Jyrki Åland: Oi kallis sote

Moneltakaan ei ole jäänyt huomaamatta kuinka koomisia piirteitä hallituksen valmistelema pakkouudistus eli Sote on saanut aikaan. Varsinkin tällä viikolla olemme saaneet seurata farssia, jossa mies pääosaa vetää luenne(vikainen)näyttelijä ja Pääministerinä tunnettu Juha Sipilä. Tällä hetkellä varman epävarmaa on, että Sote-esitys siirtyy syksyyn ja mahdolliset maakuntavaalit toukokuulle 2019. Vanha sanonta on, että kolmas kerta toden sanoo.

Tosiaan alun perin uudistus piti olla valmiina jo paljon aikaisempaan ja maakuntavaalit piti käydä samaan aikaan presidentinvaalien kanssa. Sitten iski ahneus. Kokoomus ja sen lähipiiri oli huomannut, mikä mahdollisuus tässä on suurille yksityisille sotealan yritysmonopoleille tuottaa palveluita myös valtion rahoituksella. Tuo alkuperäinen valinnanvapaus esitys oli huomattavasti suppeampi ja olisi ehkä mennyt perustuslakivaliokunnassa läpi, mutta Kokoomuksen etupiirin valmistelema sulle >< mulle rahanjako-esitys törmäsi täydellä vauhdilla seinään. Sittemmin valinnanvapautta on yritetty viilata sellaiseksi, että se ei olisi lakien vastainen ja siitä saisi maksimaalisen hyödyn irti. Sillä kyllä kansa maksaa.

Mitä tämä kaikki maksaa? Sote ja Maku valmistelu on maksanut jo tähän menneessä vajaan miljardin, sillä uudistusta on valmisteltu jo yli kymmenen vuotta. Pelkästään tänä vuonna 2018 palaa 300 000 000 euroa valmisteluun. Alkuperäisen aikataulun mukaan, ensi vuoden valmisteluun kuluu arviolta 500 000 000 euroa, näin on arvioinut valtiovarainministeriön muutosjohtaja Kari Hakari. Pääministeri Sipilä ilmoitti eduskunnalle antamassaan pääministerin ilmoituksessa, että siirto maksaa 200 000 000 euroa lisää. Nopean laskutoimituksen mukaan edelliset hallitukset (Vanhanen, Kiviniemi, Katainen, Stubb) on hassannut miljardin ja nykyinen Sipilän hallitus (Kesk, Kok, Sin) toisen miljardin ja loppua ei näy.

On perin merkillistä, kun miettii mitä Sote- ja maakuntauudistuksella tavoitellaan, sillä tarkoitus on kuroa umpeen iso osa julkisen talouden kestävyysvajeesta. Hallituksen 10 miljardin euron säästötavoitteesta noin 3 miljardia euroa on tarkoitus kaapia kasaan sote-uudistuksen avulla vuoteen 2029 mennessä. Siis säästötavoite on ollut koko ajan maalina, koska väestö ikääntyy ja paineet kustannusten kasvulle vain nousevat. Nyt on poltettu rahaa jo 2 miljardia euroa, jotta voisimme säästää mahdollisesti 3 miljardia. Tämä ei missään tapauksessa voi olla järkevää ja vastuullista Suomen valtion taloudenpitoa.

Toukokuussa 2018 ministeri Orpo kuitenkin kyselytunnilla kertoi, että tavoitteet ovat muuttuneet ”Te olette ymmärtäneet valinnanvapauden aivan väärin. Ei valinnanvapaus ole säästötoimi”. Totta. Yhdessäkään ministeriön tai ulkopuolisen instanssin selvityksessä ei ole saatu kustannussäästöjä, vaan päinvastoin. ”Valiokunnan käsityksen mukaan tavoitteen saavuttamiseen liittyy valitulla toteuttamistavalla useita riskejä, jotka toteutuessaan saattavat vähentää tavoiteltua kustannussäästöä tai jopa lisätä sosiaali- ja terveydenhuollon menoja.” Valtiovarainvaliokunnan mietintö 20.6.2018.

Toisin sanoen Kokoomuksen tavoite ei missään vaiheessa ole ollut kustannusten hillintä, vaan tarkoituksena on siirtää verovaroin tuotetuista julkisista terveyspalveluista leijonan osa suurille terveystaloille. Miettikää, että joka vuosi valtiontoimesta jaetaan rahaa 10 miljardia euroa joko maakuntien soteyhtiöille tai suurille yksityisille sotealan yritysmonopoleille. Lisäksi terveys- ja sairaanhoitopalveluista ei makseta edes arvonlisäveroa, joten niitä kaivattuja verotulojakaan ei tarvitse odottaa. Kuten ministeri Orpo sanoi eduskunnan sote-keskustelussa 27.6.2018. ”Sotessa on kysymys vain rahasta ja vallasta…”.

Suomessa tuntuu rahaa riittävään sote- ja maakuntauudistuksen pohjattomaan kaivoon, sekä maahanmuuttajien elättämiseen. Suomessa on kaksi mahdotonta laskutehtävää, kun kysytään mitä maksaa Sote tai maahanmuutto. Poliittinen vastuu on kuin veteen piirretty viiva. Kädet ovat tiukasti veronmaksajan taskussa ja kukaan ei ota vastuuta päätöksistä ja joka neljäsvuosi me äänestämme ne samat koplaajat taas uudestaan valtaan. Kysyn vaan miksi?

Kokoomus leiristä on tullut kokoajan väitteitä, että nykyinen järjestelmämme on tehoton tapa tuottaa terveyspalveluita. On jopa väitetty, että Kestävyysvajeemme yksi perimmäinen syy on se, että julkista järjestelmää ei valvota tarpeeksi. Tämä kaikki on ollut vain hallituksen ja Kokoomuksen valheellista propagandaa. The Lancetin 23.5.2018 kansainvälisen tutkimuksen mukaan Suomen terveydenhuollon laatu ja tulokset ovat maailman parhaat. Suomen terveydenhuollon kustannukset ovat myös muita vertailumaita selvästi pienemmät.

Jyrki Åland

6 thoughts on “Jyrki Åland: Oi kallis sote

 • 29.6.2018 at 14:25
  Permalink

  Hyvä kirjoitus! Koplauksesta ja kansan kuppaamisesta on juurikin kysymys.

  Reply
 • 29.6.2018 at 15:23
  Permalink

  CNN Kätyrit Suomen viha liberaali toimittajat mtv3 otsikoineen

  Merja Yli-Anttila on ilmeisesti Yleltä antanut lööppi idean tähänkin politisointiin Että äärioikeistohan
  tähän on syylinen totta kai

  T- Ääri liberaali vasemmistolainen patologinen valehtelija liberaali media kertoo totuuden

  *Äärioikeistolaisvaikuttaja kannusti ”
  *ampumaan toimittajia” vain päiviä ennen Marylandin ammuskelua* MTV3 SUOMI
  CNN YHTEISTYÖKUMPANI ELI UMPI POLITISOITUNUT LIBERAALI VIHER VASUREIDEN PROPAGANDA VALEMEDIA
  TUTKITUSTI FAKTAA MITÄ JUURI CNN stä Tiedetään
  CNN Suks fake news fuckers
  Muutama päivä sitten Yhdysvalloissa uutisoitiin äärioikeistolaisesta Milo Yiannopouloksesta, joka toivoi julkisesti, että toimittajia alettaisiin ampua, Observe kirjoittaa.
  En voi odottaa, että journalisteja aletaan ampua, muun muassa kirjailijana ja Breitbart-lehden entisenä toimittajana tunnettu Yiannopoulos totesi.
  Lue myös: Breitbartin rääväsuinen toimittaja Yiannopoulos eroaa seksipuheiden takia – ”P*******a ei ole kiinnostusta 13-vuotiaaseen”
  Mies oli suivaantunut Observen toimittajien kirjoituksiin. Kun mieheltä kysyttiin, kuka tarkalleen ottaen oli aiheuttanut hänen ärsyyntymisensä, hän selitti viestin olevan vain hänen taanomainen vastauksensa kommentointipyyntöön.
  Negatiivissävytteinen viestittely ei ollut miehen ensimmäinen kerta. Hän on nimittäin aiemmin lähestynyt myös The Daily Beastiä, koska kyseisen median toimittajan kirjoitukset eivät miellyttäneet häntä.
  Sosiaalisessa mediassa alettiin välittömästi Marylandin ampumisen jälkeen vetää yhteyksiä tapahtuneen ja ampumisuhkailun välille:
  *Mietetikää millä poliitisella akendalla MTV3 Toimii*
  jos heidän lähdetieto yhteistyökumpani on
  CNN Fake News maailman valtameedioiden epäluotetavin
  politisoitunein anti thrumph viha media
  Vastakkainasettelu liberaalien ja konservatiivien välillä näkyy entistä vahvemmin amerikkalaisessa mediassa. Ideologisuus ja kärjistykset voimistuvat, kun syväanalyyseille ei ole kysyntää.
  Hieman kärjistäen Yhdysvaltoi­hin on syntynyt kaksi rinnak­kaistodellisuutta liberaalien ja konservatiivien välille. Poliit­tisella kentällä liberaalit ovat kallellaan demokraatteihin ja konservatiivit re­publikaaneihin. Mielipide-erot valtion roolista, veroista ja sosiaalisista asioista ovat suuria eivätkä vastakkaiset leirit juuri kuuntele toisiaan.
  Konservatiivien tulkinnan mukaan Amerikka on liberaalin median, yltiöli­beraalien yliopistojen ja ultraliberaalin Hollywoodin saastuttama. Liberaalit taas paheksuvat muun muassa oikeis­tolaisia radiokanavia, jotka heidän mukaansa saavat aivopestyä erityisesti sydänmaiden äänestäjiä.
  Lauri Seppälä puhuu amerikan median kahtia jaosta
  vaikka hänen jutunsa on yksipuolisesti rebulikaani konservatiivi fox newsin mustamaalausta
  eli tälläistä juttuakaan ei nämä liberali tutkija perkeleet pysty väsäämään puolueetomasti
  kuka nämä ihmiset oikein aivopesee ja missä tähän itselensä ja muille valehteluun
  kun ihminen ei usko edes reali elämän tapahtumiin
  mitä näkee omilla silmilään vaan vääristää ne tapahtumat poliitisesti päälaelen omassa kierossa kupla liberaali vasuri pääsään -totuus on vale
  ja vale on totuus

  “Have You Completely Lost Your Mind?”, Tucker Carlson
  HUMILIATES Stupid Dem Maxine Watters
  https://www.youtube.com/watch?v=pi-cjqUQaL8
  CNN leading the collapse of liberal media

  Reply
 • 29.6.2018 at 15:49
  Permalink

  Kertooko MTV 3 Mitän näistä tapahtumista
  kun CNN toimitaja provosoi presidentin murhaan ISISIN Tyylin

  CNN Host ’Beheads’ Trump
  Kathy Griffin Holding A Fake Bloody Donald Trump Head

  Reply
 • 29.6.2018 at 16:36
  Permalink

  ”Kokoomus leiristä on tullut kokoajan väitteitä, että nykyinen järjestelmämme on tehoton tapa tuottaa terveyspalveluita.”

  Selkokielellä edellinen tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että valtion terveydenhuoltojärjestelmän rahaa on pumpattava yksityisille toimijoille miljardeittain vain siksi, että nuo tahot rikastuvat kroisoksiksi, jotka luonnollisesti ovat merkinneet yrityksensä veroparatiisi saarille etteivät ne maksa latin latia veroja Suomeen. Yksityisten tuottamat terveyspalvelut ovat sikakalliita tavallisille kansalaisille nyt ja vallankin tulevaisuudessa, koska kohta selvitystilassa oleva Suomen valtio ei enää pysty eikä haluakaan korvata erotusta kelan toimesta, vaan järjestelmästä tulee täysin amerikkalainen, jossa vain rikkailla on varaa käyttää parhaita palveluita joko maksamalla suoraan omasta pussista tai ottamalla vakuutus.
  Suomesta tehdään valtio, jossa rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät kuin Etelä-Amerikan valtioissa, jossa kurjallisto asuu peltihökkeli slummeissa ja raapivat ”elantonsa” keräämällä muovia kaatopaikoilta sekä pilaantunutta ruokaa.

  Reply
 • 29.6.2018 at 17:43
  Permalink

  Täysin selkärangattomat, läpeensä korruptoidut globalistien nuket vallankahvassa.

  Reply
 • 29.6.2018 at 18:36
  Permalink

  Muistaakseni CNN omistaa, jotain kautta mm mtv3 vai oliko niillä yhteinen diili uutistuotannosta, joku voisi tehdä tutkivaa journalismia.
  Vastauksena Juhalle. Juuri näin. Nyt on kyseessä terveydenhoito budjetin kuppaus hyville veljille. Tällä hallituskaudella juntattiin myös hallintarekisteri läpi, vaikkakin EU pakote sekin. Nyt me emme saa tietää kelle oikeasti voitot valuu, mutta hallintarekisterien takana oleville henkilöille. Ikävä kyllä Kokoomus haluaa samanlaisen rahasammon mitä asumistukijärjestelmä on vasurille ja Demareille.
  Taas rupes vituttamaan, prkl.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.