Suomi maksoi viime vuonna EU:lle yhteensä 2 307 miljoonaa euroa

Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan Suomen nettomaksu unionille oli viime vuonna 798 miljoonaa euroa. Nettomaksu laski toissa vuodesta, jolloin se oli 970 miljoonaa euroa.

Asukasta kohden laskettuna maksu laski 175 eurosta 144 euroon. Nettomaksu kuvaa karkeasti jäsenvaltion EU:lta saamien tulojen ja EU:lle tilitettyjen maksujen erotusta.

Suomi maksoi viime vuonna EU:lle yhteensä 2 307 miljoonaa euroa. Suomen suhteellinen maksuosuus EU-budjettiin oli 1,78 prosenttia (2 536 miljoonaa euroa ja 1,82 prosenttia toissa vuonna).

Tästä arvonlisäperusteisen maksun osuus oli 297 miljoonaa euroa, bruttokansantuloon perustuvan maksun osuus 1 812 miljoonaa euroa ja kierrättämättömän muovipakkausjätteen määrään perustuvan maksun osuus 60 miljoonaa euroa. Lisäksi Suomi maksoi joillekin jäsenvaltioille myönnettyjen maksukorjausten takia 136 miljoonaa euroa. Suomen maksut pienenivät toissa vuodesta yhteensä 228 miljoonalla eurolla.

Viime vuonna Suomi keräsi 297 miljoonaa euroa tulleja ja sokerimaksuja, joista 223 miljoonaa euroa tilitettiin suoraan unionille ja 74 miljoonaa euroa jäi valtion talousarvioon kantopalkkiotuloina.

Puola suurin saaja euromääräisesti, Saksa suurin maksaja

EU:n kokonaismenot olivat viime vuonna 243 miljardia euroa. Jäsenvaltiot saivat unionin ohjelmista rahoitusta yhteensä 151 miljardia euroa. Unionin talousarvion kautta kulki myös elpymisvälineestä jäsenvaltioille annettava rahoitus. Komissio otti lainaa kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta ja jakoi 62 miljardia euroa jäsenvaltioille avustuksina.

Loput rahoituksesta meni unionin ulkopuolisille valtioille, kansainvälisille järjestöille tai hankkeisiin, joiden saajaksi ei voida nimetä yksittäistä jäsenvaltiota.

Euromääräisesti eniten rahoitusta unionin budjetista sai Puola, jonka osuus EU:n budjetista jaettavasta rahoituksesta oli 18,3 miljardia euroa ilman elpymisvälineen osuutta. Perässä tulivat Ranska (16,9 miljardia euroa) ja Italia (14,6 miljardia euroa).

EU:n budjetin tulojen kokonaismäärä oli yhteensä 245 miljardia euroa. Tästä 156 miljardia euroa oli jäsenvaltioilta kerättäviä omia varoja eli tuloja, joista noin 83 prosenttia siirrettiin unionille kansallisten talousarvioiden kautta.

Kansallisilla rahoitusosuuksilla mitattuna unionin suurin rahoittaja oli Saksa (30,8 miljardia euroa). Perässä tulivat Ranska (24,2 miljardia euroa) ja Italia (16,7 miljardia euroa).

Komissio ei enää julkaise lukuja jäsenvaltioiden nettomaksuasemasta. Komission aikaisemmin käyttämä nettomaksulaskelma oli niin sanottu tasapainolaskelma, jossa jäsenvaltioiden yhteen laskettu nettomaksujen summa on nolla: se ei siten ole suoraan jäsenvaltion saamien tulojen ja menojen erotus. Nettomaksulaskelma ei sisällä unionin hallintomenoja, ja tulopuolella laskelma huomioi ainoastaan kansallisista talousarvioista tulevat maksuosuudet (ei esimerkiksi tullituloja, jotka tilitetään suoraan unionille).

Lähde: Valtiovarainministeriö

5 thoughts on “Suomi maksoi viime vuonna EU:lle yhteensä 2 307 miljoonaa euroa

 • 15.9.2023 at 11:41
  Permalink

  Täyttä paskaa maksaa latiakaan, jos emme kuuluisi eu hun, saisimme itse, ja pärjäisimm

  Reply
 • 15.9.2023 at 11:44
  Permalink

  Entä se 6,6 miljardia, josta ei latiakaan vielä ole tullut takaisin ?

  Reply
 • 15.9.2023 at 12:39
  Permalink

  Ja mitä tolla rahalla saadaan? Lisää maksuja EU:lle, lisää matuja, sakkaava talous, dystooppista umpihullua kiristystä arkisiin asioihin jne..

  Reply
 • 15.9.2023 at 12:45
  Permalink

  Juuri tänään YLEispropaganda otsikoi että Suomen EU maksut ”halpeni” viime vuonna, mitä se tarkoittaneekaan. Historian valossa, ei mitään.

  Voisimme mielellään ”halpuuttaa” YLEispropagandaa 500 miljoonalla.

  Reply
 • 15.9.2023 at 20:23
  Permalink

  EU on järjestäytynyttä ja ERITTÄIN byrokraattista rikollisjärjestön järjetöntä toimintaa. Jo vuosia vuosia sitten EU palkkasi rintarottingilla tilintarkastajan etsimään klappia tilikirjoista ilmeisenä tarkoituksena pasteerata korruptio vapaana lafkana. No, kuinkas kävikään? Tilntarkastaja ilmeisesti maanantailapsi eli keski-eurooppalaisesti epätyypillisesti yltiö-rehellinen ja osaava. Kun tilintarkastaja oli aikansa setvinyt niin koko karmeus paljastettiin palkkaajille eli EU:n nk. ”rahaliikenne” oli peräti perin päin ukrainaa.(ei tuolloin – vertauskuva). Ja niin totta kuin olla voi, kyseinen onneton tilintarkastaja oli mafiatyyliin päästä omasta hengestään, vaikka sanotaan, että viestintuojaa ei pidä tappaa. Eikä edellinen ole liioittelua tänne ”impivaaralaiseen lintukotoon”, sillä kauniimmanpuoleinen bulgarialainen toimittajanainen raiskattiin ja murhattiin pääkaupungin puistossa, koska hän teki tutkivaa journalismia EU:ssa rehottavasta korruptiosta. Tuo todellinen toimittaja maksoi hengellään ja koskemattomuudellaan joko bulgarialaisen mafian (oikean) tai sitten itsensä EU-pahisten toimesta. koska ilmeinen ”salaliittoteoria” alkoi muuttumaan kirkkaaksi todellisuudeksi ellei ”jotain tehdä”. Saksan linnunaivoinen EU:n ”johtotähti” on kuulu nainen jo bideniläiseen luokkaan nousseena tyhjänpäiväisyyksiä puhuvana ja kävelevänä korruptiona. ”Loijeri” siirrettiin EU;n palkkalistoille kotimaansa politiikasta puolususminiosterin pimpiltä (pallilta) lahjusrahojejn vastaanottamiskohun takia ja täydellisenä tunarina legendaarisen tyhmyytensä ansiosta ministerispostinsa alisuorittamisena. V. 2015 saksalaiset sotilaat sotaharjoituksissa kokovat sellaista kiväärien puutetta, että ”hätä keinot keksii” tyyllin harjanvarret maalattiin mustaksi, joilla ”wehrmaht” osoittelivat miehistönkuljtusvaunujen ikkunoista lehdistön seuratessa mokomaa esitystä. Ja kaikki tämä on niin totta kuin se kuuluisa ”disinformaatio” Joka lienee todellisimmiillaan sänkykamarissa!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.