Ihmisoikeusjärjestöt kumppaneineen kritisoivat Singaporen uutta ”valeuutislakia”

Singaporen valtio on hyväksynyt uuden lain, joka tekee valeuutisista laittomia ja rangaistavia rikoksia. Rikoksesta annettavien tuomioiden ylärajat ovat 10 vuotta vankeutta ja sakkorangaistuksenkin yläraja lähes 750 000 yhdysvaltain dollarissa. Ihmisoikeus- ja journalistijärjestöt suurten mediayritysten ohella ovat ärähtäneet ja todenneet lain rikkovan sananvapautta.

Esimerkiksi Googlesta ja Facebookista asia nähdään niin, että laki antaa maan valtiolle liikaa valtaa päättää siitä, mikä on totta ja mikä ei. Molemmilla yrityksillä on omat, melkoisen tiukat sensuurisääntönsä niin epäasiallisen kielenkäytön kuin valeuutistenkin osalta.

Human Rights Watchin Aasian osaston varapuheenjohtaja Phil Robertson toteaa the Guardianille uuden lain olevan ”katastrofi tavallisten singaporelaisten itsensäilmaisun mahdollisuuksille internetissä ja vasaranisku monen internetmedian itsenäisyydelle.”.

Kiukussa on nähtävissä hienoista kaksinaismoralismia, sillä esimerkiksi Facebook on asettanut mm. Alex Jonesin henkilönä, sekä tämän tuottaman ”Infowars”-mediatuutin käytännössä täydelliseen pannaan nimenomaan ”valeuutisten” ja osittain myöskin Infowarsin tarjoaman sisällön väitetyn rasismin vuoksi.

Lähde: The Guardian

8 thoughts on “Ihmisoikeusjärjestöt kumppaneineen kritisoivat Singaporen uutta ”valeuutislakia”

 • 9.5.2019 at 12:03
  Permalink

  Se koira älähtää …

  Reply
 • 9.5.2019 at 13:27
  Permalink

  Sivistyshistoriassa mennään jo kovaa vauhtia taaksepäin. Valta keskittyy ja vallanpitäjät ovat saaneet päähänsä, että vain he saavat päättää sen, mikä on totta ja mikä ei. Poispääsy tästä tilanteesta on hidasta ja kivuliasta, kuten roviolla vääräoppisena v. 1415 poltettu Jan Hus sai kokea. Vielä Galileo Galilei sai 1600-luvun alkupuolella julkisesti perua ”valeuutisensa” siitä, että maapallo kiertää aurinkoa.

  Reply
 • 9.5.2019 at 13:54
  Permalink

  Suomessa siihen loppuisi koko Suomen valtamedian toiminta kuin seinään ja koko porukka lentäisi lusimaan vuosiksi.

  Reply
 • 9.5.2019 at 16:57
  Permalink

  Kaikki luonnonlait väännetään päinvastaiseksi. Valeuutiset ovat oikeita uutisia ja ”Oikeat” uutiset ovat valeuutisia. Näillä mennään YLE esim. on täydellisessä, minun asettamassa bannissa rajoittamattoman ajan. Syy: No, kyllähän te, jotka näillä sivuilla käytte tiedätte.

  Reply
 • 9.5.2019 at 18:05
  Permalink

  Niinpä! Pitäisivät edes kuppaisen turpansa kiinni!

  Reply
 • 9.5.2019 at 18:49
  Permalink

  Laki valehtelusta on tarpeen ja sitä tarvittaisiin Suomessakin. Lain tulisi koskea myös poliitikoita. Nyt suomessa voi syytteen saada uutisesta, joka jakaa ja levittää todellista tietoa, kunhan vain tieto loukkaa esimerkiksi seksuaalisesti poikkeavia tai kulttuurellisesti poikkeavaa joukkoa.

  Joku kommentoija ymmärsi valehtelun sekavasti. Valhe ei ole lähelläkään totta ja yleensä valhe paljastuu ennemmin tai myöhemmin. Totuus ei pala tulessakaan, sanotaan.

  Reply
 • 12.5.2019 at 16:12
  Permalink

  Tätähän täytyy kannattaa meillekin ja takautuvasti, myös muut valehtelijat kymmeneksi vuodeksi linnaan. Ei vankiloihin mahdu, pitää rakentaa leirejä, suuria sellaisia.

  Montakohan toimittajaa, poliitikkoa jne on sen jälkeen kusettamassa kansaa, ei taida kauhean montaa jäädä.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.