Poliisin vinkkivideo opastaa: Vesille mukaan kunnon varusteet ja terve järki

Kelien lämmetessä monen mieli alkaa tehdä vesille. Vesiliikkujan tärkeimmät varustukset ovat terve järki ja varovaisuus, mutta yksin ne eivät riitä. Tarvitaan asianmukainen vene ja kunnolliset varusteet.

Poliisin verkkosivulla julkaistussa vinkkivideossa muistutetaan, että veneessä olisi oltava ainakin:

 • Mela, airot tai ankkuri köysineen.
 • Tyhjennysvälineenä ämpäri, äyskäri tai pumppu.
 • Hyväksytty pelastusliivi, kelluntapukine tai pelastuspuku jokaiselle veneessä olijalle.
 • Tietyissä venetyypeissä myös hyväksytty sammutin. Sammuttimen kunto on syytä tarkistaa keväällä ennen veneilykauden alkua. Veneessä käytettävä sammuttimen tarkastus on tehtävä vuoden välein.
Pelastusliivit pelastavat vain päällä

Kaikissa moottorilla varustetuissa veneissä ja yli viisimetrisissä purjeveneissä on oltava pelastusliivit kaikille veneessä olijoille.

– Laki ei edellytä pelastusliivien päällä pitämistä, mutta poliisi suosittelee vähintään pelastusliivien esille ottamista. Tärkeää on muistaa, että vain päällä ne pelastavat. Lisäksi vanhat liivit on hyvä vaihtaa silloin tällöin uusiin. Myös ns. paukkuliivit on hyvä testata säännöllisin väliajoin ja vaihtaa niiden sisältämät patruunat uusiin, ylikomisario Jarmo Puustinen Poliisihallituksesta sanoo.

Ankkurista ja airoista tai melasta on hyötyä, jos veneeseen tulee moottorivika. Tyhjennysväline on tärkeä vuodon varalta. Myös ajan tasalla oleva vesistö/merikartta on tärkeä turvavaruste. Se ei ole pakollinen, mutta puoltaa paikkaansa kivikkoisilla vesillämme.

– Hyvin varustautunut ”kapteeni” tietää oikean reitin ja välttää tätä kautta karikot. Lisäksi poliisi suosittelee pitämään mukana matkapuhelinta sekä varavirtalähdettä ja riippuen veneestä, suojaamaan puhelimen kosteudelta oikealla tavalla. Veneilyn kestosta ja mahdollisesta reitistä on myös hyvä mainita tutulle, kaverille tai sukulaiselle lähti sitten lyhyelle tai pitemmälle reissulle.

Vesilläkin liikennesäännöt

Puustinen korostaa, että vesilläkin on omat liikennesääntönsä ja nopeusrajoituksensa.

– Varsinkin taajamien läheisyydessä ja kapeikossa on hyvä selvittää alueen nopeus- ja aallontekokiellon rajoitukset. Viisas veneilijä hiljentää vauhdin sopivaksi ilman rajoituskylttiäkin, jos se on pienemmän veneen turvallisuuden takia tärkeää. Laitureissa ja rannoilla olevat veneet kannattaa myös ottaa huomioon, Puustinen sanoo.

Poliisin vesiliikennevalvonnan tavoitteena on edistää hyvää veneilytapaa, vähentää juopuneena veneilyä ja edistää turvavarusteiden käyttöä. Rikoslain mukaan alusta ohjaava henkilö syyllistyy vesiliikennejuopumukseen, jos hänen veressään on alkoholia vähintään 1,0 promillea.

– Parhaat veneilykokemukset saa selvin päin, Puustinen sanoo.

Lähde: Poliisihallitus

One thought on “Poliisin vinkkivideo opastaa: Vesille mukaan kunnon varusteet ja terve järki

 • 22.5.2017 at 11:12
  Permalink

  Poliisin vinkki paukkuliivien osalle ”Tuhlaa rahasi”. Jos kerran testaat paukkuliivit, ne ovat käyttökelvottomat sen jälkeen. Vai eikö tullut mieleen?

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.