Lehdistön sananvapautta poljetaan Kokemäellä (video)

Suomen lait ja määräykset eivät koske maahanmuuttajia tai heidän parissaan puuhastelevia suomalaisia aktiiveja. Tähän päätelmään voi tulla, kun katsoo YouTubesta Kokemäkeläinen-lehden julkaiseman videon.

Jakamisen Paikka ry:lle on myönnetty 40 000 euroa Leader-tukea toimintaan, jonka puitteissa Kokemäelle on perustettu etnisiä ruokia tarjoava ruokala Bazaari. Tilossa tarjotaan myös parturipalveluita. Erittäin edulliset hinnat ovat hyväksi kuluttajille, mutta eivät paikallisille yrittäjille. Joidenkin tulkintojen mukaan alhainen hinnoittelu jopa vääristää kilpailua alueella.

Videolla Kokemäkeläinen-lehden toimittaja haastattelee turvapaikanhakijoiden ohjaajaa hieman kireissä tunnelmissa. Ohjaaja kieltäytyy vastaamasta moneen kysymykseen mm. työsuhteisiin ja rahoitukseen liittyen, ja kieltää toimittajaa menemästä keittiöön kuvaamaan.

Kun toimittaja pyytää malliruoka-annosta, taustalla näkyy, kuinka ruokaa otetaan astiasta paljain käsin. Siis ilman mitään ottimia. Myös asianmukainen keittiövaatetus, esimerkiksi esiliina, päähine tms. loistavat poissaolollaan.

Suomalainen ei pääse mihinkään vastaaviin töihin edes lyhytaikaisesti ilman hygieniapassia tai alan koulutusta. Lisäksi terveystarkastajat pitävät huolen siitä, että ohjeistus ja hygienia ovat ruokapaikoissa riittävällä tasolla. Näiden etnisten ravintoloiden kohdalla ilmeisesti eivät ole samat määräykset ja vaatimukset käytössä, sen verran hurjalta touhu näyttää.

Varsinainen yllätys tulee videon loppupuolella, kun ohjaaja alkaa rakennuksen ulkopuolella toimittajan tehdessä lähtöä vaatia toimittajan kuvaamaa materiaalia etukäteen katsottavaksi, jotta sieltä voidaan sensuroida pois kohdat, joita he eivät halua julkaistavaksi.

Keskustelun yhteydessä myös keittiöhommissa olevat turvapaikanhakijat tulevat ulos tupakalle ja kuvaavat lehden toimittajaa. Keskustelun taustalla koko ajan huutelevan, ja jossain vaiheessa kuvissakin vilahtavan nähtävästi suomalaisen henkilön asema yhdistyksen toiminnassa jää arvoitukseksi.

Toimittaja luonnollisesti kieltäytyy ennakkosensuurista ja julkaisee videotallenteen sellaisenaan. Myöhemmin lehti julkaisee asiaan liittyen myös toisen videon, jossa toimittaja soittaa Jakamisen Paikka ry:n toiminnanjohtaja Terhi Vainionperälle kysyäkseen häneltä kahvilassa ilmenneistä hygienia-asioista sekä rahoituksesta. Toiminnanjohtaja ei halua vastata kysymyksiin, vaan lyö toimittajalle luurin korvaan.

Näin puuhastellaan julkisen rahoituksen turvin Suomessa. Toiminnan taustoista ei kerrota, muihinkaan kiusallisiin kysymyksiin ei vastata, hygienia näyttäisi olevan vähän niin ja näin, ja yhtään poikkipuolista sanaa ei saisi touhusta kirjoittaa. Onko toimijoiden vara olla yhtä ylimielisiä vielä senkin jälkeen, kun tukirahahanat menevät kiinni?

Lähde: Kokemäkeläinen-lehti 1, 2

 

One thought on “Lehdistön sananvapautta poljetaan Kokemäellä (video)

  • 22.5.2017 at 16:12
    Permalink

    Onhan tosi nuijia naisia.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.