Onko Suomessakin myytävä CBD-öljy oikeasti hyvä vaihtoehtohoito?

Kannabidioli eli CBD on yksi hampun aineosista ja sitä on käytetty vaihtoehtoisina hoitokeinoina ja hyvinvointilisänä maailmalla jo vuosia. Lähiaikoina se rantautui myös Suomeen ja sitä voidaan löytää helposti kauppojen hyllyiltä ja verkkokauppojen valikoimista. Sitä voidaan nauttia suun kautta muun muassa öljynä, makeisina tai välipaloina, mutta siitä on valmistettu myös ihonhoitoon sopivia tuotteita.

Vaikka ensikuulemalta kannabidioli kuulostaa huumeelta, sitä se ei kuitenkaan ole. Nimittäin CBD-tuotteet vaikuttavat kehoon ei-psykoaktiivisesti eikä siis kyseessä ole harhoja tai huumaustilaa luovasta THC:sta eli tetrahybrokannabiolista.

 

Myös THC:tä löytyy hampusta, mutta niiden suhde vaihtelee eri lajikkeiden mukaan eikä CBD-tuotteista löydy lähes yhtään THC:tä. Kannabidiolilla ei siis ole huumaavia vaikutuksia, koska se valmistetaan juuri sitä varten tuotetusta teollisuushampusta.

CBD-öljyn terveysvaikutukset ovat tutkimuksen alla

Hampusta johdetulla kannabidiolilla uskotaan olevan terveysvaikutuksia. Niiden on mainostettu vähentävän stressiä, tuovan lievitystä unettomuuteen ja ahdistukseen sekä kognitiivisiin ongelmiin. Vaikutuksia tukevaa tieteellistä tutkimusta on kuitenkin vielä hyvin vähän. Etenkin CBD öljy sekä sen vaikutukset ovat tarkan ja laajan tutkimustyön alaisuudessa.

Siitä on tullut kuitenkin melkoinen muoti-ilmiö vaihtoehtoisia hoitokeinoja etsivien keskuudessa etenkin Keski-Euroopassa. Sitä on voitu ottaa käyttöön eräänlaisena ravintolisänä, jolloin se tukee muutenkin puhtaita ja luonnonmukaisia elintapoja. Sitä käyttäneet ovat sanoneet olevansa elämänsä kunnossa ja kannabidiolin olleen puuttuva pala tasapainoiseen elämään.

 

Vaikka tutkimustuloksia on vähän tai ne ovat ristiriitaisia keskenään, maailmalta on kuulunut uskomattomiltakin kuulostavia uutisia koskien etenkin CBD-öljyn käyttäjiä ja syöpäpotilaita. Yksittäistapauksista ei voida kuitenkaan tehdä johtopäätöksia ja syövän sekä kannabidiolin yhteyttä tutkitaan tällä hetkellä laajemmin etenkin Isossa-Britanniassa.

Vaikutustapa on suurin mysteeri

Syy, miksi tutkimustietoa on vaikea saada, johtuu siitä, että kannabidioli vaikuttaa kehon endokannabinoidijärjestelmään, joka on itse lääketieteelle vielä mystinen sekoitus reseptoreita ja hermoja. Sen tiedetään säätelevän jollain tavoin kehon normaaleja toimintoja, kuten ruokahalua, muistia, immuunijärjestelmää ja unta.

 

Täten Suomessa kannabidiolia sisältävää lääkettä voidaan käyttää laillisesti esimerkiksi MS-taudin lihasrefleksien hillintään ja joissain harvoissa tapauksissa myös erittäin vaikean epilepsian hoidossa. Tällöin lääkäri määrää hoidon tapauskohtaisesti.

 

Vaikka Suomessa sitä voidaan käyttää lääkkeenä vain hyvin harvoin ja monesti vain lääkärin omalla harkinnalla, riittävällä diagnoosilla tai jopa perustuen lääkärin omiin kokemuksiin, Maailman terveysjärjestö WHO on suositellut CBD:n vapauttamista kiellettyjen aineiden listalta.

CBD-tuotteiden suosio perustuu uutisiin

Kaikenlaiset hampputuotteet ovat erittäin suuressa suosiossa Yhdysvalloissa, josta se on siirtynyt Eurooppaan ja lopulta Suomeen. Tietous CBD öljystä ja sen mahdollisista vaikutuksista on kuitenkin levinnyt etenkin kaikenlaisten uutisten ansiosta.

 

Lisäksi nykyihmiset haluavat kiinnittää huomiota hyvinvointiinsa yhä enemmän, jolloin he etsivät jatkuvasti uusimpia terveysilmiöitä ja ovat valmiimpia tekemään kokeiluja, kunnes löytävät juuri itselleen sopivan ravinteen, harrastuksen tai muun tuotteen, esimerkiksi ihonhoidon suhteen.

 

Sosiaalisesta mediasta on voitu lukea yhtä lailla bloggaajien ja some-vaikuttajien omia kokemuksia CBD-öljyn hyödyistä, jotka ovat niin ikään herättäneet mielenkiintoa ja kokeilunhalua. Muualla Euroopassa, etenkin Tsekeissä, CBD-öljyä voi ostaa yleisemmin, mutta Suomestakin sitä myydään joissain muodoissa kaupoissa ja etenkin verkossa, josta sitä tilataan Suomeen ulkomailta asti.

Perusterveen ihmisen käytöllä ei ole esteitä

Aivan kuten minkä tahansa muunkin mahdollisia terveysvaikutuksia ehkä olevan tuotteen kanssa, myös CBD-öljyn käyttöön ei ole esteitä, jos olet perusterve aikuinen eikä sinulla ole jatkuvaa lääkitystä. Tällöin mahdollisesta käytöstä on aina hyvä keskustella lääkärin kanssa.

 

Sillä on kuitenkin saatu lupaavia tuloksia eri sairauksien hoidossa, vaikka pitkäaikaiset haitat ja hyödyt odottavat vielä tarkempien tutkimusten päättymistä. Täten sen käyttö on jokaisen omalla vastuulla.

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.