Peltojen tuotantokyvyn heikkeneminen viljelijöiden ykköshuoli – Ilmastonmuutos vasta kolmantena

Peltojen tuottokyvyn heikkeneminen on viljelijöitä eniten huolestuttava ympäristöhaaste, ilmeni maa- ja metsätalousministeriön kyselystä, joka tehtiin maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän kahdeksan paikkakunnan CAP-kiertueella. Myös ilmastonmuutoksen vaikutukset maatalouteen, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja luonnon monimuotoisuuden heikentyminen huolettivat viljelijöitä.

Ympäristöhuolet jäivät kuitenkin kauaksi kärjestä, kun kysyttiin viljelijöiden näkemyksiä maatalouden suurimmista haasteista. Ykköshaasteeksi nousi viljelijöiden heikko tulokehitys ja kakkoseksi sopeutuminen muuttuviin kuluttajien toiveisiin ja yhteiskunnan vaatimuksiin. Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen oli vasta kolmannella sijalla. Heikon tulokehityksen tärkeimpänä kohentajana viljelijät pitivät tuotantoon sidottua tukea.

Tulevan CAP-kauden tavoitteista ylivoimaisesti tärkeimmäksi vastaajat mainitsivat viljelijöiden oikeudenmukaisen tulotason varmistamisen. Toiseksi tärkeimpänä pidettiin elintarvikkeiden laadun ja terveyden turvaamista. Myös elintarvikeketjun voimasuhteiden muuttamista pidettiin tärkeänä.

Maa- ja metsätalousministeriö järjesti Lepän vetämän CAP-tapahtuman kahdeksalla paikkakunnalla 4.2.-11.3. Tilaisuuksissa tehtyyn Menti-kyselyyn vastasi 354 henkilöä.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö

7 thoughts on “Peltojen tuotantokyvyn heikkeneminen viljelijöiden ykköshuoli – Ilmastonmuutos vasta kolmantena

 • 19.4.2019 at 14:24
  Permalink

  Haloska kun antoi luvan lentokoneista kylvöö alumiinia yms Ydinvoimaloiden ympäristöön, niin sanovat alueella kasvien kasvun tyrehtyneen ja alumiinimyrkytystä on myös pidetty yhtenä demantian aiheuttajista..

  Reply
 • 19.4.2019 at 14:29
  Permalink

  Pelloista on revitty tehomaataloudella kaikki irti, Eipä ihme jos sadot heikkenevät. Maan pitäisi antaa levätä välillä. Ehkäpä myös isot koneet tamppaavat maan lian tiiviiksi. Pintamaan kääntäminen ei auta kun hiukan syvemmällä maakerroksissa on tiivis kansi. Vedet ja ravinteet virtaavat pois.
  Entäpä salaojituksen vaikutus monimuotoisuuteen? Ennen oli avo-ojat ja ojien pyörtäneillä kasvoi kaikenlaista kukkaa ja härpäkettä pörriäisten ja ötököiden iloksi.
  En ole itse maatalous yrittäjä, mutta arvostan heitä korkealle. Olen erittäin vihainen siitä että omat herramme ovat tahallaan tuhonneet maataloutemme kukoistuksen ja siihen liittyvän itsellisen elämäntavan ja tiiviit kyläyhteisöt. Suomalainen voi huonosti kaupungissa. Järvien liplatus, metsien humina ja puntarpäiset pellot ovat edelleen suomalaisen mielenmaisemaa, vaikka moni kaupunkilainen muuta luulee.
  EU ja globalisaatio on keksitty helvetissä.

  Reply
 • 19.4.2019 at 16:02
  Permalink

  EUCCP tekee ”hitaammin” sen mitä bolshevistit kulakeille Neuvostoliitossa. Yrittävät tuhota tilalliset ja viedä maat suuryhiöiden kolhoosi-suunnitelmia varten niin ettei ”syyllisiä löytyisi”.

  Reply
 • 19.4.2019 at 18:48
  Permalink

  Vääntää ensin Rukiinen pieru ja puhukaa sitten ”ilmastonmuutoksesta”!!!

  Toivotaan, että ensi kesän vesikirppu kanta on hyvä ja pääskysiä on tavallistakin vähemmän.

  Reply
  • 20.4.2019 at 10:00
   Permalink

   Eilen illalla havaitsin selvän säämanipulaation. Ruotsin puolella pilvet näyttivät että vallitsi syvä matalapainen runsain satein. Mutta kun ne tulivat Suomen puolelle, ne hälvenivät nopeasti, hieman kaarellaan olevalla rintamalla. Tuo rintama ei ollut sama kuin kyseisen matalapaineen todelliset rajat.

   Usein näkee myös jonkun tutkassa havaittavan sädekimpun. Ruotsin sadetutkassa se näkyy tällä hetkellä Ruotsin ja Tanskan välisellä merialueella:

   http://vaderradar.se/

   Reply
 • 20.4.2019 at 13:53
  Permalink

  Vihervasemmisto pilaa luonnon peruuttamattomasti.

  Reply
 • 24.4.2019 at 09:18
  Permalink

  Taitaa syöpää aiheuttavan glyfosaatin käyttö tuholais- ja rikkatorjunnasssa jäädä vetävän käteen.
  Olisiko syytä palata järkevään ja luontoystävälliseen viljelyyn?

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.