Migri: Maahantulijat tuntevat olonsa turvalliseksi VOK:ssa – Toivovat parempaa sijaintia ja aktiviteetteja

Vastaanottokeskuksessa asuminen koetaan pääsääntöisesti turvalliseksi. Tämä selviää Maahanmuuttoviraston ja vastaanottokeskusten keväällä toteuttamasta kyselystä keskusten asiakkaille. Naiset kokivat keskukset hieman turvallisemmiksi kuin miehet, vaikka vastauksissa oli myös hajontaa.

Kyselyssä selvitettiin turvapaikanhakijoiden kokemuksia vastaanottokeskusten toiminnasta. Heitä pyydettiin arvioimaan muun muassa kokemaansa turvallisuuden tunnetta, henkilöstön kohtelua ja työntekijöiltä saamaansa apua.

Kyselyyn vastasi 1267 turvapaikanhakijaa 26 vastaanottokeskuksessa. Tämän lisäksi kyselyssä oli mukana yksintulleiden alaikäisten keskuksia, joista kyselyyn vastanneita oli 33.

Pyyhkeitä VOK:ien sijainnista ja aktiviteettien puutteesta

Turvapaikanhakijat saivat kertoa avoimissa kysymyksissä, mitä hyvää tai huonoa vastaanottokeskuksessa heidän mielestään on, millaista apua he toivovat työntekijöiltä ja miten he parantaisivat vastaanottokeskuksen toimintaa.

Kriittistä palautetta annettiin esimerkiksi vastaanottokeskuksen etäisestä sijainnista ja siisteydestä. Keskuksista toivottiin nykyistä viihtyisämpiä. Osa vastaajista kaipasi vastaanottokeskusten arkeen lisää aktiviteetteja aikuisille ja lapsille.

Hyviksi asioiksi vastauksissa nousivat esimerkiksi turvallisuus ja vakaus. Useat turvapaikanhakijat mainitsivat myönteisenä seikkana myös työntekijöiden avun arjen asioissa ja erilaisissa ongelmissa.

Tukea maahantulijat kaipasivat kielenopetuksessa ja työnhaussa. Yleisesti ottaen asukkaat kokivat, että he saavat tarvittaessa apua vastaanottokeskuksen työntekijöiltä. Kyselyyn vastanneet asiakkaat tunsivat, että pääsääntöisesti vastaanottokeskusten työntekijät kohtelevat heitä hyvin ja tasapuolisesti. Joissakin vastauksissa tuotiin esille vastaajan näkemys siitä, että kohtelu on erilaista kulttuuritaustasta tai sukupuolesta riippuen.

Lähde: Migri

9 thoughts on “Migri: Maahantulijat tuntevat olonsa turvalliseksi VOK:ssa – Toivovat parempaa sijaintia ja aktiviteetteja

 • 10.7.2018 at 10:02
  Permalink

  Vakuuttava kysely tyyliin B. Virtasen esimies Nilkkenin gallupit. ”Tässä olisivat nyt nämä työympäristön tyytyväisyyskyselyn vastaukset valmiiksi kirjoitettuna. Virtanen nyt vain allekirjoittaa nämä.”

  Reply
 • 10.7.2018 at 11:00
  Permalink

  No nyt hopi hopi äkkiä palkkaamaan siivoojia keskuksiin, eihän se sovi että joutuvat sotkun keskellä elämään. Niin ja vastaanottokeskukset voisi siirtää kokonaan kerrostaloihin niin saisivat olla ”jotain politikkoa lainaten” ytimessä. 😉

  Reply
 • 10.7.2018 at 11:42
  Permalink

  Hyvä että itsekin kiinnittävät huomiota. Paras sijainti on tietenkin rajanylityspaikan välittömässä läheisyydessä.

  Reply
 • 10.7.2018 at 12:21
  Permalink

  Itse olisin tyytyväinen stuka syöksypommittajien tuomista ”aktiviteeteitä” VOK:eihin.

  Reply
 • 10.7.2018 at 14:59
  Permalink

  No voi, voi Helsingin keskustaan ne vokit pitäisi perustaa, olisi suvakki eukoilla lyhyt matka siivoon ja hyyssään…ja juhlapaikanhakijoilla lyhyt discomatka. Kyllä on taas ”rasismia” kerrakseen raukoilla…

  Reply
 • 10.7.2018 at 16:40
  Permalink

  Ja siks toisekseen siivootkoon itse ei siihen tarvi verorahoja laittaa. Vai onko niin raskasta. Heh mäkin halùun Valtiollta siivoojan. Voi per tätä yhteiskuntaa nimeltä Suomi.

  Reply
 • 10.7.2018 at 16:51
  Permalink

  Vittu mitä paskaa.

  Reply
 • 10.7.2018 at 19:07
  Permalink

  Mikä on etäinen sijainti? Mistä katsoo ja missä on.. Eikö siitä sijainnista mikä on Suomessa heillä riitä?
  Ja siisteys. Jokainen siivoaa ja pitää siisteydestä huolta normaslitoiminnalla.
  Ei suomalaisilla vanhuksilla ja vammaisilla ole tarpeeksi apua siivoukseen ja se maksaa.
  Kun annetaan jo niille liikaa, niin kuitenkaan mikään ei riitä.
  Eikun synnyinmaahan takaisin laittamaan paikat toivomaansa kuntoon

  Reply
  • 10.7.2018 at 21:16
   Permalink

   Suomen sijainti nyt vain on etäinen, Torniosta ei pidä lähteä eteläänpäin ellei paluupiste ole Välimeren eteläpuoli, sijainnista, telttamajoituksesta ja puurosta on turha inistä jos on tänne läpsytellyt.
   Matuille parempi sijainti olisi vaikka Soklin kaivoksella aktiviteetissa auttavana kätenä, myös susien paimennus, marjanpoiminta, korsujen kaivaminen rajoille majoituspaikoiksi ja metsänistutus olisivat hyviä aktiviteetteja matuille.
   Kaupunkikeskustojen ilmaiset asunnot on varattava suomalaisille vanhuksille ja työnhakijoille.

   Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.