Veikkauksen monopoli kaatuu – Kopioidaanko Ruotsin malli Suomeen?

Muualla maailmalla Suomi on noussut tunnetuksi viimeisenä Euroopan unionin jäsenvaltiona, jolla on vielä käytössä rahapelimonopoli. Veikkaus on nauttinut monopoliasemasta jo useiden vuosien ajan, ja vielä muutama vuosi sitten tämä järjestely oli vielä kannattavaa. Veikkaus on yritys, jonka kaikki suomalaiset tietävät, eikä sen näkemiseltä ole voinut välttyä. Osittain juuri tämän vuoksi Veikkaus on pitkään ollut suomalaisten ensimmäinen vaihtoehto niissä tilanteissa, kun kuluttajat lähtevät pelaamaan lottoa tai lyömään vetoa.

Tilanne on kuitenkin hiljalleen kääntymässä päälaelleen, ja Veikkaus ei ole enää nauttinut samalla lailla suomalaisten suosiosta kuin aiemmin. Tilanne on muuttunut jopa niin paljon, että Veikkaus on menettänyt liki 50% asiakkaistaan ulkomaisille toimijoille. Tästä syntyneiden keskusteluiden pohjalta ja Veikkauksen aloitteesta eduskunta teki päätöksen, jonka mukaan Veikkauksen monopoliasema puretaan vuoden 2025 loppuun mennessä.

Monopoliaseman purkamisesta on ollut puhetta jo aiemmin, mutta tällöin keskustelut ovat pyörineet enemmän ulkomaisten yritysten toiminnan estämisestä Suomessa, eikä niiden tuomisesta Suomeen. Tämän hetken tietojen mukaan Suomi tulee päivittämään arpajaislakia ja lanseeraamaan lisenssijärjestelmän, jossa otetaan paljon inspiraatiota länsinaapurista. Ruotsi lanseerasi oman lisensointijärjestelmän vuonna 2019.

Ruotsin lisensointijärjestelmästä esimerkkiä 

Kun Ruotsiin lanseerattiin uhkapelisivustojen lisensointijärjestelmä, herätti se alkuun epäilyksiä ja kysymyksiä. Vaikka ensimmäinen vuosi lisensointijärjestelmän käyttöönoton jälkeen oli melko haastava, ovat tulokset pitkällä tähtäimellä olleet positiivisia. Syy positiivisille seurauksille on se, minkä Suomi tulee todennäköisesti Ruotsilta kopioimaan: tiukat rajoitukset sille, kuka ansaitsee saada Suomen uhkapelilisenssin. Jokaisen Suomen lisenssin haluavan tulisi siis täyttää tiukat kriteerit muun muassa suojauksien, vastuullisen pelaamisen sekä riippuvuuksia ehkäisevän toiminnan suhteen. Tällä tavalla markkinoilta karsitaan pois heikot toimijat.

Nyt, liki viisi vuotta Ruotsin lisenssijärjestelmän lanseeraamisen jälkeen, on uhkapelisivustojen valikoima jälleen todella laaja, ja samalla myös laadukkaampi ja turvallisempi. Epäluotettavat tai kyseenalaista toimintaa harjoittavat uhkapelisivustot on on helppo heittää pois markkinoilta, jolloin jäljelle jää vain juuri ne toimijat, jotka oikeasti ovat hyviä vaihtoehtoja. Esimerkiksi tällä hetkellä monet uusimmat uhkapelisivustot voivat olla hieman kyseenalaisimpia, ja lisenssien myötä myös näistä voitaisiin karsia vain ne parhaat uudet vedonlyöntisivustot markkinoille.

Ei suurta vaikutusta tavalliseen pelaajaan 

Kun lisenssijärjestelmä tulee Suomessa käyttöön, muuttuu ensimmäisien kuukausien aikana uhkapelikenttä huomattavasti. Aluksi Suomessa laillisesti toimivia sivuja tulee olemaan vain muutamia, mutta jo alle vuodessa valikoiman uskotaan olevan tunnettujen brändien osalta liki ennallaan. Erona tulisi tietenkin olemaan laatu, sillä heikompitasoiset sivustot eivät voisi enää laillisesti toimia Suomessa, jonka vuoksi kuluttajilla ei ole huijatuksi tulemisen riskiä. Valikoiman hetkellinen kutistuminen vaikuttaa tavalliseen pelaajaan vain lyhyen aikaa, ja sillä on vain positiivisia seurauksia kaikkien näkökulmasta.

Toinen potentiaalisesti kuluttajiin vaikuttava asia tulevat olemaan bonukset, varsinkin jos Suomi lähtee seuraamaan Ruotsin mallia lisensointijärjestelmässä. Ruotsissa nimittäin rajoitettiin sitä, kuinka suuria bonuksia uhkapelisivustot saavat jakaa. Tämän myötä markkinoilta poistuivat kaikista suurimmat bonukset, joka on tietenkin negatiivinen asia tietylle kuluttajaryhmälle. Tämä kuitenkin voidaan nähdä myös positiivisessa valossa. Vaikka Ruotsissa tarjotaan nyt pienempiä bonuksia kuin aiemmin, ovat niiden säännöt ja ehdot entistä helpompia ja pelaaystävällisempiä. Kun brändit eivät voi kilpailla bonuksen koolla, kilpailevat ne ehdoilla.

Lisensointijärjestelmä on tuottavampi ratkaisu 

Lisenssijärjestelmä tuo auttamatta turvallisuutta Suomen uhkapelimarkkinoille, mutta herättää samalla kysymyksen siitä, miten Suomessa korvataan ne varat, jotka Veikkaus menettää. Veikkaus käyttää tunnetusti suuren osan tuloistaan tukeakseen erilaisia järjestöjä, ja kun tuottoa tulee Veikkaukselle vähemmän, on lahjoitettavaa rahaa tietenkin vähemmän. Vai onko?

Sen mitä olemme voineet oppia Ruotsin mallista on, että lisensointijärjestelmä ei ole vain turvallisempi, vaan myös tuottoisampi ratkaisu kuin monopolin ylläpito. Vaikka itse Veikkauksen tulot tulevat auttamatta putoamaan, voidaan niitä kompensoida lisensointiin liittyvillä maksuilla Jokaisen ulkomaisen toimijan tulee maksaa säännölliset lisensointimaksut, jotka ainakin osittain korvaavat jo Veikkauksen tappiot.

Vielä suurempi tulonlähde ovat kuitenkin verot, sillä jokainen ulkomainen toimija on Suomen lisenssin myötä velvollinen maksamaan voitoista tietyn määrän rahoja verona suoraan valtiolle. Nämä kaksi tulonlähdettä laskettuna yhteen, voi Suomi tehdä lisensointijärjestelmän avulla enemmän voittoa kuin Veikkauksen monopolilla. Tämä sama tapahtui myös Ruotsissa Svenska Spel -nimisen yrityksen kanssa, joka on paikallinen Veikkaus, ja jolla oli monopoliasema vielä vuoteen 2019 asti.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.