Ylioppilas- ja teekkarilakit

Suomessa näkee paljon erilaisia opiskelijoiden lakkeja. Erityisesti keväisin katukuvassa saattaa nähdä useita päähineitä. Pääosin lakit ovat valkoisia, mutta muutamia erivärisiäkin lakkeja tapaa nähdä aina silloin tällöin. Mitä lakit sitten ovat ja mitä ne edustavat? Tässä artikkelissa kerromme ylioppilaslakeista sekä yliopisto-opiskelijoiden teekkarilakeista, lisäksi kuulet miten niitä kuuluu käyttää.

Valmistujaislakeilla on eri merkitys

Suomessa on ilmainen koulutus, toisin kuin monissa muissa maissa. Peruskoulu ensimmäisestä yhdeksänteen luokkaan on kaikille ilmaista, eikä yksityiskouluja juurikaan ole, vaan lähes kaikki nuoret ovat valtion ylläpitämissä oppilaitoksissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa yksityiskoulut ovat paljon yleisempiä. Peruskoulun jälkeen nuorella on vaihtoehtona jatkaa opintojaan joko ammattikouluun tai lukioon. Tämän toisen asteen koulutuksen jälkeen saa ensimmäisen opiskelijalakin, joka on lukiossa paljon yleisempi kuin ammattikoulussa. Lukion jälkeen moni opiskelija jatkaa yliopistoon, jossa saa uuden lakin. Moni kutsuu lakkia teekkarilakiksi, koska tekniikan opiskelijat olivat ensimmäisiä, jotka kyseistä lakkia pitivät. Nykyisin kuitenkin kaikilla yliopiston tiedekunnilla on omat lakkinsa ja lakkia kutsutaan yleisesti teekkarilakiksi, vaikka kyseessä olisikin humanististen aineiden opiskelija.

Ylioppilaslakki

Ylioppilaslakki myönnetään opiskelijalle tunnustuksena suoritetusta ylioppilastutkinnosta. Lakkia ei pidetä vielä opintojen aikana, vaan lakin saa päähänsä kun on valmistunut ylioppilaaksi. Valmistujaisseremoniassa saa painaa lakin päähänsä ja lukion rehtori yleensä tervehtii uusia ylioppilaita. Lakki on valkoinen, jossa on musta reunus ja musta lyhyt lippa. Keskellä otsaa on kultainen kokardi, yleisimmin sen symbolina käytetään Apollon lyyraa.

Ylioppilaslakkia käytetään melko harvoin. Lakki on tottakai päässä kun valmistutaan ja sen jälkeisissä valmistujaisjuhlissa. Muutoin ylioppilaslakki on aika vähäisellä käytöllä. Vappuna moni laittaa lakin päähänsä kaupungille lähtiessään, onhan kyseessä työn ja opiskelijoiden juhla.

Teekkarilakki

Teekkarilakkia tai yliopisto-opiskelijoiden lakkia näkee selvästi useammin. Moni ei kuitenkaan tiedä, että lakin käyttöön sisältyy tarkkoja ohjeita, milloin, miten ja missä päähinettä saa käyttää. Ylioppilaskunta myöntää erityisiä lakkilupia, jolloin teekkarihattua saa pitää. Näitä voivat olla esimerkiksi jotkin isommat yliopisto-opiskelijoiden juhlat tai edustustilaisuudet. Monesti esimerkiksi yliopiston pikkujouluissa on lakkilupa. Muutoin lakkia saa käyttää vasta vappuna ja sen jälkeen opintovuoden päättymiseen saakka. Kaikkina muina aikoina pitää olla lakkilupa lakin käyttöä varten. Tätä ei kuitenkaan kukaan valvo sen erityisemmin, mutta lakin käyttöä muina aikoina ei katsota hyvällä.

Teekkarilakki eroaa ylioppilaslakista siinä, että siinä on yleensä mukana narun päässä oleva suurehko tupsu. Narun paikka myös kertoo sen, mistä kaupungista kyseinen opiskelija on, esimerkiksi Oulussa opiskelevien lakissa tupsu on vasemmalla sivulla kun taas Otaniemessä opiskelevien tupsu lähtee ylhäältä lakin keskeltä. Lakki on muutoin ylioppilaslakin näköinen, mutta lyyran paikalla on kyseisen tiedekunnan tunnus. Jos opiskelee sähkötekniikkaa, on tunnuksena salama ja tietotekniikan opiskelijoilla tunnuksena on tietolinja. Koneteekkarin taas tunnistaa metallilevystä.

Teekkarilakkia käytetään opiskelujen jälkeen samoin kuin ylioppilaslakkiakin, ja niitä näkee erityisesti vappuna ihmisten päässä.

* Tämä artikkeli on sponsoroitu

8 thoughts on “Ylioppilas- ja teekkarilakit

 • 28.7.2019 at 11:36
  Permalink

  Hoh hoijaa… Voiko turhemmasta asiasta enää alkaa vääntämään artikkelia…

  Uni tulee ja ruoka maistuu vaikka ei tätä tietäisikään.

  Reply
 • 29.7.2019 at 10:29
  Permalink

  Eräästä koulusta valmistuvat saavat paskalakin. Tai ainakin heitä nimiteään paskalakeiksi valistuneen kansan suussa. Viime vuodet ovat osoittaneet että kansa tietää.

  Reply
  • 30.7.2019 at 19:38
   Permalink

   Katainen, Suurpää, Rehn ja Stubb sekä muut pimeyden palvojat saivat juurikin paskalakin.

   Reply
 • 9.8.2019 at 00:47
  Permalink

  naulakosta löytyi taannoin hankkijan lakki, yövuorosta, kun tulin..en kylläkään asu maalla, saati omista mantuja.. rouvan mielestä se sopii kuitenkin minun päähän hyvin.. vaikkakin pari numeroa liian iso..

  Reply
  • 9.8.2019 at 00:55
   Permalink

   possunkylkeä kuite ollu kivasti päivällisellä..

   Reply
   • 9.8.2019 at 01:03
    Permalink

    taunukseen pitäs hommata uudet talvirenkaat.. rouvan mielestä ne järjestyy jos hommaan itelleni pari viikonloppukeikkaa.. saa kuulemma vianorin lippiksenkin..renkaitte lisäksi..

    Reply
    • 9.8.2019 at 01:24
     Permalink

     noniin ja bingoon ollaan lähössä.. hieno keksintö tuo geeliamputoitu possu, kun mahtuu rippikoulupuvun takkikin päälle.. pitkästä aikaa.. lippiksiäkin rivi, mistä valita.. kaikki vaan pari numeroa liian isoja.. laitetaan tervareittiä täytteeksi tarpeen mukaan..

     Reply
 • 9.8.2019 at 01:10
  Permalink

  lämpölaitoksessa kun työskentelee mittarinlukijana, niin kyllä se rouvaki on kortensa kantanu yhteisen elon eteen…

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.