Salaliitto ja disinformaatioskene lietsoo vihaa ja vastakkainasettelua myös Suomessa

Yhdysvalloissa olemme nähneet kaksi myrhanyritystä presidenttiehdokasta kohtaa. Kummallakin epäilyllä tekijällä on lähes identtinen tausta, Demokraattien kannattajia ja aktiivisia politiikan seuraajia, somessa lietsoneet vihaa ja vastakkainasettelua. Heidän maailmankuvansa on perustuneet pelkoon ja ahdistukseen, tämän maailman he ovat luoneet itselleen hyppäämällä salaliitojen syvään päätyyn. Kun ihminen alkaa uskoa omiin harhaisiin salaliittoihin pienenee maailma ja nähdään vain oma kupla. Joka sitten näyttäytyy hyvin ahdistavana ja pelottavana. Siitä seuraa sitten vihanlietsonta ja jopa ääriteot mitkä nyt nähdään Yhdysvalloissa.

Meillä Suomessa on täsmälleen samaa toimintaa, täällä on myös ihmisiä mitkä on pienentänyt maailmankuvansa pelkoon ja ahdistukseen. Suomen salaliitto ja disinformaatioskene on aktiivinen ja vihan lietsonta jokapäiväistä. Halutaan jakaa ihmiset keskenään vihaamaan toisiaan mitä hulluimmilla teorioilla. Nämä salaliittoja ja disinformaatiota jakavat henkilöt saattavat olla ihan merkittävillä paikoilla yhteiskunnassa. Esimerkiksi Janne ”Rysky” Riiheläinen on tästä varoittava esimerkki. Riiheläinen on kiinnitettynä Yleisradioon, Aalto yliopistoon projektityöntekijänä ja kirjoittaa eri medioihin blogeja.

Riiheläinen on erityisen aktiivinen viestipalvelu X:ssä, jossa vihanlietsonta ja hullut salaliittoteorian tulevat näkyviin useina ”twiitteinä” päivittäin. Riiheläinen saattaa valehdella ihmisistä mitä tahansa ja jos ei ole mitään valehdeltavaa, niin semmoinen valhe tai mustamaalaus sitten rakennetaan itse jostain aivan päättömästä asiasta. Yksi älytön esimerkki mikä on pakko nostaa esiin, jotta ymmärrätte tämän asian älyttömyyden. Silakkaryhmä loi feikki anonymous Twitter tilin, jonka Riiheläinen tiesi feikiksi, ja sieltä sitten julistivat milloin mitäkin ”iskua” mikä kohdistettiin milloin mihinkin. Yksi oli Tokentube, Tokentube laitettiin omatoimisesti kiinni ja feikkiryhmä huomasi tämän, tästä feikkitili teki twiitin, että ovat kaataneet sivun koska Venäjä sitä ja tätä. Eli he loivat feikkitilin missä valehtelivat kaataneensa sivun, juttu on siis alusta lähtien keksittyä, feikkitilintilin luomisesta lähtien! ja mikä älyttömintä tämä tieto siirrettiin wikipediaan ”faktana”, näin he luovat vaihtoehtoista todellisuutta. Surullisinta tässä oli, että MTV Uutiset teki tästä uutisen ja vielä livenä, siis täysin keksitystä tarinasta jonka pointti oli, että ”Venäjän asialla”, mikä ei pitänyt siis alkuukaan paikkansa. Tämäkin feikktitapahtumasarja johti tappo sekä väkivaltauhkauksiin ja sitä sillä ilmeisesti haettiin.

Riiheläinen kun twiittaa jotain, täytyy ketju vihasta, Riiheläinen ei tähän puutu ja ketjuissa solvataan ja yllytetään jopa väkivaltaan. Nyt kun olemme nähneet mitä Yhdysvalloissa on käynyt ja mihin nämä salaliitto ja disinformaatioskenet lietsonnallaan pyrkivät on mielestäni aiheellista nostaa tämä yhteiskuntaa vaarantava ongelma yleiseen keskusteluun. Varsinkin kun nämä vihaa ja jopa väkivaltaa lietsovat henkilöt on Yliopistossa asti kiinnitettynä. Ei ole yhteiskunnalle hyvä asia, että vastakkainasettelua ja väkivaltaa lietsotaan jopa Aalto yliopistosta asti. Pahimmillaan tämä vihanlietsonta voi mennä  tutkimuksiin mukaan ja antaa uskottavuudeen ja hyväksynnän väkivaltaa sekä vastakkainasettelua edistävälle toiminnalle.

On aika puuttua vastakkainasetteluun ja vihanlietsontaan, ennen kuin meillä Suomessakin luisutaan yhtä pitkälle kuin Yhdysvalloissa. Riiheläisen kaltaisten agitaattoreiden paikka ei ole yliopistossa eikä myöskään Yleisradiossa. Tässä on kansallinen turvallisuus vaarassa jos annamme vihaa lietsovien ihmisten vahvistaa tavoitteitansa merkittävillä yhteiskunnallisilla paikoilla.

Nämä agitaattorit näkevät joka paikassa uhkia ja vihaa, surullinen esimerkki oli tältä aamulta. Riiheläinen twiittasi Perussuomalaisten Mauri Peltokankaan käyneen Kärkkäisellä, siis tavaratalossa. Riiheläinen kommentoi seuraavasti ”Kansanedustaja Mauri Peltokangas ei ole vain Kärkkäisellä kävijä, vaan myös äärioikeistolaisen Suomen Sisun piiripäällikkö. Lisäksi hän on mm. maan sisäisestä turvallisuudesta ja ulkomaalaisiin liittyvistä asioista vastaavan eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja.”

Nostan tämän siksi tähän esiin jotta näätte, kuinka mistä vain saadaan leivottua ”huono ja kauhistuttava asia” tällä kertaa tavaratalossa käynti oli maalituksen ja vihanlietsonnan arvoista ja tämäkin älytön twiitti käynnisti heti vihaa lietsovan uhoomisen. Agitaattorit niin kuin Riiheläinen on, saavat kuplansa henkilöt jopa tälläisestä älyttömästä twiitistä käymään ihmisten päälle.

Salaliiton ja disinformaatioskenen toiminnassa ei ole mitään sääntöjä, siellä tehdään kaikkensa, että saa jonkun tietyn tai useamman ihmisen tuhottua valhein, lopulta luisutaan niin syvälle vihassansa, että tulee murhanyritykset ja muut väkivaltaan tähtäävät teot työkalupakkiin, niin kuin yhdysvalloissa nähtiin.

Tämä peli pitää puhaltaa ajoissa poikki, jotta emme ole Yhdysvaltojen tilanteessa.

Juha Korhonen

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.