Maahanmuuttajien henkilötietolakiin automatisoitua päätöksentekoa?

Maahanmuuttohallinnon henkilötietojen käsittelyä koskeva sääntely on tarkoitus koota uuteen lakiin. Uusi laki korvaisi yli 20 vuotta vanhan ulkomaalaisrekisterilain ja täydentäisi Euroopan unionin tietosuoja-asetusta ja tietosuojalakia.

Hallituksen esitys maahanmuuttohallinnon henkilötietolaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi annettiin eduskunnalle 8. marraskuuta.

– Muutoksilla mahdollistetaan uudet, nykyaikaiset toimintatavat, kuten automatisoitu päätöksenteko. Lisäksi ulkomaisen työvoiman lupabyrokratiaa vähennetään, kun Maahanmuuttovirasto voi jatkossa saada toisilta viranomaisilta tietoja keskitetysti yhdellä pyynnöllä. Nämä ovat tärkeitä askeleita lupaprosessien nopeuttamiseksi, jossa työ vielä jatkuu, sisäministeri Kai Mykkänen kertoo.

Hankkeen tarkoituksena on päivittää vanhentunut lainsäädäntö nykyaikaan. Henkilötietolaki ei olisi enää sidottu rekistereihin tai tietojärjestelmiin, vaan niihin tarkoituksiin, joissa henkilötietoja käsitellään.

Uutta on myös se, että sääntelyä kohdistettaisiin riskiperusteisesti tarkempaa sääntelyä edellyttäviin tilanteisiin, kuten esimerkiksi arkaluonteiset tiedot, ja sääntelyä puolestaan purettaisiin tilanteissa, joissa yksityiskohtainen sääntely ei ole välttämätöntä.

Laki mahdollistaisi Maahanmuuttovirastolle automaattisen päätöksenteon tietyin edellytyksin. Automaattisia päätöksiä tehtäisiin vain silloin, kun asian laatu tai laajuus, yhdenmukainen kohtelu, lapsen etu tai muu erityinen syy ei sitä estä.

Esimerkiksi työntekijän oleskelulupien kohdalla automaattinen päätöksenteko voisi joissain tilanteissa nopeuttaa lupien myöntämistä ja mahdollisesti myös laskea lupien hintoja, edellyttäen, että lupaprosessi on pantu vireille sähköisesti.

Lisätietoa hankkeesta

Lähde: Sisäministeriö

4 thoughts on “Maahanmuuttajien henkilötietolakiin automatisoitua päätöksentekoa?

 • 8.11.2018 at 19:36
  Permalink

  Onko maahanmuuttoa sätelevä tekoälybotti tilattu fazerilta?
  Tässä on loistava tilaisuus vastuunkantoon kun kaiken vastuun kantaa maahanmuuttobotti ja botin ylläpidosta huolehtii halvimman tarjouksen tehnyt pakistanilainen tietotekniikkatuki-firma…

  Reply
 • 8.11.2018 at 19:43
  Permalink

  Massatyöttömyyden vaivaamaan maahan ei tarvita yhtään mamua.

  Reply
 • 8.11.2018 at 20:13
  Permalink

  Nk. ”halpatyövoiman” saatavuutta parannetaan, jolla tuhotaan suomalaiset työmarkkinat EK:n toiveiden mukaisesti. Sisäministeri Kai Mykkänen (KOK) omalle ideologialle eli globalismille uskollisena ajaa sokeasti markkina kapitalismin etuja välittämättä suomalaisista työtätekevistä käsistä, joiden työnlaatu on maailman parasta ja ainakin varttuneempia työ sukupolvia käsittävät työntekijät saapuvat töihin ajallaan ja ovat siellä 8 h eivätkä lähde sieltä kotiin kun alkaa elämä vituttamaan ja jättävät sorvin huutamaan ”kaipuuta” jälkeensä. Nuorista en tiedä, mutta perisuomalainen säntillisyys, jonka tämä pohjoinen isänmaa on jään, pakkasen, pimeyden ja lumipyryjen voimalla opettanut kansalleen sen tosiasian ettei täällä pärjää soittelemalla viulua huolettomasti kuin Samu Sirkka. Vaan päinvastoin ahkerana kuin muurahainen työtä pakertamalla kun siihen vain sosialistit ovat työrauhan antaneet on ollut varmin tae elättää itsensä ja perheensä katsoen tulevaisuuten ja hyväksyen raskaan työn kirot ja siunaukset itkemättä olemisen kovuutta tai helpoimmista päivistä kroonisesti unelmoiden tai rikoksen tielle lähtien vain ”helpomman rahan” perässä pääsemällä muka jetset -elämään timanttisormusten ja kullan kimalluksen keskelle, josta todellisuudessa saakin maksaa kalliin hinnan tavalla, joka pian reaalisoituu vain katinkullaksi ja kaltereiden taakse tietäen vielä senkin minkä häpeän on tuottanut pienellä paikkakunnalla asuville iäkkäille vanhemmilleen, jotka raatoivat kynnet verisillä ja käyttivät kaikki voimansa saadakseen lapselleen paremman tulevaisuuden ja vallankin sellaisen kotikasvatuksen, ettei lastaan tarvitsisi hävetä eikä vihata, vaan menestyksen palkinnoista ylpeyttä tuntea.

  Tähän vm. kuuluu mitä parhainpana esimerkkinä itse Jouni Mykkänen.

  Reply
  • 8.11.2018 at 22:22
   Permalink

   en oikein osaa ymmärtää, ei fiksu työnantaja ota edes maksusta duunaria joka ei osaa tehtäviään, eihän siitä tule mitään, hyvällä ystävälläni on iso rakennus firma, otti ulkomaalaisia ”halpa” duunareita. kaikki meni plörinäksi , hän oppi että pitää olla ammattitaitoa ja muutakin. eli eivät nämä väkisin tulleet osaa ikinä maailmassa samaan mitä koulun käynnyt ammattimies meillä.ainoastaan subjentoimalla meidän veronmaksajien fyrckaa sillä ne väkisin työllistävät näitä ”ihme-insinöörejä”…kyllä päättäjät tämän tietävät. on vain tämän hetkiset mustat voimat jotka masinoivat meidän yhteiskuntaa rikki….dollari huoria kun ovat….

   Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.