuraavat 6-vuotta lääkkeen hinta nousi noin 1€/ vuosi. Vuonna 2014 hintaa tuli lääkkeelle lisää yli 5 euroa. Vuonna 2015 3 euroa ja 2016 lääke maksoi 37.76€/ 30g tuubi.

Kysyimme Turun länsimäen apteekista syyhytartunnan yleistymisestä. Saimme 40-vuotta apteekkialalla olleelta henkilöltä vastaukseksi lääkettä menevän tänä vuonna enemmän kuin koko 40-vuotisen apteekkiuran aikana.  Suurin osa lääkkeen ostajista on nuoria ja keski-ikäisiä ihmisiä. Kysyimme mikä vaikuttaa yht´äkkiseen syyhyn lisääntymiseen? Vastaus oli ympäripyöreä ”sitä voi jokainen miettiä.” Apteekissa työskennellyt henkilö piti lääkkeen hintaa kovana ja mainitsi ongelmaksi kilpailijoiden puutteen.

Iltalehti haastatteli vuonna 2016 Vantaan tartuntatautien vastaavaa lääkäriä, Kirsi Valtosta, joka kertoi tarkemman vastauksen tartuntojen lisääntymisestä. ”Valtosen mukaan syyhypunkkia on erityisesti lapsilla, hoivalaitoksissa ja maahanmuuttajilla.” Suoraa syytä Valtonen kuitenkin karttaa kertomasta haastattelussa.

Tarkkaa tietoa syyhytartuntojen määrästä on vaikea saada, koska syyhyä ei tilastoida erikseen. Syyhytartunnat jäivät Suomessa vuosikymmenten saatossa niin vähäisiksi, ettei ihmisillä ole oikein tietoa enää taudista, eikä taudin oireista. Tämä on osasyy taudin nopeaan leviämiseen.

Mikä on syyhy?

Syyhyn aiheuttaa 0,3–0,5 mm:n pituinen hämähäkkieläimiin kuuluvan syyhypunkki, joka leviää ihmisestä toiseen läheisen kosketuksen kautta. On mahdollista, että syyhyn saa myös syyhyä sairastavan lakanoista tai muista vaatteista, sillä punkkinaaras elää 1–2 vuorokautta ihon ulkopuolella. Eläimiin ihmisen syyhypunkki ei tartu eivätkä eläinten punkit ihmiseen. Punkkinaaras elää ihossa pari kuukautta, jona aikana se munii ihon sarveiskerrokseen kaivamaansa käytävään 60–90 munaa. Kuoriutuneet toukat ovat nymfivaiheen jälkeen sukukypsiä aikuisia kymmenen päivän kuluttua. Syyhykutina alkaa 3–6 viikon kuluttua tartunnasta.

Oireet:

  1. Syyhyn pääoire on kova iltakutina. Ihossa ei näy alkuvaiheessa juuri mitään
  2. Kutinan ja raapimisen jatkuessa etenkin sormiväleihin, kämmeniin ja ranteisiin, pikkulapsilla myös jalkapohjiin, ilmestyy punkkinaaraan kaivamia, 0,5–1 cm:n pituisia käytäviä, joiden toisessa päässä punkin voi erottaa pienenä harmaana pisteenä
  3. Syyhyssä lääkäri pyydystää punkkinaaraan nuppineulalla tai muulla tylpällä neulalla sormissa, kämmenissä, ranteissa tai jalkapohjissa olevan käytävän päästä. Joskus se on yllättävän vaikeaa, sillä kovasta kutinasta huolimatta punkkeja voi olla vain 5–10 kpl koko ihossa.

Lähteet: Iltalehti, Terveyskirjasto, linkissä lisää tietoa taudista, Apteekkariliitto (hinta), Turun länsimäen apteekki.

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.